Szarvas Péter: Elfogadhatatlan a Magyar Posta Zrt. ajánlata

2022. december 16. 12:01 | Papp Ádám Sándor

A 2022-es esztendő utolsó, decemberi közgyűlését értékelte Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere pénteken reggel. A városvezető többek között a Magyar Posta Zrt. ajánlatáról, az Árpád Gyógy- és Strandfürdő 2023-as nyitvatartásáról és a jövő évi energiabeszerzésről tájékoztatott.

A polgármester elsőként arról beszélt, hogy a grémium foglalkozott a 2023-as évi városi költségvetéssel. Mint mondta: az önkormányzat a magyar kormánytól október végén 319 millió forintot kapott, ez az összeg az iparűzési adó elvonást kompenzálja. A testület úgy döntött, hogy a 319 millió forintból 100 millió forintot városüzemeltetésre, 82 millió forintot közösségi autóbusz közlekedés szolgáltatásra, 20-20 millió forintot az Árpád fürdő és sportlétesítmények fenntartására, az Ormay sor földes útjának a szilárd burkolattal való ellátására 7 millió forintot, a Csányi utcai Extrémsport pálya továbbfejlesztésére 2,5 millió forintot biztosít. 

Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérleti díjai utoljára 2016-ban lettek megemelve, akkor 3 százalékkal, most jelentős lakbéremelésről döntöttek. Kitért arra, hogy a városhoz tartozó 508 lakásban 2023. január elsejétől átlagosan 60 százalékos emelés történt. Ezt azzal indokolta, hogy hat éve nem volt árváltozás, azóta azonban jelentős volt az infláció, valamint az építőiparban is drámai költségnövekedés játszódott le.

A közétkeztetési térítési díjakkal kapcsolatban elmondta, hogy az év elejétől tartó élelmiszeripari infláció tovább nőtt, a közétkeztetés nyersanyagi ára tovább emelkedett. A szolgáltató mennyiségi és minőségi étkezés kínálásához a térítési díjak megemelése szükséges, így január elsejétől a díj 30 százalékkal nő. Kitért arra is, hogy az étkeztetést biztosító cég minimalizálja a gyerekek által nem kedvelt krémeket (tízóraira és uzsonnára használt húskrém, zöldségkrém), fenntartja a hússzeletek ebédre való elkészítését, a menü kínálatban figyelembe veszi a közétkeztetési tanács javaslatát, továbbá édes péksüteményeket is beilleszt az étkezések közé, illetve poharas tejet és kakaót biztosít. 

 

 

Kitért arra is, hogy az Árpád Gyógy- és Strandfürdő üzemeltetése december 31-éig biztosított, amelyet a takarékos működés tett lehetővé. Részletezte, hogy a sportért felelős államtitkár 25 millió forinttal támogatja a fürdő téli fenntartását. Hangsúlyozta: a civil lakosság mellett mintegy 250 vízilabdázó és úszó használja a téli sátrat, továbbá november elsejétől a belvárosi-, és a lencsési tanmedence bezárását követően naponta több, mint száz gyermek használja az uszodát.

– Egyeztettünk a Sportért Felelős Államtitkársággal, hogy a január elsejétől induló és április 30-ig tartó téli időszak második részére az önkormányzat kap-e hozzájárulást a működési költségekhez. Egyenlőre válasz nem érkezett, ezért úgy döntött a közgyűlés, hogy január elsejétől terjedő időszakban nyitva marad-e a fürdő sátra egyenlőre nincs döntés. A grémium a pénzügyi bizottság hatáskörébe utalta a döntést. Reméljük, hogy az elkövetkező napokban, év végéig kapunk az államtitkárságtól ígéretet a támogatásra. Az összeg függvényében a bizottság hoz döntést – hangsúlyozta.

A november 12-én bezárt hat békéscsabai postafiók újranyitását is tárgyalta a grémium. A polgármester kitért arra, hogy a Magyar Posta Zrt. a magas energiaárak miatt döntött a bezárás mellett. Szarvas Péter hangsúlyozta: a szolgáltató méltatlan helyzetbe hozta a csabaiakat, ugyanis olyan nagy lélekszámú városrészek, mint a Lencsési-, és Kazinczy lakótelep, vagy Jamina maradt szolgáltatás nélkül, de Gerla és Mezőmegyer is. A város ajánlatot kapott a Zrt.-től, a hat postafiók visszaállítása esetére évi 130 millió forintot kért, az eddigi nulla forint helyett.

– Ez elfogadhatatlan, kifizethetetlen, az önkormányzat ekkora összeg megfizetésére nem képes. A grémium elutasította az ajánlatot, de készen állunk arra, hogy a zrt. vezetőivel való tárgyalás során rugalmas szolgáltatások kialakítását egyeztessünk úgy, hogy a posta, az önkormányzat és vállalkozók bevonásával tudjunk postai szolgáltatást kialakítani. Borzasztónak tartom, azt gondoltuk, hogy csupán a többletköltségek fizetését kell átvállalnunk, eközben a postai költségek nagyon komoly hányadát akarták velünk megfizettetni – emelte ki a városvezető.

 

 

A képviselők az ülésen áttekinthették, hogy milyen áron alakulnak a jövő évi energiabeszerzések. A 2023-as teljes önkormányzati költség a 2021-es 700 millió forint után várhatóan 2,7 milliárd forint körül lesz. Mint mondta: a takarékoskodás már megkezdődött, az októberi és novemberi adatok jól mutatják ennek az eredményét, de ezt tovább kell folytatni. Hangsúlyozta: minden városi cégnek és intézménynek megállapították, hogy 2023-ban mennyi energiát fogyaszthat. Ez körül-belül az idei fogyasztás 10 százalékos csökkentését kell jelentse. Szarvas Péter kiemelte: a városi bölcsődékben 24 fokot, az óvodákban és szociális intézményekben 22 fokot biztosítanak továbbra is. Az energiaköltségek további csökkentése érdekében az intézményeknek beruházásokat engedélyeznek, mint például a kazáncsere, a fűtéskorszerűsítés, a ledesítés, erre 67 millió forintot biztosítottak.

A városvezető végül a városi kitüntetéseket ismertette. Békéscsaba Életműdíjban részesült Jancsik Ferenc, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, valamint dr. Pap István, művelődési szakember, nyugalmazott tanár. A Békéscsabáért Kitüntetést prof. dr. Várkonyi Tibornak ítélte a grémium. A Békéscsaba Díszpolgára kitüntetésre egy javaslat érkezett, amelyről nem hozott döntést a közgyűlés, ezt a februári zárt ülésen tárgyalja a testület.

További programok »

Önkormányzati hírek

Fidesz-KDNP: Megbízható és kiszámítható lett az idei csabai költségvetés

Az év első közgyűlését értékelte a Fidesz-KDNP frakció pénteken. Opauszki Zoltán, a párt békéscsabai szervezetének frakcióvezetője és Nagy Sándor önkormányzati képviselő többek között beszélt a város 2024-es költségvetéséről, a TOP Plusz pályázatokról, valamint az alpolgármester-választás körüli történésekről is.
2024. február 23. 13:50
FEL