Szarvas Péter: Büszkék lehetünk, hogy Pósteleken forgattak a napokban

2020. február 25. 15:53 | Papp Ádám Sándor

Mint arról korábban beszámoltunk, információink szerint a hétvégén a Netflix magyar alvállalkozói egy készülő sorozatukhoz forgattak a pósteleki Wenckheim kastély területén. A felreppenő hír hallatán jobban beleástuk magunkat a témába.

A Körös Hírcentrum vasárnap publikált cikkje szerint a Shadow and Bone amerikai sorozat egyik epizódját forgatják Pósteleken a Széchényi-Wenckheim kastélyromnál.

A forgatás iránt érdeklődve a békéscsabai önkormányzat felé fordultunk. Ezelőtt azonban kutatómunkát végeztünk, hiszen amennyiben egy külföldi vagy belföldi cég több kamionnyi felszereléssel, díszlettel és kellékekkel érkezik a helyszínre, akkor sejthető, hogy forgatási engedéllyel rendelkezik, azaz a cég szerződést kötött a város vezetőivel.

A bekescsaba.hu oldalt felkeresve ezért jegyzőkönyvek böngészésébe kezdtünk, ahol hamar eredményre leltünk. A pénzügyi, gazdasági és tulajdonosi bizottság február 12-ei nyilvános üléséről készített jegyzőkönyvből kiderül: a testület a Shadow Films Kft. kérelmét tűzte napirendre. Dr. Ferenczi Attila bizottsági elnök első felszólalóként így részletezi a kérelmet:

„Dr. Ferenczi Attila bizottsági elnök: Egy filmforgatáshoz szeretnék igénybe venni 12 napra a Weinckheim kastély környékét Pósteleken. Bérleti díjat fizetnének, és vállalják különböző feltételeknek, a határozati javaslatban egyébként meghatározott kitételeknek a teljesítését. Amennyiben ezeket a feltételeket vállalja, abban az esetben szerződéskötésre kerülhet sor, nettó 3,5 millió Ft összegért.”

 

Tovább böngészve a jegyzőkönyvet fény derült arra is, hogy melyik cég megbízásából forgatnának Pósteleken.

„Szudár László: Az anyacég megbízható. A magyar cég tavaly februárban alakult 3 millió Ft alaptőkével.

Dr. Kiss Gyula aljegyző: Erre a NETFLIX sorozatra alakult projektcég.”

 

Ezt követően a grémium határozatban rögzítette a kérelmet, így a stáb 2020. február 17. és 29. között tartózkodhat a forgatás helyszínén.

Az információk tudatában kérdéseinkkel a település polgármesteréhez, Szarvas Péterhez fordultunk.

 

behir.hu: Hogyan jött a megkeresés, hogy Pósteleken forgassanak az egyik készülő sorozathoz? Mivel indokolták a választást?

Szarvas Péter: Pezseg a filmvilág és nem telik el egy hónap sem úgy szinte, hogy ne hallanánk azt, hogy valamelyik stúdió vagy műsorszolgáltató cég ne forgatna híres színészekkel Magyarországon. Most ebbe a hullámba mi is belekeveredtünk. Megkeresett minket az egyik ismert fizetős műsorszolgáltató cég, hogy szeretné az önkormányzat tulajdonában lévő pósteleki kastélyromot és környezetét igénybe venni egy készülő sorozat egyik-másik jelenetéhez. A környezet háttérként szolgálna természetesen. A megkeresés gyors volt és meg is egyeztünk a szervező céggel arról, hogy ellentételezéssel szemben közel kéthetes időtartamban forgathatnak a helyszínen. Örülünk ennek, mert egy elég nagy stáb, két hétig vendégeskedik nálunk és a városnak még bérleti díj bevétele van ebből.

 

behir.hu: Mit jelent az a város számára, hogy egy amerikai médiaszolgáltató és produkciós vállalat Magyarországon, Békéscsabán forgat a sorozatukhoz?

