Úgy tűnik, biztosan bezár hat posta szombattól Békéscsabán

2022. november 10. 11:56 | Vincze Attila

Mint ismert, november 12-től több békéscsabai postahivatal működését szünetelteti a Magyar Posta. Korábban Szarvas Péter polgármester levélben kérte a társaságot, hogy vizsgálják felül az intézkedést, kedden pedig Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezésére személyesen tárgyaltak a kérdésről a szakterületért felelős államtitkárral. Egyelőre a bezárás elkerülhetetlen, de önkormányzati segítséggel később újranyithatnak az érintett posták.

Néhány héttel ezelőtt jelentette be a Magyar Posta, hogy országszerte mintegy 360 postahivatal működését szünetelteti majd. Az intézkedés Békéscsabán is több postát érint: az Andrássy, a Kolozsvári, a Kazinczy utcai, és a Féja Géza téri posták, valamint a mezőmegyeri és a gerlai fiókok szüneteltetik majd tevékenységüket. A társaság az egész Európát sújtó energiaválsággal magyarázza az intézkedést, azonban hangsúlyozzák: nincs szó posták bezárásáról, csupán ideiglenesen szüneteltetik a fiókok működését.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője saját kezdeményezésére kedden Szarvas Péterrel, Békéscsaba polgármesterével közösen tárgyalt a szakterületért felelős államtitkárral a fővárosban. A képviselő megerősítette, hogy mivel a Magyar Posta több hivatala veszteségesen működik, állami támogatást pedig egy uniós jogszabály miatt nem kaphat a cég, így az eredeti tervek alapján november 12-től mindössze három posta marad nyitva a megyeszékhelyen. Herczeg Tamás tájékoztatása szerint az érintett posták csak abban az esetben nyithatnak ki újra, ha az önkormányzat beszáll azok finanszírozásába, ehhez azonban a kormányzattal még további egyeztetésekre van szükség.

Mindeközben a csütörtöki városi közgyűlésen is téma volt a postabezárások ügye. Szarvas Péter napirend előtt a postabezárások kapcsán arról tájékoztatta a grémiumot, hogy az önkormányzat erről kész a Magyar Posta Zrt.-vel tárgyalni, erre ígéretet is kaptak. A polgármester szerint elsietett döntésről van szó, amelyet nem előzött meg egyeztetés. A hétvégén a tervek szerint bezárják az érintett postákat, így már csak az újranyitásról tudnak tárgyalni, azt ígérte, ennek érdekében mindent megtesznek majd. 

Herczeg Tamás az ülésen közölte, hogy a Magyar Posta Zrt. városokban jelenleg nem működtet mobil postai szolgáltatást, de azt fogják kérni, hogy ezen a gyakorlaton a vállalat változtasson. Az államtitkár azt ígérte, hogy a posta új vezetése felveszi a kapcsolatot Szarvas Péterrel, ezzel párhuzamosan az országgyűlési képviselő azt ígérte, ha szükséges, továbbra is részt vesz ezeken a tárgyalásokon.

További programok »

Itthon

Kitárják kapuikat hazánk tájházai április utolsó hétvégéjén

Fedezzük fel együtt a magyar népi kultúra színes világát a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján, amelyet a Szent György napját követő hétvégén, április 27-én és 28-án rendeznek országszerte. Ez a különleges esemény évről évre lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi tájházak és szabadtéri múzeumok az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljenek.
15:17
FEL