Szarvas Péter: Továbbra is a takarékosságra kell törekedni

2019. december 20. 10:57 | Varga Diána

Jövőre is törekedni kell arra, hogy a békéscsabai intézmények minél stabilabban, magas színvonalon működjenek, a város pedig rendezettebbé váljon – közölte a békési megyeszékhely polgármestere a decemberi közgyűlést követően. Szarvas Péter jelezte azt is, hogy a fejlesztések a továbbiakban is fontos szerepet játszanak majd.

A városvezető rámutatott, hogy a 2020-as költségvetési koncepció részletes számokat még nem, csak a prioritásokat ismerteti, utóbbiak közé sorolható a város intézményeinek kiegyensúlyozott, színvonalas működése, a város rendezettségének fokozása és a beruházások folytatása. Mint mondta, az intézményektől továbbra is azt várják, hogy az óvodák maradjanak szerethetőek, a kulturális intézmények színes programokkal várják a közönséget, a szociális intézményektől pedig a rászorulók továbbra is segítséget kérhessenek. Számos folyamatban lévő beruházás sorolása mellett kitért arra is, hogy az önkormányzat adót emelni nem kíván, ugyanakkor jövőre is szoros, takarékos gazdálkodásra lesz szükség.

Szarvas Péter arról is tájékoztatott, hogy a Modern Városok Programban (MVP), korábban kétmilliárd forintból finanszírozott útfelújítási program folytatásához 5,5 milliárd forintot igényelnek a kormánytól. Olyan földes utcák esetén kérnek plusz forrást, amelyeknél már vannak engedélyes vagy kiviteli tervek. Azt is jelezte, hogy a könyvtár energetikai korszerűsítésére közbeszerzési eljárás indul, amelyet minél nyitottabbá kívánnak tenni. A városvezető rámutatott, hogy szintén az MVP-ben jó ütemben zajlik a Munkácsy-negyed kialakítása, a decemberi ülésen kivitelezőt hirdettek a Munkácsy Emlékház felújítása és a Munkácsy múzeum új, állandó tárlata kapcsán, valamint megújul a Széchenyi utca egy szakasza is.

A városvezető bejelentette, a Békéscsabáért kitüntetést a Balassi Táncegyüttesnek ítélte a grémium, míg a Békéscsabai Életmű díjat dr. Moskovits Sándor kapja meg.

Varga Tamás alpolgármester már a Békéscsabai Értéktár működéséről beszélt, amely idén vette fel "kincsei" közé az 1956-os, helyi, köztéri emlékhelyeket. Emellett kiemelte Mihály Gábor Kossuth-díjas, békéscsabai kötődésű szobrász Olimpia – Kerékpárosok szobrát, melyet a tervek szerint a békési megyeszékhelyen helyeznek el, utóbbi meghatározása, illetve az ütemezés még a hátralévő feladatok közt szerepel. Az alpolgármester beszélt az oktatási intézményekbe történő önkormányzati delegálásról is, amely véleménye szerint az intézmények közti kapcsolódási pontok erősítését eredményezheti.

Dr. Juhász István, a Hajrá Békéscsaba frakcióvezetője a ROHU pályázatban a háziorvosi ellátás javítását célzó pályázatot emelte ki, amely az egészségügyi infrastruktúra javítását célozza 95 százalékos pályázati intenzitással. Kiemelte azt is, hogy a testület zárt ülésen határozott az önkormányzati cégek új igazgatósági, valamint felügyelőbizottsági tagjairól. A frakció nevében úgy szólt, hogy az új testületek reményeik szerint a város és az önkormányzati érdekeket képviselik majd, a cégektől pedig a gondos, takarékos működést várják el.  A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnöke Dénes Lajos, az igazgatóság további tagjai: Gyulavári Zsolt, Hirka Tamás, Nagy Sándor, Szudár László. A felügyelőbizottság tagjai: dr. Ferenczi Attila, dr. Fülöp Zoltán, Szabó Lajos, Szántó Zsolt, Malatyinszki András, Horváth László.

 

További programok »

FEL