Október elsején kezdődik az Őszi Művészeti Hetek Békéscsabán

2019. szeptember 17. 18:05 | Gyemendi Réka

A szervezők a már hagyományokkal rendelkező eseményen a sztárfellépők mellett idén különlegességekkel is készülnek a vendégeknek október 1 és november 29 között.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója az Őszi Művészeti Hetek sajtótájékoztatóján először visszatekintett az intézmény elmúlt hónapjaira. Mint mondta: elképesztően nagy igény mutatkozott a programjaikra. Kiemelte, hogy a Csabai nyár programsorozat mindenki igényeit kielégítette, a békéscsabait pedig nagyon jó közönségnek nevezte.

Az igazgató kitért arra is, hogy nem csak a főépület, hanem a kulturális központhoz tartozó kisházakban lévő rendezvények iránt is nagy az érdeklődés. Elárulta azt is, hogy több épületben is zajlik felújítás.

– A Jaminai Közösség Házban nem történik sok változás. Egy komolyan kihasznált helyről beszélünk, amelyet sokan látogatnak. A Meseházban viszont megváltozik néhány dolog: a Lenkefi-kiállítás helyén egy foglalkoztató lesz, a tárlat pedig átkerül a színházba. Ezen felül a Schéner-kiállítás is bővül. Mezőmegyeren egy komolyabb felújítás veszi kezdetét hamarosan: megújul majd a városrész közepén lévő tűztorony, ezután pedig a művelődési ház rekonstrukciója következik, továbbá energetikai és tétszerkezeti változások is történnek majd az épületben. A Lencsési Közösségi Házban jelenleg egy energetikai felújtás zajlik, októbertől kezdődik a munka. Energetikai felújítás történik továbbá a Munkácsy Emlékház hátsó épületében is. A tervek szerint decemberben kezdődik a komolyabb felújítás a Modern Városok Program részeként, összesen 300 millió forintból. Ez nem csak a központi épületet, hanem a mellette lévő arborétumot is érinti majd – ismertette az igazgató.

Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese is értékelte az elmúlt időszakot. Úgy fogalmazott: az egyik legsikeresebb Csabai nyáron vannak túl.

– Július közepétől voltunk jelen a Szent István téren, valamint a stégen, közel ötven fellépőnk volt a rendezvény ideje alatt. A rendezvénysorozat felülmúlta a várakozásainkat: a Zenit fesztivállal együtt több mint 9000 fő látogatott el a programokra a másfél hónap alatt. Mindig igyekszünk úgy összeállítani a rendezvényeket, hogy a lehető legszélesebb korosztályt szolgálják ki és úgy tűnik, hogy ez sikerült. A stéget idén nagyon megkedvelte a közönség, hétköznapokon is közel 100 fős közönségünk volt, akár egy kevésbé ismert zenekar koncertjén is – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Forczek Győző végül bemutatta az október 1-én kezdődő és november 29-ig tartó Őszi Művészeti Hetek programjait.


A részletes programért és további érdekességekért kattintsanak a behir.hu programajánlójára!


– Ez a rendezvény már hagyománynak számít, de igyekszünk kuriózumokat is belecsempészni a programokba. Mindez már a megnyitón is rézékelhető lesz, hiszen a Csabagyöngye stégen veszi kezdetét a közel két hónapos rendezvénysorozat. Három képzőművész lép majd "színpadra", akik élőben alkotnak majd. Három negyed órás alkotás készül, amelyeket egy 3x4 méteres vászonra vetítünk és mindegyik alkotás alatt élőzene szól majd – mondta el az igazgató-helyettes.

Az Őszi Művészeti Heteken fellép majd Hobo, Zorán, Londonból érkezik a Killer Queens zenekar, jelen lesz a Budapesten már igen népszerű Konyha Zenekar, továbbá Lovasi András is lemezbemutatót tart. Novemberben pedig a Fish Zenekar is a városba látogat az őszi művészeti hetek részeként. 

 

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL