Soron kívül: Pályázatokról döntöttek a békéscsabai városatyák - videóval

2017. július 25. 11:31 | Varga Diána

Soron kívüli közgyűlést hívott össze Békéscsaba polgármestere kedd délutánra. A tanácskozáson főleg határidős pályázatokról döntöttek, hiszen a nyári időszakban egyébként nem ülésezik a képviselő-testület.

 

 

Megvannak a kivitelezők az út- és kerékpárút fejlesztésekhez

 

„Békéscsaba, Bánát utca- Tessedik Sámuel utca- Vozárik utca és Szemere utca útkorszerűsítése, valamint kerékpárforgalmi létesítmény megvalósítása” elnevézésű pályázaton nyert Békéscsaba önkormányzata 250 millió forintot, amelyet 2018 augusztusáig kell befejezni.

A közbeszerzési eljárásban a megadott határidőig négy ajánlattevő jelentkezett, amelyből mindet érvényesnek találtak. Az előterjesztő a békéscsabai székhellyel rendelkező KÖVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. céget javasolja kivitelezőnek.

Az előterjesztést egyhangúlag támogatta a testület.

 

 

 

A Fenntartható Városi Közlekedés Fejlesztés tárgyú felhívására azért pályázott Békéscsaba, hogy kerékpárút-hálózatának fejlesztésével biztonságosabbá tegye a kerékpáros közlekedést a városban. A Fenntartható városi közlekedésfejlesztés megvalósítása Békéscsabán a Körte sor – Gyulai úti, a Berényi úti és a Pataky László – Franklin utcai kerékpárforgalmi létesítmény létrehozásával című projektre 813 millió forintos 100 százalékos támogatást nyert a megyeszékhely. A beruházás kivitelezését már idén nyáron elkezdhetik.

Az előző pályázathoz hasonlóan itt is négy pályázat érkezett be a közbeszerzési eljárásban, amelyek mind érvényesek voltak. Az előterjesztő a Galéria Invert Kft.-t javasolja nyertesnek.

Ezt az előterjesztést is egyhangúlag támogatta a grémium.

 

Szintén nyertest hirdetnek a Körte sori és a Gyulai úti 1845 méteres szakasz megépítésénél.

Az  új kerékpárút a CsabaParkig kiépült hálózathoz csatlakozva – a Lencsési lakótelep és az Élővízcsatorna között az összeköttetést. A Berényi úti 1346 méter hosszú, önálló kerékpárút összeköti majd a Békés várostól kiépített és a Mezőmegyer felé vezető kerékpárutakat. A Pataky László utcai 776 méteres kerékpárút és Franklin utcai 571 méter hosszú kerékpársáv kapcsolatot létesít a városközpont és Jamina városrész között.

A közbeszerzési eljárásban 3 érvényes pályázatot nyújtottak be, ezek közül az előterjesztő a “KOPP” Export-Import Kft-t javasolta nyertesnek.

12 igen, 1 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot.

 

A Berényi úton is épül a tervek szerint kerékpárút, melynek két oldalán, a burkolat szélén kijelölt sávban közlekedhetnek, akik arra tekernek. Itt azonban jelentős a gépjárműforgalom, így az új kerékpárút sokat segíthet a bicikliseknek. Emellett további két helyszínen zajlik majd a hálózat kiépítése.

A közbeszerzési eljárásban három érvényes pályázat érkezett, közülük a kondorosi székhelyű Épcenter Építőipari és Kereskedelmi Kft. a nyertes.

12 igen, 1 tartózkodással fogadták el az előterjesztést.

 

 

Konszenzusra jutottak a szakértők a Lencsési lakótelep és az Építők útja között létrehozandó úttal kapcsolatban

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban ezúttal arra nyílik lehetősége Békéscsaba önkormányzatának a “Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” című pályázatban, hogy a Lencsési lakótelep és a város déli iparterülete között kapcsolatot teremtsen a Csányi utcán keresztül. A rendelkezésre álló összeg 770 millió forint. A mapirendi pont a júniusi közgyűlésen nagyobb vitát kavart, ugyanis két, egymásnak ellentmondó szakértői vélemény született arról, hol vezessen a nyomvonal, ezért a döntést el kellett napolni.

Emiatt szakmai egyeztetés indult a műszaki tartalomról. Mint kiderült, a két megbízott cég nem azonos nyomvonalon végzett talajfúrásokat, ezért a minták is eltérőek lettek. Végül abban egyeztek meg, hogy az eredeti nyomvonalon talajcserét kell végezni a megfelelő minőségű útalaphoz. Az új információkkal, módosított tervvel együtt döntenek most arról, hogy beadja-e a város a pályázatot.