Szarvas Péter: Nem merném azt állítani, hogy filmforgatási főváros lennénk, hiszen ez azért nem jellemző a térségre, de korábban is voltak olyan – elsősorban – magyar filmek, amelyeknek Békés megyei helyszínt választott a rendező. Például a szabadkígyósi kastély, Békéscsaba néhány utcája, épülete is feltűnt a vásznokon. Minden megkeresésnél mérlegeljük, hogy mi a kérés, a szándék és azt, hogy egyezik-e ez az önkormányzat elképzeléseivel. Tudunk-e bérleti díjból bevételre szert tenni és például most is fontos szempont volt a megállapodásban, hogy a filmforgatási munkálatokat követően rendet kell raknia a cégnek a forgatás helyszínén.  

 

behir.hu: Pontosan milyen filmekben és sorozatokban találkozhattunk békéscsabai és Békés megyei helyszínekkel?

Szarvas Péter: Nagyon régre, talán a ’60-as évekre kell visszamenni. Akkor forgatta Sándor Pál a "Szeressétek Ódor Emíliát" című egyébként remek magyar filmet és akkor nagyrészt a szabadkígyósi Wenckheim-kastély volt a háttér. Ha pedig egy közelmúltbéli eseményt kell említsek, akkor Pozsgai Zsolt regényéből készült a "Szűz és a Szörnyeteg" című filmet emelném ki. Forgatási helyszín volt több békéscsabai utca és a szabadkígyósi kastélypark is. Továbbá a Tarr Béla által rendezett "Sátán Tangó" című film bizonyos jeleneteit is a megyében forgatták. Tehát azt nem mondhatjuk, hogy nincs múltja a filmforgatásnak a megyében, de valóban nem vagyunk főváros ebben a tekintetben.

 

behir.hu: Mekkora lehetőség rejlik a filmek és sorozatok forgatására Békés megyében, ha csak a természeti, történelmi helyszíneket nézzük a térségben?

Szarvas Péter: Alapvetően a film forgatókönyve határozza meg azt, hogy milyen helyszínek kellenek egy forgatáshoz. Az esetek döntő többségében spórolás szempontjából stúdióban forgatnak. A mostani békéscsabai példa is mutatja, hogy lényegében párperces jelenethez két hétre kell 60-70 embernek idetelepülnie, tehát komoly feladat szabad téren, megfelelő fénybeállításokkal, hanghatásokat keltve leforgatni akár csak egy-egy jelenetet is. Ezért a cégek többnyire stúdiókat választanak, még természetben játszódó jelenethez is. Most örüljünk annak, hogy felfedezték a pósteleki kastélyromot és környezetét. Bizonyára indokolt ez a helyszín, majd ha látjuk – részleteket nem mondhatok el, ez egyelőre titok – ezt a filmsorozatot, jelenetet akkor reméljük, hogy felismerjük benne, hogy Békéscsaba és Póstelek is kötődik ehhez a sorozathoz. A jövőt tekintve pedig bízunk abban, hogy a cég jóhírünket viszi a nagyvilágba és további érdeklődés érkezik majd a városunk irányába.

 

Ugyan hivatalos megerősítést nem kaptunk arról, hogy a Leigh Bardugo könyvadaptációjából készülő Shadow and Bone (Árnyék és a Csont) című sorozat jelenetét forgatták Pósteleken, de annyi biztos, hogy a Netflix 2020 végén induló sorozatát Magyarországon készítik. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a hírek szerint idén nyáron érkező sorozatelőzetest, hiszen már abból kiderülhet, hogy valóban az a stáb forgatott-e megyénkben.

 

További programok »

Itthon

A regisztrált fertőzöttek 5 százaléka van lélegeztetőgépen hazánkban

Az új koronavírus-fertőzés miatt regisztrált 525 fő 25 százaléka tünetmentes, 35 százaléka enyhe tüneteket mutatott és 5 százalék, azaz 17 ember van lélegeztetőgépen, 6 százalékuk pedig intenzív ellátásra szorul - tájékoztatott Müller Cecília az operatív törzs szerdai, online tájékoztatóján.
13:03
FEL