Szente Béla: Békéscsabán igen magas szintű, aktív közösségi élet zajlik

2018. október 12. 16:19 | Mikóczy Erika

 

Javában zajlanak az Őszi Művészeti Hetek programjai, tervezik az adventi rendezvényeket, és közben élénk közösségi élet zajlik a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol a közelmúltban szerkezetváltás is történt. Mindezek részleteiről Szente Bélát, az intézmény igazgatóját kérdeztük.

 

– Szerkezetváltás történt a Csabagyöngyében, két igazgatóhelyettessel működnek tovább. Mit jelent ez az intézmény életében?

 

– A korábbi igazgatóhelyettesünk, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő lett, két nagyon fontos munkatársunk, Mészáros Zsuzsa és Juhász Miklós pedig nyugállományba vonult. Ez olyan szerkezetváltást vont maga után, amelynek a középpontjába a központi épület és az intézmény kifelé szóló munkájának a szétválasztása került. Ennek szükségességét egyébként egy szakfelügyeleti vizsgálat is hangsúlyozta. Úgy ítéltem meg, hogy a helyzetet legjobban akkor tudjuk megoldani, ha a két nagy területnek külön-külön igazgatóhelyettese lesz. Ezzel kapcsolatban születtek döntések, volt, amivel néhány képviselő nem értett egyet, de minden jogszerűen történt. Így mostantól a központi intézmény Forczek Győző, a szakmai területi feladatellátás pedig Hajnal Edit igazgatóhelyetteshez tartozik.

 

Tóth Péter zongoraművész hangversenyével indult idén az Őszi Művészeti Hetek programsorozata (fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ)

 

– Javában zajlanak a Csabagyöngye intézményeiben az Őszi Művészeti Hetek rendezvényei. Miből válogathatunk még a következő hetekben?

 

– Már a programsorozat nyitánya is különleges volt Simon-Mazula Tibor képzőművésszel és Tóth Péter zongoraművésszel. Ők innen indultak, az elmúlt években azonban az Egyesült Államokhoz kötődtek. Az, hogy nemzetközi utat járnak be, engem kicsit Munkácsy történetére emlékeztet. Ennek a jegyében indult tehát a művészeti hetek, amely reményeim szerint minőségében, élményeiben ezt tudja hozni a későbbiekben is. Vannak olyan ikonok, akik folyamatosan képesek a közönség figyelmét ébren tartani, ilyen Zorán, aki ismét eljött. Nagy örömünkre szolgál, hogy október 13-án (szombaton), a nyáron elmaradt Vasárnapi táncot itt pótolja a Balassi. Izgalmasnak ígérkezik az október 18-án tartandó műhely-konferencia a festészet napja tiszteletére a Munkácsy Emlékházban. Itt a honfoglalás képzőművészeti ábrázolása lesz a témánk, és Munkácsy egy olyan eredeti grafikai vázlata is megtekinthető lesz, amelyet a Honfoglaláshoz készített, és Türr Istvánt ábrázolja. Október 19-én a Filharmónia jóvoltából a Magyar Nemzeti Balett érkezik. Tíz éve hunyt el Tunyogi Péter, október 20-án lesz egy P-Mobil koncert az emlékére, ahol csabai illetősége is szóba kerül. Október 26-27-én az Evangélikus Nagytemplomban lesz a 300 év 300 énekes hangverseny. Több kórus, amelynek tagjai ebben a nagy énekkarban is énekelnek, rendszeresen a Csabagyöngyében tartja a próbáit, illetve a közös felkészülés is több hónapja nálunk zajlik. Szintén október 27-én lesz egy családi musical, a Hófehérke. Ismét lesz Csabai Szalon, és több más képzőművészeti tárlat a főépületben és az intézményeinkben, a Hungarikum klubban pedig most a Csabai kolbászról szóló kiállítás látható. November 6-án a Habana Social Club egy igazi tropicana bemutatót tart, ők a kubai zene nagy hírvivői. November 12-én a Kiscsillag ad itt koncertet, majd november 16-án a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar, november 17-én pedig a Tabán Táncegyüttes jubileumi műsora következik. Az Őszi Művészeti Hetek november 30-án a Tosca oratorikus bemutatójával zárul a Magyar Operaház előadásában, ami igazi különlegesség, hiszen Békéscsabán utoljára úgy negyedszázada volt operaelőadás.

