Szente Béla: Programokban gazdag volt a múlt év és különleges lesz a farsang is

2022. január 11. 15:32 | Mikóczy Erika

Az új év új feladatokat hozott az élet minden szegmensében, a pandémia által nagy kihívások elé állított kulturális területen is. Az elmúlt év tapasztalatairól és a közeljövő terveiről Szente Bélával, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatójával beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető.

– A Csabagyöngyében számos közösség működik. Az életüket, működésüket hogyan befolyásolt a járványhelyzet?

– Tavalyelőtt, 2020 tavaszán a központi intézményünk és a kisházaink együttesen 130 közösséggel tartották a kapcsolatot. Félő volt, hogy a két nagyobb bezárás következményeként ezek a közösségek alaposan megcsappannak. Ha nem is alaposan, de valóban megcsappant a számuk, jelenleg mintegy 100 közösség működik. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi teljesen megszűnt volna, de vannak, amelyek a járványhelyzet miatt még most is szüneteltetik a működésüket. Például a három kórusból egyik sem tart most próbákat a Csabagyöngyében, mert a járványhelyzet miatt nem ideális, ha 30-40 ember együtt énekel. A meglévő közösségek létszáma is csökkent, körülbelül kétharmada a tagság a korábbinak. De szerencsére csak elvétve találni olyan csapatot, amely végleg befejezte a működését.

 

– Amikor először berobbant a járvány, a kulturális szféra volt az egyik, ahol teljesen leállt az élet, nem lehettek koncertek, előadások. Viszont találtak más megoldást, a virtuális tér egyre nagyobb szerepet kapott.  

Egészen ez év tavaszáig éltünk ezzel a lehetőséggel, azonban addigra már „elfáradt” ez a dolog. Már mindenki nagyon várta a nyitást, egyre kevésbé lehetett virtuálisan elérni a közönséget. Miután jó idő lett, ki lehetett menni a szabadba, okafogyottá vált a virtuális működés, rövidesen szerencsére lehetett tartani szabadtéri, majd benti rendezvényeket is.

 

– Mi az, ami pozitívumként értékelhető a múlt év tekintetében a Csabagyöngye intézményeinek esetében?

– A Jaminai Közösségi Házunk volt az, amely a leginkább meg tudta tartani a csoportjait, ott jelenleg is húsz közösség működik, klubok, szakkörök vannak heti rendszerességgel. A kisházaink vonatkozásában egyébként is nagyon sok örömteli dolog történt az elmúlt évben. 30 éves lett a Lencsési Közösségi Ház, amely rendezvénysorozattal ünnepelt. A Meseház működése tavaly nyáron különösen intenzív volt, és ők is ünnepeltek, 5 éves lett, és népi bútorzattal gazdagodott a hozzájuk tartozó Molnár-ház. Teljes energetikai és belső felújításon esett át, majd ismét megnyílt a mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház. A tűztoronyban egy – a településen élők számára nyilvános – faipari műhelyt és egy varrodát is kialakítottak, itt már csak a három fázist kell bekötnünk, és kinyithatjuk a helyet. Ugyancsak befejeződött a Munkácsy Emlékház felújítása, az épületben elkezdődhetett az új kiállítás berendezése. Várhatóan májusban megnyílik és júniustól látogatható lesz az új tárlat. Szintén örömteli, hogy az Omaszta-parkot olyan szépen kialakították, hogy az méltó párja lett a szintén ékszerdoboz Munkácsy Emlékháznak.

 

 

– Hogyan alakult a programkínálat a múlt évben?

A nyitást után változatosra sikerült. A Stégszínpad beindítása lényeges dolog volt: ott a nyár folyamán ötven esemény zajlott, szinte minden alkalommal, teltházzal. Egy olyan új szórakozási hely lett a város lakossága számára, ahová szívesen jöttek. Nem csak a könnyűzenei koncerteken voltak sokan, hanem a Térzene Program kapcsán megrendezett komolyzenei koncerteken is. Ha esetleg halkabban mennének a motorok a Széchenyi utcán, egészen biztosan még élvezhetőbbek lennének az ilyen estek. Az Őszi Művészeti Hetek programsorozata is nagyon jól sikerült, teltházas volt Zorán, Konc Zsuzsa és a 40 éves Békés Banda koncertje is. A december pedig a Csabagyöngye történetének legerőteljesebb programsorozatát hozta el, ami azért is érdekes, mert az események többsége csak védettségi igazolvánnyal volt látogatható. Decemberben volt nálunk Rákász Gergely orgonakoncertje és Lovasi András koncertje. A Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János egy országos turné keretében járt a Csabagyöngyében és aratott óriási sikert, végül a Tankcsapda vonzotta a közönséget. Világossá vált, hogy a jó programoknak akkor is megvan a maguk közönsége, ha valamilyen nehézség adódik – jelen esetben, ha védettségi igazolvány kell. Nagyszerűen és igen fegyelmezetten viselkedett folyamatosan a csabai közönség, amiért nagyon hálás vagyok.

 

– Itt a farsang, mit terveznek erre az időszakra?

Az elmúlt években próbáltuk úgy összeállítani a farsangi programokat, hogy az ne csak a békéscsabaiaknak, hanem a környékbelieknek vagy például a Gyulán vendégeskedő turistáknak is érdekes legyen. A tervek szerint a L’art pour L’art mellett vendégünk lesz még az idei farsangon Fábry Sándor, valamint a különleges vizuális élményt adó Vadak ura című musical is látható lesz a Csabagyöngyében. Az ide farsangot Demjén-koncerttel zárjuk majd.

További programok »

FEL