Szarvas Péter: Most még jobban kell vigyáznunk magunkra és egymásra!

2021. március 21. 13:14 | Mikóczy Erika

Szarvas Péter polgármesterrel a szigorítások határidejének meghosszabbítása mellett, az extrémsport-pályáról, a közvilágítás korszerűsítéséről, valamint a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthonának építéséről beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Tóth Bianka műsorvezető.

– Máricus 19-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy március 28-áig még biztosan maradnak a március 8-a óta érvényben levő korlátozások. Mi a tapasztalat Békéscsabán? Betartják az emberek a szigorú szabályokat?

– A csabaiak most is jogszabály-követők, megértik a helyzetet, és tudják azt, hogy a koronavírus-járvány harmadik ütemében talán még jobban kell vigyáznunk magunkra és egymásra, mint eddig. Sajnos egyre több a fertőzött, a napokban, Békés megyében is csúcsot döntött a napi új pozitív esetek száma. Békéscsabára vonatkozó pontos adatok nincsenek, de arányosítva vélhetően itt is így volt. A korlátozások közül van, amit talán könnyebben tartanak be a csabaiak, és van, ami több nehézséget okoz. Együtt érzek azokkal a vállalkozókkal, akik március 28-áig még biztosan nem tudnak kinyitni, nem tudnak dolgozni. Talán kicsit könnyebben viselik a csabaiak az óvodák bezárását és az általános iskolák átállását digitális oktatásra, de tudjuk, sok családnak okoz gondot, hogy ki legyen otthon a gyerekekkel. Úgy tűnik, a kijárási tilalomhoz november óta már hozzászoktunk, minimális az a szabálysértés, ami miatt a rendőrségnek intézkednie kell. Már mindenki nagyon szívesen menne színházba, sporteseményre, étterembe, kávézóba, rendezvényekre – mivel ez nem lehetséges, a kijárási tilalmat könnyebb betartani. Minden arra mutat, hogy a jelenlegi helyzetben a szigorítások meghosszabbítása volt a helyes döntés, amíg nem javulnak, nem lesz jóval nagyobb az átoltottság, addig együtt kell még élnünk bizonyos korlátozásokkal.

 

– Polgármester úr rendszeresen egyeztet az egészségügyi intézményekkel. Hogyan haladnak az oltások Békéscsabán?

– A közelmúltban éppen az egyik közeli hozzátartozómat kísértem el egy kórházi oltópontra. Így nemcsak az egyeztetések alapján tudom, hanem személyesen tapasztaltam, hogy maximális rendben, szabályozottan működik a folyamat. Már a kapuban megfelelő az eligazítás, és az épületben is szakavatott segítők irányítják az oltásra várakozókat, jól szervezetten végzik a munkájukat. A vakcina-szállítmányok gyakoriságának növekedése maga után vonta, hogy már a háziorvosok is több hete oltanak. A kezdeti nehézségek után itt is jól szabályozott rendben történnek a folyamatok. Az önkormányzat három területen nyújt segítséget a háziorvosoknak és az oltópontoknak. Az egyik, hogy a vakcina felvételére jelentkezőt – ha másképp nem tudja megoldani – elszállítjuk az oltópontra és hazavisszük. Segítünk továbbá az oltással kapcsolatos adminisztratív feladatokban, valamint abban is, hogy az érintett személyekkel sokszor a hivatal alkalmazottai egyeztetnek időpontot, helyszínt, tennivalókat. Maximális köszönetet érdemelnek az egészségügy bármely területén dolgozók, és azok is, akik segítik ezeknek a feladatoknak az ellátását. Vannak olyan kijelölt oltópontok, amelyek még nem működnek, de szükség esetén, ha még több vakcina érkezik, megnyithatók lesznek, a szükséges személyzet is rendelkezésre áll. Ki kell emelni, hogy az egészségügyi dolgozóknak nem a fő feladatuk az oltások beadása, a mindennapi munkájuk mellett végzik még ezt is maximális energia-befektetéssel és hivatástudattal. Látjuk az adatokat, látjuk az egészségügy leterheltségét, ezért arra kérek mindenkit, vegye nagyon komolyan a járványügyi intézkedéseket, legyen elővigyázatos, vigyázzon magára, vigyázzon szeretteire – vigyázzunk egymásra.

