Szarvas Péter: Kevesebb önként vállalt feladatot tud teljesíteni a város

2017. december 15. 15:37 | behir.hu

A 2017-es kötelező bérintézkedések következményeként 2018-ban várhatóan kevesebb önként vállalt feladatot tud teljesíteni a város – jelentette ki Békéscsaba polgármestere pénteken, sajtótájékoztatón. Szarvas Péter az esztendő utolsó közgyűlésének döntéseit értékelte.

Januártól új szerződés hiányában jelölte ki az önkormányzat a DAKK Zrt.-t az autóbusz-közlekedés biztosítására. Szarvas Péter kiemelte: ebben az esetben az önkormányzatnak 234 millió forintot kell fizetnie a szolgáltatásért. A városvezető a 2018-as költségvetési koncepciót illetően hangsúlyozta: a következő évben kisebb működési előirányzattal kell tervezni.

- A kötelező bérintézkedések több száz milliós költségterhet jelentettek az önkormányzatnak. Ez a jövő évben fokozódik, miközben a bevételek növekedési üteme elmarad attól, hogy ezt könnyű intézkedésekkel fedezni tudjuk. Azt mutattam be a képviselőknek, hogy az önként vállalt feladatainkból kevesebbet tudunk majd vállalni – fogalmazott Szarvas Péter.

A polgármester a Belváros Rehabilitáció III. ütemének munkálatait illetően kiemelte, az önkormányzat további 20,5 millió forintot biztosít a víziközmű-hálózat felújítására. A városvezető az egészségügyi alapellátási körzeteket érintően arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg ugyan megvan a háttér a nyugodt működéshez, azonban a háziorvosok korfájára tekintve gondoskodni kell majd a megfelelő utánpótlásról.

Szarvas Péter kiemelte az SZMSZ módosításával a jövőben öt, kettő illetve egy percben lehet hozzászólni a napirendekhez, függetlenül attól, hogy volt-e személyes megszólítás, minden képviselő háromszor szólhat hozzá egy-egy előterjesztéshez.

A polgármester leszögezte, a közgyűlés nem él a peren kívüli megállapodással, amelyben kártérítést követel a kistérségi társulás ügyében megvádolt család.

A sajtótájékoztatón Nagy Ferenc alpolgármester a városgazdálkodási kft. indulásával kapcsolatban megjegyezte, az elmúlt hónapok előkészítő munkájának és a beérkező javaslatoknak köszönhetően van ok a bizakodásra.

- A közszolgáltatási tervezet alapján nem lesz színvonalcsökkentés a jelenlegi állapotokhoz képest. A pénzügyi ellenszolgáltatás tekintetében pedig a társaság nem kér többet, mint amennyit a város a feladatellátásra költött ebben az évben – tette hozzá az alpolgármester.

Borbola István polgármesteri tanácsadó két fejlesztést emelt ki, ugyanis létrejön egy új autóút, a 44-es és a 47-es számú főút összeköttetéseként az úgynevezett Fürjesi összekötő. A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. valósítja meg. Emellett kiemelt egy olyan Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban futó pályázatot, amelynek köszönhetően a hajléktalan ellátást segíthetik.

 

 

 

További programok »

Itthon

Agrár szakemberek vehették át diplomáikat Szarvason

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campus Szarvasi Képzési Hely február 16-án ünnepelte a Vetőmag-gazdálkodási szakmérnök továbbképzés, a Mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnök mesterképzés, valamint a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapképzés eredményeit a Tessedik épület dísztermében – tájékoztatta a behir.hu-t dr. Sipos Virág Katalin campus főigazgató-helyettes.
06:27
FEL