Szövetség Békéscsabáért: Választ várunk arra, hogy ki a felelős a mulasztásért

2020. szeptember 25. 13:55 | behir

A csütörtöki közgyűlésen meghozott döntéseket értékelte a Szövetség Békéscsabáért. Közleményüket az alábbiakban adjuk közre.

"Hosszú idő elteltével találkozott, sok előterjesztést tárgyalt tegnap a békéscsabai képviselő-testület.  A Modern Városok Program fejlesztéseiről készült tájékoztatóval kezdődött az ülés. Az elkészült anyagot azonban inkább erős vázlatnak nevezhetjük, mivel a benne szereplő 23 beruházás esetében nem láthatóak az eddig elköltött, illetve a még rendelkezésre álló összegek.

A programban található "Útrekonstrukció" fejezet, elsődlegesen 5,5-6 milliárd forintot irányoz elő a burkolatlan utak és járdák felújítására. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a földes utcák és utak aszfaltozása mellett induljon meg a program keretében a meglévő, rossz állapotban lévő út- és járdafelületek felújítása is.

Az elkészült fejlesztések kapcsán arról továbbra sem beszélhettünk, hogy a város miből fogja fenntartani és működtetni a sport-, a turisztikai- és közlekedési beruházásokat, miből fogja fizetni a létesítmények számláit. Főleg, ha a költségvetés bevételei nem a tervezett mértékben teljesülnek.

2019-ben a helyi adók első féléves teljesítése 47%-os volt, ezen belül a legnagyobb részarányt a helyi iparűzési adó képviselte, amely 46%-ban teljesült. A 2020-as évre a költségvetési rendelet közel 500 millió forinttal több helyi adóbevételt irányozott elő. Az első félévben a magasabb szinten meghatározott helyi adó bevételek mindössze 40%-ban teljesültek, az iparűzési adó esetében ez a mutató 39%. Ez nem csak arányaiban kevesebb a 2019-es teljesülésnél, de 73 millió forinttal kevesebb is az elmúlt év hasonló időszakában befolyt összegnél.

A közétkeztetés lebonyolítására fog kiírni pályázatot az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartjuk, hogy a dolgozók továbbfoglalkoztatása biztosított legyen, megvalósuljanak a bérfejlesztések, a szolgáltatás ára ne drágulhasson, a minőség ne romoljon és az alapanyagot továbbra is helyi termelőktől szerezze majd be a győztes vállalkozás.

Súlyos megállapítások, vádak hangoztak el a vagyonkezelő zrt. működésével kapcsolatban. Valamilyen rejtélyes okból a vagyonkezelő nem szedte be a nagyjából 160 önkormányzati lakásban élőktől a közös költséget. A polgármester szerint ezzel több mint 100 millió forint értékű kárt okozott az önkormányzatnak. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak vádak hangozzanak el, hanem részletes vizsgálat legyen. Választ várunk azokra a kérdésekre, hogyan történt, hogyan történhetett ez meg, miért csak most derült ki, illetve, ki vagy kik a felelősei ennek a mulasztásnak? A következő ülésen (november) újra a testület elé kerül az ügy. Akkor már talán a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. igazgatótanácsának elnöke is jelen lesz, és az ő álláspontját is megismerhetjük.

Zárt ülésen tárgyaltunk az Alföldvíz Zrt. előterjesztését. Többször elmondtuk már, hogy a vízszolgáltató cég egyre növekvő veszteségéért három tényező okolható. A rezsicsökkentés, a munkabérek növekedése és a közműadó. A problémákat a központi állami rendelkezések okozták, joggal várjuk el, hogy az állam meg is oldja azokat!

A bejelentések között a koronavírus helyi terjedésével és a kórházunk intézkedéseivel kapcsolatban kértünk tájékoztatást. Hallani ezt, hallani azt, de a helyi közösség és megválasztott képviselői nem tájékozódhatnak pletykákból! A valós helyzetről kértünk tájékoztatást, lehetőség szerint gyorsabban, mint 30 nap."

További programok »

FEL