Szarvas Péter: Nem hagyjuk veszni a békéscsabai posták ügyét!

2022. november 11. 12:05 | D. Nagy Bence

A csütörtöki közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a Magyar Posta nagy felháborodást kiváltó intézkedései mellett a közgyűlés legfontosabb témáit összegezte.

Szarvas Péter péntek reggeli tájékoztatóján először a Békéscsabát és településrészeit érintő postai bezárásokról beszélt. Mint mondta, a hét elején Herczeg Tamás országgyűlési képviselő társaságában látogatta meg Fónagy Jánost, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát, ez a minisztérium gyakorolja ugyanis a Magyar Posta Zrt. tulajdonosi jogkörét.

– Azt kértük, hogy ezt a méltánytalan döntést, amely a hat posta gyors és konzultáció nélküli bezárását jelenti, változtassák meg, hadd működjenek tovább az érintett fiókok. Az önkormányzat kész arra, hogy a postafiókok működésének költségei kapcsán tárgyaljon a Magyar Postával, ugyanakkor megnyugtató választ nem kaptunk – fogalmazott a polgármester. Mint mondta, Balczó Barnabáshoz, a posta frissen kinevezett vezérigazgatójához irányították őket, akivel a békéscsabai lakosok érdekeinek védelmében mihamarabb tárgyalni szeretnének.

Szarvas Péter ismertette, hogy a hat fiók november 12-i, szombati határidővel zár be, tehát hétfőn sem lesznek nyitva. A tárgyalásokat ennek értelmében az újranyitás reményében folytatják majd.

A város költségvetésével kapcsolatban elhangzott, hogy a likviditás megfelelő, tartozások nincsenek, és jelenleg már 70 millió forintos tartalékot sikerült felhalmozni.

– Helyi adók tekintetében a januárra megcélzott bevétel 4 milliárd 120 millió forint, melyből 3 milliárd 910 millió forint már befolyt. Jó esély van rá, hogy határidőig teljesül is a vállalás, köszönhetően a helyben működő vállalkozásoknak – közölte a városvezető.

Szó esett a betegellátást érintő energiaköltségekről is. Szarvas Péter elmondta, hogy az önkormányzat a két évvel ezelőtt bevezetett háziorvosi rezsitámogatást 15 százalékkal növeli.

A grémium az egyházi fenntartású temetők állapotjavítását ösztönző támogatásról is döntött: a temetői infrastruktúra fejlesztésére 8 millió forint támogatást ítéltek meg. Az összegből 800 ezer forint az evangélikus egyház tulajdonában lévő Bogárházi és a Kastély utcai, már felhagyott temetők gondozására, fűkaszálására fordítandó.

A Máv sportpálya felújítása 45 millió forintból zajlik, megújulnak többek között az öltözők, de a fűtést is korszerűsítik. Az összegből közel 40 millió forint TAO támogatásból, a fennmaradó 6 millió forint önkormányzati forrásból érkezik be.

A város újabb térfigyelő kamerákat is telepít majd.

– Három Póstelekre, kettő Gerlára, egy pedig a bányatavakhoz kerül a Wenckheim-kerékpárút mentén. Ez utóbbinal ismeretes, hogy rongálás is történt a kihelyezett pihenőhelynél, így fokozottan indokolt az útvonal figyelemmel tartása – fogalmazott a polgármester.

Az Irányi utcai parkolóház napelemmel való felszerelését 8 millió forinttal támogatta az önkormányzat. A nyomdaipari szakoktatók támogatásáról szólva Szarvas Péter elmondta, hogy magas színvonalú, veresenyképes oktatatás támogatására havi 175 ezer forintos támogatást ítélt meg az önkormányzat.

A városvezető tájékoztatója végén a közgyűlés zárásaként zajló közmeghallgatásról is beszélt. Elmondta, hogy kilencen éltek a lehetőséggel, a témák között a szociális ellátással, a közlekedéssel, az elöregedett fákkal és a városképpel, valamint vállalkozások támogatásával kapcsolatos kéréseket fogalmaztak meg résztvevők. A polgármester egyúttal arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy bátran éljenek a közmeghallgatás lehetőségével.

 

Kép: Rusz Richárd/behir.hu

További programok »

FEL