Szarvas Péter: Örömteli, hogy a vártnál jobban alakultak a helyi adóbevételek

2021. november 5. 10:34 | Papp Ádám Sándor

Békéscsaba polgármestere pénteken reggel értékelte a novemberi negyedikei közgyűlés legfontosabb döntéseit.

A csütörtöki közgyűlésen 33 előterjesztésről döntött a békéscsabai képviselő-testület, valamint közmeghallgatást is tartottak, ahová hét fő jelentkezett be előzetesen. Szarvas Péter pénteki értékelőjét azzal kezdte, helyi szinten kell dönteni arról, hogy az önkormányzati intézményekben dolgozóknál kötelezővé teszik-e az oltást. Jelenleg értékelik a helyzetet, pontos adatok birtokában, a jövő hét első napjaiban hoznak majd döntést.

A grémium több előterjesztésben tárgyalta a város rendezettségének növelését, a fásítási és erdősítési program folytatását. Szarvas Péter kitért arra, hogy a pósteleki városrész üzemeltetésével megbízott vállalkozó feladatkörét kibővítették: a megépített kerékpárút, a dirt-pálya, az újonnan felújított gépjárműparkoló és a kerékpáros pihenőhely karbantartását kell ellátnia.

A polgármester azzal folytatta, hogy újabb 15 millió forintot biztosítanak fásításra és az erdőtelepítésre. A klímatudatos intézkedések körébe tartozik, hogy az önkormányzat szakértők bevonásával fenntartható, zöld stratégiát dolgoz ki. A 2020-as és az idei forró nyár tapasztalatai alapján kezdik meg a közterületen a zöldfelületek öntözési rendszereinek fejlesztését. A grémium erre a célra 25 millió forintot állított be.

A város hulladékgazdálkodásában fontos lépés volt, hogy 3 éve bevezették a szelektív hulladékgyűjtést. A megyei jogú városok tekintetében ebben élen áll Békéscsaba, a lakosok 95 százaléka él ezzel a lehetőséggel – húzta alá a polgármester. A közgyűlés arról döntött, hogy közterületeken iszelektívhulladékgyűjtő-fejlesztési programot indítanak, a város legforgalmasabb területein építenek ki szekcionált gyűjtőket. 

Döntöttek arról is, hogy városüzemeltetési feladatokra további 100 millió forintot biztosítanak. A képviselők azt látták idén, hogy a járdák kátyúzására és a fák karbantartására a rendkívül magas összeg sem elegendő, főként ezekre a feladatokra különítették el az összeget.

A polgármester megemlítette, hogy két önkormányzati épületben a meghibásodott liftek helyett újakat szerelnek be: a Szabadság tér 1-3. alatti épületbe, illetve a Békés Megyei Könyvtárba.

Szarvas Péter közölte továbbá, hogy döntöttek a Békéscsaba Hazavár Program fejlesztéséről. A felsőfokú diploplomát szerezni kívánó fiatalok ösztöndíját havi 40 ezer forintól 50 ezerre növelik, az életkezdési támogatást egyszeri 300 ezer forintról 400 ezerre módosítják.

Örömtelinek nevezte, hogy az idei helyi adóbevételek tekintetében túlteljesítés van kilátásban, a tervezettnél várhatóan 566 millió forinttal több lesz a városi kasszában. A polgármester szerint ez annak köszönhető, hogy a békéscsabai vállalkozók a járványügyi helyzetben is erősítették cégüket, megtartották a munkavállalókat, és jól működtek. 

A grémium döntött a Modern Városok Programban megvalósuló békéscsabai útfejlesztési program 2. ütemének kivitelezőjéről. A beruházás első részében 46 utca kap új felületet, majd azt követően indul a második ütem, amelyben 44 utca kap szilárd burkolatot. A járdafejlesztési program 3. ütemének kivitelezőjéről is döntöttek, amely programelem jövö év elején indulhat el. 

A városvezető elmondta, hogy családbarát döntés volt az önkormányzat részéről a bölcsődei hálózat bővítése. Kitért arra, hogy a Lencsési bölcsőde fejlesztése és bővítése zajlik jelenleg, 12 gyermek számára építenek új csoportszobákat, kiegészítő helyiségeket. A beruházás 2022 januárjára fejeződik be, az önkormányzat 760 ezer forinttal egészíti ki a fejlesztést.

A helyi autóbusz-közlekedés témaköre is a grémium előtt volt. A Volánbusz Zrt.-nek az idei év végéig szól a megbízása. A polgármester emlékeztetett, hogy korábban kiírtak egy koncessziós pályázatot, amely a jövő év elején kezdődik. Egy pályázat érkezett a felhívásra, a bíráló bizottság érvénytelennek minősítette azt, így a grémium decemberben dönt a témáról.

A város első embere fontosnak nevezte a nyomdaipari képzést Békéscsabán. Az önkormányzat minden évben hozzájárul a szakoktatók bérezéséhez, a 2021/22-es tanévben havonta 300 ezer forintot, éves szinten 3,6 millió forintot biztosítanak a szakképzés rendelkezésére. 

A polgármester megemlítette, hogy film készül a Békés megye történelmében meghatározó Wenckheim család történetéről. Az alkotást az önkormányzat 1 millió forinttal támogatja. 

Zárt ülésen döntött a testület a Békéscsaba Sportjáért Kitüntetésről. 7 jelölés volt, a grémium elsőként Bohus Beáta, korábbi kézilabdázót választotta ki, aki a magyar válogatott oszlopos tagja volt és a békéscsabai sport egyik kiemelkedő alakja, jelenleg az U17-es válogatott szövetségi kapitánya. A képviselők továbbá Knyihár János sportmasszőrt tartották érdemesnek az elismerésre. A szakember több évtizede végzi munkáját alázatosan mindent megtesz a sportolók gyors felépüléséért. Korábban dolgozott a Swietelsky-Békéscsaba röplabda csapatánál, a Békéscsaba 1912 Előrénél és jelenleg a Békéscsabai Előre NKSE játékosait látja el nap, mint nap.

További programok »

FEL