Szente Béla: Ilyen közegben öröm dolgozni

2019. április 6. 16:31 | Mikóczy Erika

A város kulturális életét gazdagító magas színvonalú, értékteremtő, művelődésszervezői, és intézményvezetői tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott márciusban Szente Béla. A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatójával a 7.Tv Aktuális című műsorában beszélgettünk az elismerésről és az intézményről.

 

– Hogyan értesült a kitüntetésről?

 

– A miniszterelnökség kabinetirodájától felhívtak telefonon, hogy miért nem küldöm vissza a papírt, én pedig megkérdeztem, hogy milyen papírt. Akkor derült ki, hogy rossz e-mail címre küldtek nekem egy értesítést a díjról, de így aztán kiegyenesedett a dolog.

 

 

– A mostani mellett számos más díj és elismerés is tükrözi, hogy jól működik a Csabagyöngye Kulturális Központ. Ön mit gondol, mitől és kiktől jó?

 

– Nagyon sokszor beszélgetek kollegákkal, akik más településekről érkeznek. Az összehasonlítás lényege mindig az, hogy az önkormányzat mit tesz ebbe bele. Én két részre bontanám ez a kérdés: az egyik az önkormányzat szerepe, a másik pedig az, hogy azok, akiknek szól ez az egész, hogyan viszonyulnak a kapott lehetőségekhez. Az önkormányzat Csabán mindig nyitott volt a kultúra támogatására, átlagon felüli erőfeszítéseket tett ebben. A másik oldal a közönség, hisz megcsinálhatja az ember a legjobb rendezvényeket, ha azok nem érdekelnek senkit. De itt nagyon jó, hálás, nyitott és igényes a közönség, ilyen közegben pedig öröm dolgozni.

 

– Három évtizede van jelen Békéscsaba kulturális életében. Milyen utat járt be?

 

– Népművelőnek készültem, ilyen irányú végzettségeim vannak. Ezt valamikor 18 éves koromban döntöttem el, és nem változott meg a véleményem. 1991-ben pályáztam meg az akkori ifjúsági ház igazgatói székét, és azóta irányítom az intézményt. Fontos megemlítenem, hogy a munkatársaimmal együtt dolgozom, tehát a sikerek sosem egyéniek. Herczeg Tamás a helyettesem volt közel 28 évig, amit intézményi szinten elértünk, azt a vele való együttműködés fémjelzi elsősorban. De nagyon sok kollegám van, akikkel 10–15-20 éve dolgozom együtt, és akiknek szintén hálás vagyok.

 

További programok »

Kultúra

Békéscsabán méltó módon emlékezhetünk június 4-én

Június 4-én a trianoni eseményekről, és annak következményeiről emlékezik meg Békéscsaba városa. Ezen a napon a Békéscsabai Médiacentrum a 7.Tv műsoraiban, a behir.hu portálon, illetve a Csabai Mérleg mellékletében is kiemelten foglalkozik a 100 évvel ezelőtt történtekkel.
14:27
FEL