Szarvas Péter (Független) arra hívta fel a figyelmet, hogy a két szakértő egy asztalhoz ült, konszenzusra jutottak, a mostani előterjesztésben az szerepel, hogy nem kell akkora talajmozgatást végezni, mint amekkorára a korábban megismert, második szakvélemény szerint szükség lett volna. A polgármester hozzátette: a megvalósításhoz szükséges forrásokat reálisan tekinti végig az előterjesztés.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) szerint a kettes határozati javaslat (miszerint a pályázat nyertessége esetén a projekt költségvetéséből a kivitelezésre - lehetőség szerint - a lehető legnagyobb arányú összeg legyen fordítva) nehezen értelmezhető, ezért kéri annak törlését.

Szarvas Péter (Független) szerint ez veszélyes, a projektmenedzsmentre, marketingre, műszaki ellenőrzésre kevesebb jutna enélkül a határozat nélkül. Ha mégis több forrás kell a kivitelezésre, akkor ezzel biztosítják, hogy elég legyen a pénz.

 

Az Építők útja és a Lencsési lakótelep tervezett összekötése. Forrás: bekescsaba.hu

 

Mindig a legolcsóbb, legköltséghatékonyabb ajánlatot fogadták el, ha nem jól gazdálkodnak a forrásokkal, akkor az egész projekt meghiúsulhat - fogalmazott dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP). Ha most nem gondolják át a projektet, akkor később még visszajöhet az előterjesztés a közgyűlés elé - tette hozzá.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) szerint nem úgy alakul az út fejlesztése, mint ahogy eredetileg elképzelték. Az alpolgármester szerint rosszindulatú feltételezés, hogy nem a legolcsóbb megoldást választanák, csatlakozott az előtte szólóhoz.

Takács Péter (LMP) a kétféle fúrásra hívta fel a figyelmet, ami szerinte ez elég nehezen értelmezhető. A geotechnikus szerint a nettó 100 millió forintot is meghaladhatja a beruházás - hívta fel a figyelmet a képviselő. Veszélyes utakra tévedhetnek, ha elfogadják az előterjesztést - vélte a képviselő.

A polgármester felkérésére dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vezetője elmondta: jogszabályban rögzített, hogy a projekt hány százaléka fordítható az előkészítésére. Mint mondta, közgyűlési döntés még nem született, ezért nem meghatározott, mire mekkora összeget fognak fordítani. Az előkészítés költségeit mindig alacsonyra kalkulálják, pedig ezek az árak feljebb kúsznak, éppen ezért sokszor nehezen férnek bele a keretbe.

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) szerint minden fejlesztésnél alapelvárás, hogy minél költséghatékonyabban használják fel a kapott forrásokat, de vannak olyan fejlesztések, ahol elszaladtak az árak (utalt a piacfejlesztésre, Szigligeti utcai tanuszoda felújítására, a hajléktalanszálló konténereire). A tanácsnok nem érti, miért van kiragadva egy fejlesztés a többi közül, amelyiknél nem azt a szempontrendszert alkalmazzák, mint a többi projektnél.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy a Szigligeti utcai óvodánál épp a polgármester tett javaslatot a magasabb kivitelezési költségekre. Szarvas Péter (Független) úgy replikázott: két külön műszaki tartalomról volt szó, nem kéne az almát a körtéhez hasonlítani.

Miklós Attila (MSZP) úgy fogalmazott: a város saját cégéről van szó, határozza meg a polgármester ezeket a feladatokat házon belül, vagy tűzze ki prémium feladatként a Vagyonkezelő Zrt. vezetőjének.

Elsikkadt a lényeg, bizonytalan műszaki tartalomról van szó. Nem tudják, ez mennyibe fog kerülni, éppen ezért minél nagyobb tartalékot kellene képezni - magyarázta az előterjesztést Nagy Ferenc alpolgármester (Független).

Egyedi és nem megszokott eljárással készülhet el ez a projekt - emlékeztetett a polgármester. Mint mondta, előzetesen nehezen feltárható úton fog vezetni az út. Nem minden projektnél van ilyen bizonytalanság, ezért gondolta azt, hogy legyen tartalék és ne a város költségvetését terheljék a plusz forrásokat - mondta Szarvas Péter (Független).

