Szombaton rendezték meg az Ünnepi Bárka-estet

2020. február 16. 11:00 | Gyemendi Réka

Idén is megrendezték az Ünnepi Bárka-estet Békéscsabán, a Sík Ferenc Kamaraszínházban. A rendezvényen a Bárka szerkesztősége értékelte az előző év lapszámait, és bemutatta az idei első számot. Ezen felül ez az est adott alkalmat a Bárka-díjak átadására.

Az Ünnepi Bárka-estet hagyományosan a magyar kultúra napjához közeli időpontban rendezik meg. Elek Tibor, a Bárka folyóirat és online felületének főszerkesztője elmondta: ez a lap legfontosabb ünnepe, hiszen visszatekintenek az elmúlt évre és értékelik azt a hat számot, amelyet megjelentettek, továbbá az irodalmi ismeretterjesztő tevékenységüket, irodalmi programokat, valamint kiadói tevékenységüket is.

– Nagyon gazdag éven vagyunk túl, a lapokon és a különböző irodalmi rendezvényeken felül két antológiát is megjelentettünk Körkörös kettő címmel, mely apropója a Körös Irodalmi Társaság húsz éves évfordulója volt. Továbbá a Mondanivalók című gyermekvers antológiát is kiadtuk, amely egy tavalyi, kortárs költők számára meghirdetett pályázatunknak köszönhető. Emiatt két díjat is kaptunk tavaly: a Vállalkozók Országos Szövetségének Príma-díját, valamint a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést is átvehettük. Így mondhatom, hogy eredményes, gazdag, sikeres évünk volt tavaly – fogalmazott a főszerkesztő.

Az esten bemutatták a frissen megjelent, idei első lapszámot is. A szerkesztőség célja az, hogy továbbra is minél tartalmasabb, színvonalasabb számokkal, irodalmi programokkal töltsék meg az érdeklődő közönség mindennapjait.

Minden évben az ünnepi Bárka est ad alkalmat a Bárka-díjak átadására. Idén Darvasi László író, költő, valamint Szálinger Balázs költő vehette át az elismerést Szarvas Péter polgármestertől. Az indoklás szerint a két díjazott tavaly többször szerepelt a lap hasábjain. Szálinger Balázs minden számban közölt egy-egy verset, továbbá a Bárka online felületén tárca-sorozatot írt, amelyre nagy volt az érdeklődés. Darvasi László évtizedek óta a lap szerzője, tavaly a Karádi Zárkája című monodrámája egy részletét is közölték és szintén szerepelt a Bárka online négyes tárcasorozatában.

További programok »

FEL