Szarvas Péter: Békéscsaba sokat fejlődött az elmúlt öt évben

2019. szeptember 20. 10:27 | Varga Diána

Többek közt az elmúlt ötéves önkormányzati ciklust is értékelte Békéscsaba polgármestere a 2014-ben megválasztott képviselő-testület utolsó ülése után, pénteken.

A városvezető kiemelte, hogy a helyi adóbevételek 4 milliárd forint körül alakulnak, a 2019-es számok véleménye szerint megfelelőek lesznek. Jelezte, hogy az iparűzési adó jelentősen növekszik, ezért köszönet illeti a vállalkozásokat.

Szarvas Péter rámutatott, hogy két körzetben kell megoldani a háziorvosok helyettesítését, de mint mondta, pályázat útján keresnek orvosokat. A Szigligeti utcai tanmedence felújítását örömtelinek nevezte, hiszen a létesítmény óvodások és kisiskolások számára biztosít úszási lehetőséget.

A Csabagyöngye szőlőültetvény hasznosítása kapcsán úgy vélte, az önkormányzat többet költött rá, mint kellett volna. Az üzemeltetésre kiírandó pályázati felhívást még finomítani kell – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény minimálbérért dolgozó munkatársainak béremelésére 8.5 millió forint pluszt ítéltek meg.

A jaminai anyaggödör kapcsán jelezte, hogy azt az önkormányzat nem tölti fel termőfölddel, vállalkozóra bízzák a föld hasznosítását, amelyet a Wienerberger és a Körös Vízgazdálkodási Társulás is fogadna. Zárásként elmondta, hogy a közgyűlés mintegy 2500 előterjesztést tárgyalt öt év alatt. Úgy fogalmazott: a város fejlődéséért dolgoztak, amely szemmel látható.

Nagy Ferenc alpolgármester a költségvetés első féléves alakulását emelte ki: a bevételek teljesülése 57 százalékos, a kiadásoké több mint 30 százalék, a költségvetést továbbra is stabilnak nevezte. Emellett a térfigyelő kamerák felszereléséről beszélt a Kazinczy- és az Áchim-lakótelepen.

Borbola István polgármesteri fejlesztési tanácsadó a Munkácsy-negyed részeként induló, a Békés Megyei Könyvtár és a Csabagyöngye Kulturális Központ körüli területet érintő beruházás indulását és a Terület- és Településfejlesztési Programban energetikai korszerűsítésen áteső Ligeti sori óvoda, illetve a Trefort utcai kollégium beruházásait emelte ki.

 

 

További programok »

Itthon

Jutott és maradt is? - Így alakult az idei turizmus

Több vendég kevesebb vendégéjszakát töltött el októberben a kereskedelmi szálláshelyeken, ahol eltérően alakult a belföldi és külföldi forgalom. A belföldi vendégek száma ugyanis 17 százalékkal csökkent, miközben a külföldieké 27 százalékkal emelkedett. Széchenyi Pihenőkártyából az egy évvel korábbinál 28 százalékkal kevesebb árbevétel származott, miután 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok a szálláshelyeken – derül ki a KSH mai gyorsjelentéséből.
10:12
FEL