 

Dr. Lenkei Gábor előadása: A teljes egészséghez vezető út (fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ/ Bencsik Ádám)

 

– A művészeti hetektől függetlenül a testi-lelki egészséggel foglalkozó előadássorozatuk is folytatódik.

 

– Ebben a kínálatban országos hírű előadók fordulnak meg nálunk. Itt volt Almássi Kitti, Szicsek Margit, Lenkei Gábor, Vujity Tvrtko, Szabó Gyuri bácsi, de jön Kádár Annamária és Csernus Imre is. Az előadásokon túl teret adunk az egészséggel foglalkozó szervezeteknek, alapítványoknak. Úgy gondolom, ezt a fajta missziót is fel kell vállalnia egy közintézménynek, hiszen szocializációs segítséget ad a hallgatóságnak.  

 

– Mindemellett számos közösség működik a Csabagyöngye intézményeiben, a Nemzeti Kulturális Alaphoz kötődően is vannak feladataik, és újból pályáznak a közművelődési minőségdíjra. Mit tudhatunk ezekről?

 

– Összesen 134 közösség dolgozik az intézményegységeinkben, ebből 55 a központi épületünkben. Ebből is leszűrhető, hogy Békéscsabán igen magas szintű, aktív közösségi élet zajlik. Rendszeresen szervezünk családi programokat is, ami egy-egy lakóterület fontos közösségi eseménye. Ezeket főként úgy tudjuk megvalósítani, hogy együttműködünk az adott területek önkormányzati képviselőivel. A Nemzeti Kulturális Alap 25 éves, és kiválasztottak öt intézményt az országban, köztük minket is, hogy turnén népszerűsíti az NKA-t. Ennek keretében Kétegyházán, Gerendáson, Nagyszalontán és Kétsopronyban a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület, a Csabai Színistúsdió, a Márvány Fotóműhely és a Megyeri Kézműves Falu kerek műsorblokkal jelentkezik. Mindemellett tervezzük a mezőmegyeri művelődési ház és a Munkácsy Emlékház felújítását – lényegében tele vagyunk tervekkel. Egyszer már megnyertük a közművelődési minőség díjat (az országban ezt eddig négy intézmény kapta meg), most ismét beadtuk a pályázatunkat. Ha az auditorok úgy minősítenek bennünket, mi lehetünk az elsők az országban, akik megvédik a minőségdíjat.  

 

A Nemzeti Kulturális Alap 25 éves jubileumi műsora a Csabagyöngye csoportjai, köztük a Csabai Színistúdió közreműködésével (fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ)

 

 

– Végezetül kaphatnánk egy kis ízelítőt abból, milyen különlegességekkel készülnek az adventi időszakban?

 

– December 3-án a Beriozka, azaz Nyírfácska Orosz Állami Akadémiai Táncművészeti Együttes érkezik hozzánk, december 14-én pedig lesz egy Grecsó Krisztián Hrutka Róbert koncert a Hangfoglaló program részeként. December 15-én jön a társastáncbajnokság, a Bartók kórus pedig egy adventi hangversennyel készül december 19-én.

További programok »

Kultúra

Űrvihar a Földön – Csillagászati Napok Gyulán

A gyulai napfizikai állomás 2015-ig működött. A kényszerű leállás után az állomás most önkormányzati segítséggel újul meg, amely szerves részét képezi a továbbiakban egy, az országot és a világot is behálózó űridőjárás-előrejelző rendszernek. Erről és a napfizikáról is szólnak a Gyulai Csillagászati Napok előadásai.
2020. szeptember 28. 15:19
FEL