Szarvas Péter: Sikertörténet a Modern Városok Program Békéscsabán

2020. szeptember 25. 17:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Modern Városok Programban eddig elért eredmények miatt Szarvas Péter sikertörténetnek nevezte Békéscsaba MVP-s beruházásait a szeptemberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján. Mint mondta: Gyopáros Alpár kormánybiztos emelte ki néhány hete, hogy Békéscsaba az első három megyeszékhely között van a Modern Városok Program forrásainak felhasználásában és a beruházások gyorsaságában.

A megyeszékhely polgármestere kitért arra, hogy helyes döntés volt tavasszal az összesen 700 millió forintos veszélyhelyzeti tartalék létrehozása, mert megmaradt a város fizetőképessége. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Békéscsaba számos előre tervezett bevételtől esik majd el. Kitért arra, hogy többek között a gépjárműadó elvonás miatt 200 millió, az ingyenes parkolás miatt 40 millió, az idegenforgalmi adó kiesése miatt ugyancsak 40 millió forintos bevételtől esett el az önkormányzat.

A szeptemberi közgyűlésen a gyermekétkeztetés kiszervezésével kapcsolatos előterjesztés is arra hivatkozott, hogy komoly anyagi terhet jelent az önkormányzatnak a koronavírus-járvány, ezért át kell gondolni bizonyos tevékenységeket.

– Megnézzük, hogy a jelenlegi intézményi működtetés helyett esetleg egy vállalkozási üzemeltetést nyújt-e előnyöket. De olyan garanciákat szeretnénk – ha egyáltalán létrejön az együttműködés – a vállalkozó számára állítani, amely biztosítja valamennyi dolgozó átvételét, illetve beruházásokat a város főzőkonyháiban, illetve a tálalókonyháiban. Nem megengedhető, hogy a térítési díjak jelentős mértékben emelkedjenek – emelte ki a megyeszékhely polgármestere.

A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. beszámolója kapcsán Szarvas Péter kitért arra, hogy 2-3 hónapja derült ki az a megdöbbentő eset, hogy a cég egy olyan rossz gyakorlatot folytatott, amit jogszabálysértőnek lehet minősíteni.

– Tíz éven keresztül évente körülbelül 11-12 millió forintot feleslegesen fizetett ki a társasházakat üzemeltető cégek számára. A tényállás azt mutatja, hogy az önkormányzati lakásokban élő bérlők helyett a társasházi közös költséget a vagyonkezelő zrt. kifizette, holott a város idevonatkozó rendelete és a megkötött bérleti szerződés nem így rendelkezik – tájékoztatott Szarvas Péter.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a novemberre bekért, az ügy kivizsgálásáról szóló beszámoló alapján döntenek a további lépésekről.

 

További programok »

FEL