 

 

– Jó hír a csabai fiataloknak, hogy hamarosan megújul az extrémsport-pálya, ezt sokan várják már. Mit tudhatunk erről?

– Világszerte nagyon sokan hódolnak az extrém-bringázásnak. Korábban Békéscsabán, a sportcsarnok mellett volt egy pálya ezen sportolók számára. A napelem-park létesítése és a tervezés alatt álló új sportcsarnok miatt azonban az extrémsport-pályát el kellett költöztetni onnan. Már ekkor látszott, hogy a pálya attraktív elemét adó, vázszerkezet fölötti burkolat sérült, több helyen tönkrement. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy friss bringa-parkot építünk a fiataloknak. A közgyűlés a Csányi utcai MÁV-sporttelepet jelölte ki erre a célra, ott van elegendő hely arra, hogy több mint 800 négyzetméretes burkolt felületet alakítsunk ki, és ott elhelyezzük majd az új, stabil látványelemeket, sportelemeket. Pályázatot adtunk be erre a célra és sikerrel jártunk: 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertünk. Ez az összeg azonban még nem elegendő, saját forrásra is szükség lesz. Látjuk, hogy a MÁV-sporttelep használata erősödött az elmúlt – még járványmentes – időszakban, annak köszönhetően, hogy egy műfüves futballpályát is telepített oda a város. Arra törekszünk, hogy a bringaparkot lehetőleg már ebben az évben, de legkésőbb jövőre megépítsük a fiataloknak, és még többen járjanak majd a sporttelepre.

 

– A közvilágítás korszerűsítése is folyamatban van a városban. Hol tart ez a fejlesztés?

– A csabaiak nagy számban jelezték az elmúlt két évben, hogy amikor a szokásosnál borúsabb idő volt, a megszokotthoz képest később kapcsolódott fel a közvilágítás. Emiatt alkonyatkor 10-20 percig sötét volt, amely félelmet keltő és balesetveszélyes is. Egyezetéseket folytattunk a Magyar Villamos Művek (MVM) szakembereivel, hogy mit lehet tenni ennek kiküszöbölésére. Arra a döntésre jutottunk, hogy célszerű lenne Békéscsabán egy alkonykapcsolós beruházás. Ennek lassan a végére érünk, az MVM munkatársai a fejlesztés 90 százalékával már elkészültek. Az alkonykapcsolós vezérlésre történő átállás azt jelenti, hogy a fényviszonyok változásával, a sötétedés kezdetekor egy érzékelő automatikusan irányítja a Békéscsabán található, 260 transzformátor állomáson kialakított vevő-szerkezetet, így automatikusa és időben bekapcsolódik a közvilágítás. Egyébként ezt az elmúlt hetekben a város különböző területein észlelhették is a lakók. Köszönet a békéscsabaiaknak, hogy sűrűn jelezték ezt a kérést, így nyilvánvalóvá vált, hogy lépni kell – és sikerült megoldanunk.

 

–  Több beruházás is folyamatban van, a Munkácsy-negyed részeként például elkezdődött a Békéscsabai Napsugár Bábszínház épületének kialakítása.   

– A Napsugár Bábegyüttes, majd a Békéscsabai Napsugár Bábszínház nevét Lenkefi Konrádnak és Lenkefi Zoltánnak is köszönhetően szinte világszerte ismerik. Ennek tudatában mertünk nagyot álmodni négy évvel ezelőtt, mégpedig azt, hogy legyen a – jelenleg a Jókai színházzal mondhatni társbérletben működő – bábszínháznak egy saját otthona. Orbán Viktor ittjártakor megszületett a döntés, hogy a Modern Városok Program részeként a bábszínház kialakítása is zöld utat kaphat. Elindult a tervezés, lezajlott a közbeszerzési eljárás, kiválasztottuk a kivitelezőt, most már a forrás is rendelkezésre áll, így elkezdődhetett a kivitelezés. A Beliczey kúria mellett jelenleg a bábszínház alapozásának földmunkálatai zajlanak, de a fejlesztés magában foglalja a Beliczey kúria patinás, mára leromlott épületének a felújítását is. Remélhetőleg jövő ősszel már az új bábszínházban élvezhetik a családok a jobbnál jobb előadásokat.

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL