Hétfőn kezdődik a Szarvasi úti felüljárón a kerékpárút építés

2020. április 3. 06:15 | Papp Ádám Sándor

220 millió forintból jön létre az a beruházás, amely révén – járdaszélesítéssel – kerékpárutat építenek a Kápolna utcától a Csorvási útig, a Szarvasi úti felüljárón keresztül. A fejlesztés jelentőségével kapcsolatban Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka elmondta: a közel egy kilométeres szakasz a városi kerékpárút-hálózat fontos láncszeme lesz.

Forgalomkorlátozásra lehet számítani a hétvégén Békéscsabán, a Szarvasi úti felüljárón, a szakaszon ugyanis hétfőn kezdődik el a kerékpárút építése – közölte a kivitelező cég ügyvezetője. Mochnács Pál elmondta: a hídszélesítés miatt a városból kifelé vezető két forgalmi sávot lezárják és átterelik az autósokat a befelé vezető két sávba. A munkavégzés miatt sebességkorlátozásra is számítani kell, 30 kilométer/óra lesz a megengedett haladási sebesség. Kiemelte: a gyalogosok és a kerékpárosok a szélesítési munkálatok ideje alatt a lezárt sáv kijelölt részén tudnak majd közlekedni.

– Április 15-én és 16-án vágányzár mellett éjszaka készül a vasúti sínek fölötti rész: előbb a jobb, majd a bal oldali pálya; a nappali műszak alatt fejezzük be az állvány építését. Azt követően megindul az acélszerkezet fészkének vésése és felhelyezése úgy, mint a repülőhídnál: Treble lemez-szerűen 80 centiméter szélesítést kivitelezünk a hídrészen – emelte ki az ügyvezető.

 

Fotó: Milyó Pál

Fotó: Milyó Pál

 

Jelenleg a Szarvasi úti kerékpárút a Kápolna utcánál véget ér és csupán a felüljáró túloldalán, Jaminában, a Csorvási út és a Pataky László utca kereszteződésénél folytatódik. Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka elmondta: a hídon keresztül megépített 920 méteres hiányzó rész teszi majd egésszé a szakaszt.  

– A korábbi években megépült egyrészt a Szarvasi úti felüljárótól a belváros felé eső szakasza a kerékpárútnak, illetve néhány évvel később a felüljárótól kifelé, a városhátár felé eső szakasz készült el. Azonban kimaradt az a néhányszáz méter, amely a felüljárón vezet át, így hiány maradt a hálózatban. Ennek pótlását teszi lehetővé ezen kerékpárút megépítése – ismertette Opauszki Zoltán.

A tanácsnok hozzátette: a fejlesztés további célja, hogy a város gazdasági területei jól megközelíthetők legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára kerékpárral is. Mint mondta: a városban napi szinten több ezer ember munkahelyi közlekedését segíti elő a beruházás.

További programok »

Fejlesztéspolitika

Bemutatták az országosan egyedülálló Smart Grid Rendszer működését Békéscsabán

A Modern Városok Program segítségével Békéscsabán egy komplex energetikai program valósul meg, amely projektnek az első részét mutatták be pénteken délelőtt. A Smart Grid Rendszer célja a villamosenergia-költségek optimalizálása, a széndioxid-kibocsájtás csökkentése és a városi intézmények megújuló energiaforrással történő ellátása.
2021. december 3. 12:49
FEL