Erősödhet a Szeged-Békéscsaba-Debrecen háromszög

2017. szeptember 12. 15:29 | Papp Ádám Sándor

Nagy volumenű beruházások és felújítások várhatóak Békés megyében a következő időszakban. A tervek szerint 2019 végén átadják az M44-es gyorsforgalmi utat, de zöld lámpát kapott az M47-es autóút is, amely Szegedet Békéscsabán át Debrecennel kötné össze. A Szeged-Békéscsaba vonalon vasúti felújítás is lesz, de a Wenckheim kerékpárút kialakítása is tervezés alatt áll.

Még a geszti általános iskola és óvoda átadásakor a miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartja a munkahelyteremtést az ország délkeleti részén, hiszen itt az egyik legmagasabb a munkanélküliség.

- Szeretnénk összekötni Békéscsabát Szegeddel és Debrecennel, ez két egyetemi központ és két gazdasági és kulturális centrum. Hozzáteszem, hogy Debrecent szeretné egy második fővárosnak kiépíteni a kormány, a Kárpát-medence keleti részében élő magyarság fővárosaként tekintünk Debrecenre. Szeretnénk, ha Szeged pedig Dél-Magyarország tudományos, kulturális és gazdasági központja lenne - emelte ki Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mindeközben a közel 146 milliárd forintból megvalósuló M44-es út az ütemtervnek megfelelően épül.

- Jelen pillanatban az M44-nél a munkák a tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak, így a beruházás várhatóan 2019 harmadik negyedévére befejeződik. A beruházás három szakaszban valósul meg és mind a három szakasznál különböző jellegű munkálatok zajlanak - árulta el Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. sajtószóvivője.

A 7.Tv Híradójának megkeresésére a sajtószóvivő azt is közölte, hogy a Szeged–Békéscsaba és a Szeged–Röszke–Szabadka vasútvonalakon a villamosításra további 2 milliárd forint áll rendelkezésre. Békéscsaba polgármestere ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a vasúthálózat fejlesztése és az M47-es gyorsforgalmi út óriási lehetőséget jelentene a városnak, hiszen Békéscsaba könnyebben megközelíthető lesz, így a befektetők számára is vonzóbbá válhat.

-A Szabadka-Szeged-Hódmezővásárhely-Békéscsaba vasútvonal korszerűsítésére is sor kerülhet, ezt mindenképpen fontos és az is meghatározó lépés, hogy Szeged, Békéscsaba és Debrecen között az M47-es, várhatóan 2x2 sávos gyorsforgalmi út tervezése is elindult - tette hozzá Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

Ezen felül a Modern Városok Programban a kormány döntött a Wenckheim kerékpárút kialakításának támogatásáról 2,2 milliárd forint értékében. A projektben mintegy 20 kilométeres kerékpárúttal kötnék össze a gyulai, a gerlai, a pósteleki és a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt.

 

 

További programok »

Gazdaság

Nem meglepő: radikálisan csökkent a gázfogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
14:40
FEL