Szellemúrnő a Jókaiban

2017. november 30. 11:06 | Kovács Dávid

A Szellemúrnő című drámával tiszteleg a reformáció 500. évfordulója előtt a Békéscsabai Jókai Színház. A fikciós darab számos történelmi tényt is felvonultat, de a legfőbb célja az, hogy közelebb hozza a békéscsabaiakhoz a reformációt.

A wittenbergi vártemplom kapujának mása várja a békéscsabai közönséget a Jókai színház előtt. A Reformáció Emlékbizottság ajándéka hívja fel a figyelmet a teátrum legújabb bemutatójára.

A Szellemúrnő a 16. században, Luther korában játszódik. A darabot Pozsgai Zsolt írta Seregi Zoltán felkérésére.

- Pozsgai Zsolt kiválóan ért a történetmeséléshez, a különleges, izgalmas és érdekes figurák megalkotásához, amelyek kiválóan játszható szerepek a színészeknek is. Úgy gondolom, hogy izgalmas a történet és jó karakterek születtek, ráadásként a történet is békéscsabai - fogalmazott Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója, aki egyben a darab rendezője is.

1541-ben Ábránfy Katalin útra kel, mert hírét vette, hogy lánya veszélyben van. Wittenbergában találkozik Luther Mártonnal, és ez arra indítja, hogy hazatérve Békéscsabára megszervezze a reformáció első közösségeit.  A címszereplő, Kovács Edit elárulta, nehéz feladatot kellett megoldania, hiszen Ábránfy Katalinnak egy férfiak uralta világban kellett megállnia a helyét.

- Adott volt ennek a karakternek a keménysége, de mindig meg kell találni azokat a pontokat, amelyek ellensúlyozzák ezt a nagyon határozott létezést. A legnehezebb a gyengébb pillanatok karakterbe illesztése volt – emelte ki a színművész.

Ábránfy Katalin lányát Papp Barbara, a kaposvári egyetem hallgatója alakítja, aki nem először érkezett vendégművészként a Jókai Színházba.

- Már a próbák közben is többször szóba került, hogy annyira egymásra hangolódtunk ebben az anya-lánya szerepben, hogy magától elkészül a jelenet. Nagyon boldog vagyok, hogy a csabai társulattal mutathatjuk be először ezt a darabot – hangsúlyozta Papp Barbara.

Mára alig páran tudják Békéscsabán, hogy a Kastély utcában állt 470 évvel ezelőtt az Ábránfy család kastélya, amely egy családon belüli küzdelem folytán porig égett. Állítólag azóta is a környéken kószál a „Szellemúrnő”.

A darabot december elsején mutatják be a Jókai színház nagyszínpadán.

 

 

További programok »

FEL