Szarvas Péter: A csabai cégeknek köszönhetően több adóbevétele van a városnak

2023. november 10. 11:44 | Papp Ádám Sándor

Békéscsaba polgármestere pénteken reggel értékelte a novemberi közgyűlés döntéseit. Szarvas Péter többek között a város költségvetéséről, az adóbevételek alakulásáról, valamint a közösségi közlekedés ellátásáról és a jövő évi villamosenergia beszerzéséről beszélt.

Szarvas Péter elsőként a város költségvetéséről beszélt, amelyet továbbra is stabilnak tart. A polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak nincs pénzügyi tartozása, minden fizetési kötelezettséget határidőre tudnak teljesíteni. Kiemelte: az évközi bevételnövekedésnek köszönhetően az idei év második felében olyan kiadásokra is tudtak fedezetet fordítani, amelyekre korábban nem volt lehetőségük.

– A városi cégek, vállalkozások a bő másfél éve tartó energiaválságban és inflációs környezetben is gazdaságilag növekedtek. A befizetett iparűzési adó jelentősen növekedett az előző évekhez képest, így az önkormányzat további kiadásokra is tud forrást elkülöníteni. Köszönet illeti a helyi vállalkozásokat, hogy a nehéz makrokörnyezeti helyzetben is stabilak maradnak, fejlesztenek és munkahelyeket bővítenek – fogalmazott a városvezető.

Kitért arra is, hogy a tavalyi és az idei szárazság miatt sok fa és tuja kiszáradt. Ezen növények kivágására és a környezetrendezésre 30 millió forintot biztosított az önkormányzat. Hozzátette: a folyamat zajlik a város számos pontján, a kivágott fákat szociális tűzifaként használják fel. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat az önként vállalt feladatai között szociális támogatást biztosít a nehéz körülmények között élők számára. Az egy főre eső jövedelemhatárt megemelte a grémium, így többen nyújthatják be igényüket. Az önkormányzat évente 90-100 millió forintot fordít szociális támogatásként. Továbbá azt is elmondta, hogy az önkormányzat 100 millió forintot biztosított a Vagyonkezelő Zrt. részére, hogy a profi- és a szabadidősport infrastrukturális feltételeit javítsa.

Szarvas Péter arról is beszélt, hogy a közgyűlés napirendre tűzte a 2024. januárjától öt évre szóló autóbuszközlekedési feladatok ellátásáról szóló pályázat elbírálását. Mint mondta: a Volánbusz Zrt. végzi a feladatokat a városban, örömteli, hogy idén nőtt az utasok száma a tavalyi évhez képest. Ismertette, hogy a felhívásra egyedül a társaság jelentkezett. A pályázat áttekintését követően megállapították, hogy a cég a feladat ellátásáért cserébe igényelt éves díja 1 milliárd 79 millió forint rendkívül magas összeg, ezért a közgyűlés a pályázatot eredménytelennek nyilvánította. A városvezető leszögezte: jelenleg 300-350 millió forintot fizetnek azért, hogy a városban közel 1 millió kilométeres futásteljesítményű feladatkört ellássa a Volánbusz.

– Óriási igénynövekedést jelzett a társaság. A decemberi közgyűlésre készül előterjesztés arról, hogy kijelöléssel válassza ki a testület január elsejétől az autóbusz közlekedést végző szolgáltatót. Leszögezném, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Volánbusz Zrt. magas színvonalú szolgáltatást biztosít Békéscsabán – emelte ki Szarvas Péter.

A város polgármestere hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a jövő évben nettó 77 forintért kW/h áron vásárolja meg a villamosenergiát. Szarvas Péter kiemelte: a villamosenergia beszerzésére meghirdetett pályázaton kapott ajánlattal kalkulálva az idei összköltség jövőre 5-10 százalékkal lehet kevesebb.

Az önkormányzat 1 milliárd 200 millió forint értékben nyújtott be pályázatot közvetlenül az Európai Unióhoz – ismertette. 

– Az akcióterület a belvárosban az Élővíz-csatorna teljes szakaszát érinti. Azt várja a kiíró, hogy olyan városok pályázzanak, ahol élő környezet van a várost átszelő folyó partjainál, ahol aktivitás található a folyó környezetében. Az önkormányzat attrakció-, aktív turisztikai- és zöldkörnyezet-fejlesztéssel még népszerűbbé tudná tenni a környezetet az ottlakók és a városba érkező turisták számára. Az októberben benyújtott pályázatban hidak, sétányok, folyóparti környezeti elemek rendezése, szökőkutak létesítése szerepel a projektben – részletezte a városvezető.

Szarvas Péter ismertette, hogy további két pályázatot is benyújtott az önkormányzat az Európai Unióhoz. Elsőként kiemelte, hogy szerepet vállalnak az ipari infrastruktúra fejlesztésében, ahol nettó 300 millió forint értékben egy 1000 négyzetméteres iparcsarnok létrehozását tűzték ki célul, melynek helyszínét később jelölik ki. A másik pályázat nettó 640 millió forint értékben a városi csapadékvíz-elvezető rendszer felújítását szolgálja. Hangsúlyozta: ritkán, de előfordul Békéscsabán, hogy az intenzív esőzések rámutatnak a városi rendszer hiányosságaira, amelyet a pályázat segítségével tudnak korrigálni.

A városvezető azt is bejelentette, hogy a grémium a Békéscsaba kultúrájáért elismerést két személynek ítélte meg. Az egyik díjat Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház korábbi igazgatója kapja, aki az előző kormányzati ciklusban kulturális államtitkárként is nagy elánnal segítette Békéscsabát. A másik elismerést Perlaki Attila, a Bartók Béla Vegyeskar karvezetője veheti majd át, vezetésével az együttes nagysikerű koncerteket ad a városban hosszú évek óta.

Békéscsaba sportjáért elismerésben részesítette a közgyűlés Baran Ádámot, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnökét. A klub felnőtt csapata immár hosszú évek óta a sportág egyik legsikeresebb csapata hazai szinten, valamint az elnök nagy szerepet játszott a nyári U17-es női röplabda Európa-bajnokság békéscsabai megrendezésében. A másik elismerést Farkas András, a Békéscsabai Lakótelepi SE karate mestere kapta, aki megalakította a shotokan karate szakosztályt az egyesületen belül, továbbá versenyzőként világversenyeken több alkalommal érmet nyert, a veteránok között pedig világ- és Európa bajnokságot is nyert. Tanítványai eddig összesen nemzetközi és hazai viadalokon 340 érmet szereztek, ezzel öregbítették Békéscsaba sportéletének hírét – zárta gondolatait a városvezető.

 

További programok »

FEL