Szellemúrnő költözik a Jókai színházba - Beszélgetés Pozsgai Zsolt drámaíróval

2017. november 14. 17:04 | Papp Ádám Sándor

Pozsgai Zsolt legújabb darabja a reformáció idején játszódik és Békéscsabához is kapcsolódik. A december elsejei ősbemutatón kívül a nagyközönség további húsz alkalommal tekintheti meg a drámát a Békéscsabai Jókai Színház színpadán.

Az országosan és külföldön is elismert író, Pozsgai Zsolttal hétfőn Kovács Edit színművész beszélgetett élettörténetről, munkásságról, valamint a Szellemúrnő című darabról, amelynek ősbemutatója december elsején lesz. Ez a beszélgetés a Mindentudás Színházi Egyeteme programsorozat része volt, amelynek célja felhívni a színházat, a művészetet szerető békéscsabaiak figyelmét azokra az értékekre, amelyek képesek kiszakítani az embereket a szürke hétköznapokból, katarzist kiváltva felszabadítani őket a mindennapok szorongásai alól.

A Szellemúrnő című drámában a címszerepet a beszélgetés házigazdája Kovács Edit játssza majd.

- Számomra nagyon izgalmas feladat lesz. Nagyon összetett, nagyon kemény karakterű nő. Nagyon céltudatos, határozott nő mellette pedig egy nagyon finom, érzékeny lélek - fogalmazott a színművész.

Pozsgai Zsolt kiemelte, hogy a darab számos történelmi tényt is felvonultat, de a legfőbb célja, az, hogy közelebb hozza a békéscsabaiakhoz a reformációt.

- Fantázia szülte darab annak ellenére, hogy van erős békéscsabai kötődése. Itt egy anyáról van szó, aki a lányát elküldi egy kolostorba Wittenbergbe és ott olyan dolgok történnek vele, ami miatt haza kell hoznia. Olyan tapasztalatokat szerez az utazása alatt, aminek hatására itt Békéscsabán és környékén elkezdi terjeszteni a reformációt, a protestantizmust. Ennek sajnos aztán áldozatául is esik az egész család - árulta el a drámaíró.

Ahogy a Mindentudás Színházi Egyeteme programsorozat eddigi előadásain már hagyománnyá vált, a beszélgetés végén a közönség most is feltehette kérdéseit, amelyre az író örömmel válaszolt.

 

 

 

További programok »

Kultúra

FEL