Kaposi László (DK) szerint az előző ülésen arról is folyt a vita, hogy a Tessedik utcáról máshová tereljék a forgalmat. A képviselő úgy fogalmazott, ő is a legolcsóbb megoldásnak a híve, de szerinte figyelembe kell venni a lakossági igényt is. Mint mondta, mérlegelni kell, mennyivel többe kerül a beruházás, utat bárhol lehet építeni, csak nem mindegy, mennyiért. Ha elfogadható mértékben, de többe kerül a beruházás, akkor bele kell vágni, a Tessedik utca lakóit tehermentesítik ezzel - tette hozzá a politikus.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) arra emlékeztet, hogy eredetileg a Csányi utcán keresztül megy majd a nyomvonal, a másik opció szerint a töltés mentén menjen az út. Az előző közgyűlésen beszéltek arról, hogy a több mint 700 milliós keretbe belefértek volna, a másik esetben nem lehet látni, hogy mennyibe kerül majd a beruházás. Ha áldoznak rá forrást, meg kell nézni, miből finanszírozzák a projektet, de ezzel csak akkor kellene foglalkozni, ha már megvan a kért összeg - fogalmazott a képviselő.

Dr. Ferenczi Attila végül visszavonta a módosító javaslatot.

A közgyűlés 12 igen, 2 tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot.

 

 

Megvan az ütemterv a piacfejlesztésre

 

A Modern Városok Program keretmegállapodás aláírásakor, Orbán Viktor 2016 áprilisi látogatásakor már szó volt arról, hogy a város jelentős piacfejlesztésbe kezdene, amely a hazai termékeket állítaná középpontba, és minta lehetne más településeknek is. A projekt kidolgozásával jól áll az önkormányzat, fejlesztési koncepció készült, amelynek nyilvános részét ismerte meg a képviselő-testület. Eszerint 2017-ben 232 millió forintot hívnának le, amelyből 190 millió forintot fordítanának a projekt előkészítésére, terveztetésre, engedélyes és kiviteli tervek előkészítésére. 2018-ban már 544 millió forintot költenének projektmenedzsmentre, a marketing és kötelező nyilvánosság biztosítására, műszaki ellenőrzésre, a jövő évi kivitelezési költségekre.

Az ütemtervben szerepel az is, hogy az önkormányzat 740 millió forintot fordít a piac felújítására. A részletes tervezet ide kattintva található meg.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) szerint mindenképp megvalósul a fejlesztés. Felhívta arra a figyelmet, hogy piacnapon öt utcában is állnak az autók, mert nincs elég parkolóhely, éppen ezért szükség van új helyek kialakítására.

ez egy fejlesztési koncepció, szeretnék, ha 190 millió forint lenne az előkészítési költség. egy ekkora beruházásnál elengedhetetlen az üzleti terv és költségbecslés, ha ez megvan, szívesen megküldik bármelyik képviselőnek, vagy akár a közgyűlés elé is behozzák.

Az előterjesztést 14 igennel egyhangúlag elfogadták.

 

 

Alakul a Wenckheim-kerékpárút is

Wenckheim kerékpárút megépítésének célja, hogy a Wenckheim családhoz kapcsolódó, a közelünkben lévő négy kastélyt (a gyulait, a szabadkígyósit, a póstelekit, és a gerlait) kerékpárúton is elérhessék az érdeklődők. A nyomvonal kialakult, a fejlesztési tervet benyújtotta a város, ennek megerősítéséhez kérték a közgyűlés jóváhagyását. A projekt részletei nem nyilvánosak.

Takács Péter (LMP) megjegyezte, az előterjesztésben szerepel a dobozi Wenckheim-kripta megtekintése, azt javasolta, ezt emeljék a fő programok közé emelné.

14 igennel, egyhangúlag támogatta az előterjesztést a grémium.

 

 

Egészségfejlesztési irodát alakíthatnak ki Békéscsabán - ha feloldják a pályázat felfüggesztését

 

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) arra nyílik lehetőség országszerte, hogy Egészségfejlesztési Irodákat alakítsanak ki. A pályázati kiírás szerint az irodák intézményi hátteret biztosítanak a betegségmegelőzési, egészségfejlesztési tevékenységhez oly módon, hogy aktívan működtetik, tartós helyi, járási hálózatba integrálják az egészségfejlesztési tevékenységet végző szervezeteket. A Békési megyeszékhelyen a Bartók Béla úton alakítanák ki az irodát, amely a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézménnyel összhangban működne.

Dr. Sódar Anita, a Városfejlesztési Kft. vezetője arról tájékoztatott, hogy az előterjesztés elkészítése óta átmenetileg felfüggesztették az EFOP-os pályázatot. Mint mondta, érdeklődésükre azt közölték, nem a pályázatok nagy száma miatt történt a felfüggesztés, amelyet várhatóan megszüntetnek majd, de ennek időpontja egyelőre bizonytalan. Éppen ezért javasolta, hogy a felfüggesztés feloldása után pályázzon az önkormányzat a projektre.

A módosítással együtt egyhangúlag elfogadta az előterjesztést a grémium.

