Reformáció 500 - A Szellemúrnő a Jókai Színház színpadán

2017. október 26. 06:02 | Szendi Rita

Fikciós drámával tiszteleg a reformáció 500. évfordulója előtt a Békéscsabai Jókai Színház. A darab mindeközben számos történelmi tényt is felvonultat, de a legfőbb célja, az, hogy közelebb hozza a békéscsabaiakhoz a reformációt. Pozsgai Zsolt alkotását Seregi Zoltán állítja színpadra.

Mészáros Mihály alakítja Luther Mártont, a reformáció szellemi atyját a drámában, melyet Pozsgai Zsolt írt meg a Jókai színház igazgatójának felkérésére. Seregi Zoltán elképzelése az volt, hogy egy olyan darabot hozzanak létre, amely kötődik a városhoz és közelebb hozza a békéscsabaiakhoz a reformáció törekvéseit.

– Rengeteg darabot mutatunk be, amelyek különböző helyszíneken játszódnak. Ugyanakkor szerintem a közönség szereti, ha egy kicsit a saját városa is szerephez jut, mert akkor közelebb érzi magát hozzá. Jobban kötődhet hozzá, jobban megszeretheti az előadást – fogalmazott a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója és a darab rendezője, Seregi Zoltán.

A darab előkészítésében Kutyej Pál evangélikus lelkész is segítséget nyújtott, ugyanis ez egy fikciós dráma számos történelmi ténnyel. A címszereplőt, Ábránfy Katalint Kovács Edit játssza majd. A színművész elárulta, egy nehéz, ugyanakkor szép feladat előtt áll, hiszen az az egyik legnagyobb kihívás, hogy felszínre hozza a szerepben rejlő lehetőségeket és tulajdonságokat.

– Számomra nagyon izgalmas feladat lesz. Nagyon összetett, nagyon kemény karakterű nő. Nagyon céltudatos, határozott nő mellette pedig egy nagyon finom, érzékeny lélek – mondta el Kovács Edit, a Békéscsabai Jókai Színház színésze.

A darab a 16. század első felének, azon belül a békési reformációs tevékenységnek állít emléket, annak minden ellentmondásával, szépségével és küzdelmével együtt.

 

 

 

További programok »

FEL