Szép korú szalakóta bukkant fel a Csanádi pusztákon

2020. június 13. 15:11 | behir

Sok tízezer kilométert tett már meg életében az a gyűrűzött szalakóta, amely a napokban bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A nyolcadik életévében járó madarat 2013-ban, a szakemberek fiókaként ugyanitt gyűrűzték meg – írja a nemzeti park hivatalos honlapja.

A Csanádi pusztákon nincsenek öreg, odvas fák, így a szalakóták elsősorban a számukra kihelyezett mesterséges odúkban fészkelnek. A rendszeresen karbantartott és ellenőrzött költőládák lehetővé teszik a jelöléseket.

A napokban egy odúellenőrzés közben sikerült megfogni egy színes gyűrűvel is ellátott öreg madarat, melyről kiderült, hogy még 2013-ban, fiókaként kapta a gyűrűt ugyanitt, a Csanádi pusztákon. Ez a madár azóta már hét alkalommal járta meg oda-vissza az Afrikába vezető vonulási útvonalat.

A térségben ez az eddigi legidősebb, regisztrált madár, de az országos listán is előkelő helyet foglal el. A világon jelenleg ismert, legidősebb szalakótát a Vajdaságban fogták meg, annak kora 10 év és 10 hónap volt.

Nagyon kicsi az esély arra, hogy egy szalakóta ilyen szép kort megéljen. A hosszú távú vonulás során számos veszély leselkedik rájuk, nagy a mortalitás a populációban. Ráadásul a vegyszerhasználat miatt mindenütt egyre kevesebb a táplálékul szolgáló rovar is. A szalakótafiókák több mint fele már élete első évében elpusztul.

 

Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

 

További programok »

Világ

Divatipar az egyik legszennyezőbb iparág

A világ második legszennyezőbb iparága a divatipar, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának 4 százalékáért felelős. Az iparág 2030-as fenntarthatósági céljainak 90 százaléka elérhető lenne csupán 50 dolláros tonnánkénti pluszköltséggel – derül ki a McKinsey és a Global Fashion Agenda közös tanulmányából.
2020. szeptember 29. 09:46
FEL