Szeptember végén kezdődik a Szarvasi úti kerékpárút kivitelezése

2019. szeptember 6. 15:55 | Papp Ádám Sándor

Hamarosan elkezdődhet a kerékpárút építése a Szarvasi úti felüljárón – tájékoztatott a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője. Dr. Sódar Anita elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív program révén bruttó 280 millió forintból valósul meg a bicikli út építése, valamint a hídszélesítés.

A Szarvasi úti kerékpárút fejlesztésének célja, a biztonságos körülmények megteremtése a kerékpárosok számára, valamint a kerékpárút-hálózat teljes lefedése Békéscsabán – fogalmazott a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft cégvezetője. Dr Sódar Anita elmondta: a rövidesen épülő kerékpárút a Kápolna utca és Csorvási út között több mint 920 méter hosszú lesz. A hídon lévő járdát átalakítják és acélszerkezet segítségével ki is szélesítik azt.

– Ez a Szarvasi úti kerékpárútnak egy hiányzó szakasza, ami érinteni fogja a Szarvasi úti felüljárót. A kezdő szelvénye a Kápolna utcának az átvezetésénél kezdődik, a végszelvénye pedig a Csorvási úton az eddig létesült Szarvasi úti kerékpárúthoz fog csatlakozni – hangsúlyozta a cégvezető.

A fejlesztés révén egyoldali, kétirányú kerékpárút jön létre a Szarvasi út jobb oldalán, a Kápolna utcától, átvezetve a vasút fölötti felüljárón – hangsúlyozta Paláncz György, önkormányzati képviselő.

– A kivitelezői szerződést ismereteim szerint aláírták a Szarvasi úti felüljáró vonatkozásában. Ez azt jelenti, hogy a hidat kibővítik, így kétirányú kerékpárút fogja összekötni a Szarvasi út kerékpárutat a Pataky Ferenc utcaival. Ezáltal Jamina és a városnak a hídon innen eső része kerékpárúttal megközelíthető lesz – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A fejlesztés másik fő célja, hogy a város gazdasági területei jól megközelíthetők legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára – fogalmazott Békéscsaba Megyei Jogú Város fejlesztési tanácsadója. Opauszki Zoltán hozzátette: a városban napi szinten több ezer ember munkahelyi közlekedését segíti elő a beruházás.

A Szarvasi úti kerékpárút hiányzó szakaszának a megépülése lehetővé teszi, hogy a város más részeiből, a Szarvasi úton található nagy munkáltatóknál dolgozók – például Hirschmann, Linamar, Dakk Zrt. – biztonságosan közelíthessék meg a munkahelyüket a jövőben kerékpáron is - emelte ki Opauszki Zoltán.

A tervek szerint szeptember végén veheti át a munkaterületet a közbeszerzés során nyertes pályázatot benyújtó kivitelező, és egy éven belül meg kell valósítaniuk a fejlesztést.

 

A Szarvasi úti és a Szabolcs utcai fejlesztéssel  lesz teljes Békéscsaba kerékpárhálózata

 

Egy része már elkészült a Szabolcs utcai kerékpárútnak, hamarosan kezdődik az Ihász és Illésházi utca közötti szakasz kivitelezése is. Fotó: Milyó Pál

Egy része már elkészült a Szabolcs utcai kerékpárútnak, hamarosan kezdődik az Ihász és Illésházi utca közötti szakasz kivitelezése is. Fotó: Milyó Pál

 

A Szabolcs utcai kerékpárforgalmi létesítmény hiányzó szakasza ugyancsak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként fog megvalósulni, bruttó 120 millió forint értékben – árulta el dr. Sódar Anita.

A munkaterületet 2019. augusztus közepén adták át a kivitelező cégnek. Jelenleg a munkakezdéshez szükséges engedélyek és dokumentumok összeállítása zajlik – ez azt jelenti, hogy a városfejlesztési kft. még nem adott munkakezdési engedélyt a kivitelező számára.

– A Szabolcs utcának a hiányzó szakasza, az Ihász és Illésházi utca közötti szakaszt jelenti. A teljesítésre körül-belül egy év áll rendelkezésre a vállalkozónak. Egy bizonyos szakaszon elválasztással kerékpár- és gyalogút fog épülni 3,75 méter szélességben, bizonyos szakaszokon viszont egyesített járda és kerékpárút, továbbá lesz olyan szakasz, ahol önálló kerékpárút fog létesülni, mellette még 1,5 méter szélességben járdaszakasz is épül a projekt részeként – vázolta a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője.

 

Több helyen új aszfaltra és szélesítésre szorul az Ihász és Illésházi utca közötti szakasz. Fotó: Milyó Pál

Több helyen új aszfaltra és szélesítésre szorul az Ihász és Illésházi utca közötti szakasz. Fotó: Milyó Pál

 

Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó hozzátette: a Szabolcs utcai kerékpárút megépítése fontos abból a szempontból is, hogy a Jaminából, a Szarvasi útról, vagy éppen a Kazinczy-lakótelepről érkező közlekedők biztonságosan tudják megközelíteni az autóbuszállomást és vasútállomást is. 

– Az útszakaszon erőteljes, nagy intenzitású gépjárműforgalom van, ezért fontos a biztonságos közeg megteremtése a kerékpárral közlekedők számára – fogalmazott a tanácsadó, majd megjegyezte, hogy a Szarvasi úti hiányzó szakasz és a Szabolcs utcai kerékpárút megépítésével teljessé válik Békéscsaba kerékpárhálózata.

– Köröstarcsától Békésen keresztül Békéscsabáig eljutva, egészen Szarvasig el lehet majd kerékpározni. A Szarvasi úti szakasz hiányzott ahhoz, hogy folyamatos nyomvonalon meg lehessen tenni ezt a távot. A Szabolcs utcai kerékpárút esetében is fontos ez a hálózati kapcsolódás, hiszen ez teremti meg a lehetőségét annak, hogy a Bartók Béla útról, Orosházi útról ebben az irányban közlekedők biztonságosan el tudjanak jutni a Szarvasi útra. Ez közlekedésbiztonsági szempontból nagyon meghatározó előrelépést jelent – zárta gondolatait Opauszki Zoltán.

 

További programok »

FEL