Tovább fejlődik a város kerékpárút-hálózata

2020. július 8. 16:13 | Papp Ádám Sándor

Tovább fejlődik Békéscsaba kerékpárút-hálózata, hiszen a város különböző pontjain hoznak létre bicikliutakat. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén 930 millió forintból épül kerékpárút a Szabolcs és Tevan Andor utcában, az Ipari úton és a Szarvasi úti felüljárónál.

Immár a kerékpárosok és gyalogosok számára is használatba vehető a Szabolcs utcai gyalogos és kerékpárút: az érintett szakasz teljes egészében le lett aszfaltozva. A kivitelező cég ügyvezetője elmondta, hogy csupán csak az útburkolati jelek felfestése és a tereprendezés van hátra az utcában.

A Szarvasi úti felüljárón is zajlik a munka április 6. óta. A külváros felöli oldalon hétfőn kezdték el a forgalomterelő sziget építését és a jelzőlámpa szerelését, emiatt módosul a forgalmi rend.

 

Szarvasi úti felüljáró. Fotó: Bagi József

Szarvasi úti felüljáró. Fotó: Bagi József

 

A kivitelező a járda szélesítésével kerékpáros és gyalogosforgalomra egyaránt alkalmas szakaszt alakít ki a felüljárón. Mochnács Pál elmondta: az ütemtervnek megfelelően halad a beruházás, amelynek befejezési határideje augusztus kilencedike.

– Eljutottunk odáig, hogy az alépítményi rész végig készen van. Most a korlátok készítése történik, kívülről, először a földmunka történik meg. Jelenleg a 8 darab inviteles akna fedlap cseréje zajlik, a kiemelt szegélyépítés és annak a cseréje pedig megtörtént. Hamarosan kezdődik az aszfaltozás, majd a szalagkorlátokat is elhelyezzük – fogalmazott a Bólem Építőipari Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a felüljáró előtt, a Kápolna utcai útcsatlakozásnál áthelyezik a forgalomirányító jelzőlámpa tartóoszlopát, ezért módosul az úton kiépített forgalomterelés és július 10-étől várhatóan egy hétig a jelzőlámpa nem üzemel majd.

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a 930 millió forintból készülő fejlesztés révén teljessé válhat a város kerékpárút-hálózata.

– A projekt legfontosabb célja elsősorban a kerékpárral közlekedők részarányának növelése mellett a környezetvédelmi céloknak az érvényre juttatása is. Ilyen például a zajterhelés, illetve a szén-dioxid kibocsájtás csökkentése. Egy harmadik célt is megjelöltünk a projekt céljaként, amely nem más, mint a munkavállalók biztonságos körülmények között munkába járásának az elősegítése – emelte ki Sódar Anita.

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy a projekt harmadik részeként az Ipari úton és a Tevan Andor utcában is leaszfaltozták már a kerékpárutat, valamint a kivitelező elvégezte a közvilágítás letelepítését is. Hozzátette: a szakaszon a terep rendezése és az útburkolati jelek felfestése van hátra.

További programok »

Itthon

FEL