Száz szakma várja a felnőtteket a szakképzési centrumban – Videóval

A szakképzési centrumok várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiknek idén nem sikerült a felsőoktatásba bekerülni – mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. A Békéscsabai Szakképzési Centrum száz versenyképes szakmát kínál, ráadásul nemcsak az érettségivel rendelkezőknek.

Ezen a nyáron is zajlik felnőttképzés a békéscsabai szakképzési centrumban. Az informatikus oktatás például a gyorsított képzés miatt csak kilenc hónapig tart. Ez is a hiányszakmák közé tartozik, hiszen a legutóbbi országos adat szerint 20 ezerrel kevesebb informatikus dolgozik hazánkban, mint ahányra szükség lenne.

– Rengeteg informatikust keresnek, de programozókat és rendszergazdákat is, mindenkire szükség van. Ez most egy feltörekvő ágazat, egyre inkább mindent automatizálnak, gépesítenek. Biztos lehet találni ilyen állást az országban vagy külföldön, mindenhol hiány van informatikusokból – mondta Hudák Attila Balázs, aki a jelenleg zajló felnőttképzésben vesz részt.

 

 

Azoknak, akiket nem vettek fel valamelyik felsőoktatási intézménybe, közel száz szakmát kínál a szakképzési centrum, ahová nem csak érettségivel lehet jelentkezni.

– Felnőttoktatásban ingyenesen, térítésmentesen, diákigazolvánnyal, akár ösztöndíjjal biztosítjuk a képzéseket. Úgy gondolom, hogy versenyképes, piacképes szakmát tudnak szerezni a hozzánk jelentkező felnőttek – nyilatkozta Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

A képzésekért kapható, a felvételihez szükséges pontokat 24-ről 32-re emelték fel ebben az évben, így ha valaki a szakmaszerzés után szeretne a felsőoktatásba jelentkezni, sokkal nagyobb eséllyel teheti meg ezt. A jelentkezők személyesen érdeklődhetnek a szakképzési centrumokban.

 

Megosztás:

Címke: , ,