Elkészült az extrémsport-pálya

2022. január 6. 16:23 | Erdei-Kovács Zsolt

A kivitelező az utolsó simításokat végzi a békéscsabai extrémsport-pályán. Az önkormányzat a megvalósításra 15 millió forint pályázati forrást nyert el, az átadás tavaly év végén megtörtént.

– Mint ahogy azt korábban ígértük, még év vége előtt befejeződött a fiatalok freestyle pályájának kialakítása a MÁV sporttelepen. A pályázati és az önkormányzati forrásokból sikerült új pályaelemeket beszerezni, a környezetrendezést elvégezni, felújítani a korábbi aszfaltpályát – közölte a beruházással összefüggésben Szarvas Péter polgármester. A városvezető ismertetése szerint a sportlétesítményt a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. üzemelteti majd.

Hozzátette, ahogy az időjárási körülmények megfelelővé válnak a biztonságos sportoláshoz, úgy a pályát birtokba vehetik az extrém sportok kedvelői. Mivel a helyszín jelentős felújítást igényelt, ezért a helyhatóság pályázatot nyújtott be a megvalósításra az Országos Bringapark Programhoz. A pályázat eredményes volt, az önkormányzat 15 millió forint forrást nyert el arra, hogy a Csányi utcai MÁV pálya mellett freestyle parkot alakítson ki. Ez az összeg a teljes beruházás költségét nem fedezte, ezért a megvalósításhoz önerőt is biztosítani kellett.

 

 

Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy a beruházás részleteit a munkatársai folyamatosan egyeztették a Békéscsabai Extrémsport Egyesület képviselőivel. Ez a munka 2022-ben tovább folytatódik. – Ezúton is köszönöm az egyesület együttműködését, s bízom benne, hogy a pálya igazi közösségi tér lesz a fiatalok számára. A sajátjuknak érzik majd, ahol szívesen töltik az idejüket, és vigyáznak az itt létrehozott környezetre – húzta alá.

– A pályán összesen hat elem található, de további fejlesztések is várhatók – ismertette Varga Tamás. A sportért, kultúráért és ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester szintén kitért arra, hogy folyamatosan egyeztetnek és egyeztettek az egyesület fiataljaival. A megbeszélések a régi és az új helyszínnel, valamint az elemekkel összefüggésben is rendszeresek voltak. Az extrémsport-pályát igazi közösségi helyszínné szeretnék tenni – jelentette ki, részletezve, hogy padokat, kerékpártárolókat, kukákat, esőbeállót szükséges elhelyezni, valamint világítást kialakítani azért, hogy valóban megfelelő, majd közkedvelt ifjúsági közösségi tér lehessen. Füvesítést és fásítást is terveznek, ami szándék szerint még szerethetőbbé teszi majd a területet. Az ifjúsági koncepció egyik kiemelt eleme az, hogy minél több ilyen vagy ehhez hasonló nyitott közösségi tér álljon rendelkezésre. Arra is rámutatott, hogy a sportcsarnok melletti extrém parkot nagyon szerették a fiatalok.

– Ezzel az átköltözéssel, valamint a pályázati lehetőséggel, az önkormányzati szándékkal és forrással el tudtuk azt érni, hogy bővüljön a városban a megfelelő létesítmények száma, ahol a fiatalok sportolni és találkozni tudnak – fejtette ki. További elemek kerülhetnek ide, akár a régiek újra hasznosításával, szabványosításával, akár pedig újak beszerzésével.

 

 

Az alpolgármester kérdésünkre elmondta, hogy akár az ifjúságot, akár a sportot érintő infrastruktúra-fejlesztések kiemelt szereppel bírnak. Hozzátette, hogy fontos megteremteni a sportban a minőségi munkát alátámasztó, az azt megkönnyítő fejlesztéseket, az utánpótlás erősítését, az ifjúsági területen pedig a megfelelő terek kialakítását, programok megszervezését, melyek segítik, megkönnyítik, jobbá teszik az életet. Hangsúlyos a kapcsolatteremtés lehetőségének megteremtése, valamint az is, hogy javítsanak a szabadidő hasznos eltöltésének eshetőségein. A továbbiakra nézve kifejtette, hogy nyomon követik a pályázati lehetőségeket és amint lehetőség nyílik rá, akkor a szakemberekkel együttműködve alakítják ki a megvalósítandó projekteket.

Horváth Zoltán, a kivitelezést végző cég, az Orangeramp ügyvezetője úgy fogalmazott, 1999-ben építették az első pályát, az eltelt több mint 20 évben a vállalkozás az akkori fiatalokkal, sportolókkal együtt nőttek fel. A megvalósítás folyamata, a pálya kialakítása mindig azzal kezdődik, hogy felmérik a leendő használók igényeit és azt igazítják a rendelkezésre álló kerethez, az anyagi források adta lehetőségekhez. Az országban több helyen zajlik ilyen és ehhez hasonló fejlesztés, ezt az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos által kiírt pályázati keret, az Országos Bringapark Program tette lehetővé.

A pálya legfőbb jellegzetessége az, hogy elsősorban bringásoknak, pontosabban bmx-eseknek készült, az elemek magassága nekik kedvez, azonban korisok, deszkások és rolleresek is nyugodt szívvel használhatják majd.

 

Galéria

További programok »

FEL