Emléktábla avatás és 100 kilométeres úszás – Centenárium az Árpád fürdőben

2022. augusztus 27. 20:31 | Papp Ádám Sándor

Fennállásának és megnyitásának 100. évfordulóját ünnepelte szombaton a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő. A centenárium alkalmából emléktáblát avattak a fürdő területén, valamint vízilabda tornát és 100 kilométeres úszást rendeztek.

Szombaton egész nap zenei és szórakoztató produkciók várták az Árpád fürdőbe kilátogató érdeklődőket. A Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub utánpótlás tornát szervezett, ahol az ősszel kezdődő bajnokságra hangolhattak a fiatalok. A centenárium alkalmából délután a békéscsabai önkormányzat és a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. emléktáblát helyezett el és leplezett le a téli fürdőépület homlokzatán. 

– Illés Dávid volt az Árpád fürdő tervezője az 1920-as évek elején. A strand létrehozásának ötletét nagy örömmel fogadta akkoriban a város lakossága. Akkor több, mint 40 ezren laktak már Békéscsabán, így elkellett ide egy fürdő. Az 1922-es megnyitásakor a vidék legnagyobb strandfürdőjének számított a 60x25 méteres medencéjével – fogalmazott Szarvas Péter polgármester.

 

Szarvas Péter és Dénes Lajos leplezte le az emléktáblát. Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Szarvas Péter és Dénes Lajos leplezte le az emléktáblát. Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Száz év, száz úszó, száz kilométer – ezzel a mottóval rendezte meg a centenáriumi rendezvény utolsó programsorozatát a Békéscsabai Előre Úszó Klub. Szarvas János vezetőedző arról beszélt, hogy már régóta szeretett volna egy lámpafényes versenyt szervezni, így kiváló lehetőségnek látta a fürdő alapításának 100. évfordulóját.

– Én azt gondolom, hogy egy olyan élményt teszünk hozzá a 100 versenyző 100 kilométer teljesítéséhez, amely egyedülálló. Ha jól tudom, akkor ebben az uszodában lámpafényes versenyt még nem rendeztek korábban. Ez nekem egy nagyon régi álmom volt, amely most megvalósult. Ugyan nem egy nagy verseny, de egy sokakat megmozgató emlékúszáson ez végre megtörténik és biztos vagyok benne, hogy nagyon jó lesz a hangulat. Pályánként 12-13 nevező úszik, egészen 9-től 85 éves korig neveztek az 1000 méteres távra – fogalmazott Szarvas János.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Az 1000 méteres távot teljesítő úszók az élmény mellett többek között emblémázott pólót és frissítő üdítőitalt kaptak a célbaérkezést követően. A programsorozatot az úszók egy száz szeletes, a csabai úszópályát ábrázoló torta elfogyasztásával zárták. 

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

További programok »

FEL