Országos Köles István Szaxofon Verseny: Elhivatott diákok versengtek

2019. augusztus 15. 16:38 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Húsz elhivatott diák mérte össze szaxofon tudását a 6. Országos Köles István Szaxofon Versenyen, csütörtökön. Békéscsabán ezzel a versennyel állítanak emléket a település néhai alpolgármesterének, aki annak idején támogatta a Klarinét, Szaxofon és Tárogató Zenei Tábor megszervezését a békési megyeszékhelyen.

A versenyen elsősorban azok a fiatalok vettek részt, akik az elmúlt napokban a 14. Klarinét, Szaxofon és Tárogató Zenei Táborban nemzetközileg elismert művészektől tanultak. A diákok három korcsoportban, művészeti-, közép- és főiskolai kategóriában indultak el a megmérettetésen.

Minden versenyző egy kötelező Johann Sebastian Bach művet és egy szabadon választott darabot adott elő a neves szakmai zsűrinek, amelynek elnöke idén dr. Puskás Levente, a Debreceni Egyetem szaxofon tanára volt.

– Mindig vegyes, hogy milyen tehetséges gyerekek érkeznek, idén nagyon magas a színvonal. Nagyon sok a tehetséges gyerek. Persze ki kell emelni, hogy ezen a versenyen nem is igazán az eredmény a fontos, hanem az, hogy a nyár egy részében dolgoznak és fejlesztik magukat, és még meg is mérettetnek – mondta el dr. Puskás Levente.

A zenei tábor – amelynek Varga István egyetemi tanár a vezetője – már tizennegyedik éve minden nyáron visszatér Békéscsabára.

– Szinte kilencvenkilen százalékban olyan diákok érkeznek, akik nemcsak, hogy imádják a hangszerüket és a zenét, hanem ezen a pályán is szeretnének elhelyezkedni. Legtöbb gyereknél meg van az ideális szülői és tanári háttér. Emellett itt egy hét alatt olyan tanároktól tanulhatnak, hogy egy sokszor többet tudnak magukba szívni, mint az iskolai időszakban egy fél év alatt – emelte ki Varga István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Idén 55 klarinéton vagy szaxofonon játszó diák, valamint 12 művésztanár érkezett az egyhetes programra.

A 6. Országos Köles István Szaxofon Verseny eredménye:

I. korcsoport 
1. hely: Kocsis Ábris
2. hely: Lajkó Levente
2. hely: Makrai Viktória
3. hely: Ficsura Leon
 
II. korcsoport
1. hely: Havasi Kristóf
2. hely: Paku András
3. hely: Kalina Fruzsina
 

Galéria

 

További programok »

Itthon

FEL