 

 

Az egészséges életért, TOP-os pályázattal

 

A társadalmi együttműködése erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok elnevezésű projektre nyújtja be pályázatát az önkormányzat.

Az infrastrukturális beavatkozásokat a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási, egészségügyi, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok egészítik ki. Fontos, hogy a szociális városrehabilitációs projekteket kísérjék végig a közösségfejlesztő programok, amelyek lehetővé teszik a városrehabilitációval érintett területen élő lakosság bevonását a tervezésbe és a megvalósításba, továbbá erősítik a helyi közösség kohézióját. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) számára 2017. évben, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 6.9.1 intézkedése keretében 283 millió Ft összegű elkülönített indikatív keretösszeg áll rendelkezésére. Az Önkormányzat 2016. évben mindösszesen 50.000.000,- Ft összegű támogatásban részesült a TOP-6.9.1 pályázati konstrukció keretében, a pályázat megvalósítása folyamatban van. A támogatási kérelmek benyújtása 2017. május 15-től 2017. november 30-ig lehetséges. A pályázati felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kizárólag konzorciumi formában van lehetőség. Konzorciumvezető kizárólag a támogatást igénylő megyei jogú város önkormányzata lehet. Elvárás, hogy legalább egy olyan konzorciumi partner bevonásra kerüljön, amely legalább 3 éves, az oktatási vagy az egészségügyi vagy a szociális szféra területén szerzett tapasztalattal rendelkezik.

A konzorciumi partnerek az Egyensúly AE Egyesület, a MERSZ Közhasznú Alapítvány  és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület lesz.

A MERSZ gyulai székhelyű egyesület - jegyezte meg Takács Péter (LMP), aki indoklást kért emiatt. Mint mondta, a javaslat általánosan van megfogalmazva, sok olyan civil szervezet van Békéscsabán, amely ennek a pályázatnak megfelel, ezért nem értette, milyen pluszt adhatna a pályázat ehhez a munkához.

Kérdésére dr. Sódar Anita úgy válaszolt:  a MERSZ békéscsabai telephellyel is rendelkezik, hozzátéve: kellenek konzorciumi partnerek, akik évek óta ilyen területen tevékenykednek. De ez nem jelenti azt, hogy más szervezetekkel nem állnának kapcsolatban - tette hozzá a cégvezető.

A Körösök Völgye Natúrpark hogyan illeszkedik majd a projekthez? - kérdezte Kaposi László (DK). Dr. Sódar Anita válaszában kifejtette: közösségi és egyéni programok, rendezvények, biopiac szervezésében vesznek majd részt.

A DK politikusa szerint kissé megfoghatatlanok a programok, mint mondta, nem érti a hozzárendelt összegeket sem.

Az előterjesztést végül 11 igen, 3 tartózkodás mellett elfogadták.

 

 

Telephelyet bővítene a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete

 

A 36 éves múltra visszatekintő egyesület 17 éve szervez ellátást mozgássérültek számára, mára azonban nem csak velük, hanem az értelmi, látás és hallássérültekkel, valamint a halmozottan sérült fiatalokkal és felnőttekkel is foglalkoznak.

Jelenleg 3 épületet használnak, egyik közülük (a Kölcsey utcai) az önkormányzat tulajdona. Az egyesület a köznevelés, egészségügy, szociális alap- és szakellátás terén tevékenykedik. Kovács Ágnes, egyesületi elnök a grémium előtt arról is beszámolt: az önkormányzati épületben a születéstől 23 éves korig nyújtanak szolgáltatást a hozzájuk forduló Békés megyeieknek. Mint mondta, kinőtték az épületet, bővítésre lenne szükség, ezért pályáznának plusz 500 négyzetméter megépítésére, fűtés- és energetikai korszerűsítésre. Hozzátette: ezzel munkahelyeket hoznának létre és további gyermekeket tudnának ellátni. Az elnök szerint nagyon fontos beruházásról van szó, sürgősen szükségük lenne a fejlesztésre.

Takács Péter (LMP) arra emlékeztet, hogy helyes döntést hozott az önkormányzat akkor, amikor az egyesület számára felajánlották az épületet. Véleménye szerint a szervezet jó munkát végez, ezért mindenképpen támogatja a javaslat elfogadását.

Szarvas Péter (Független) szerint is jó gazdája az egyesület az ingatlannak, hiszen eleget tesznek karbantartási feladatoknak, emellett kiváló pedagógiai munkát végeznek az intézményekben.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy a közeli, Lehel utcai sportudvar miatt több jelzés is érkezett a lakóktól hangzavar, randalírozás miatt. A tanácsnok szerint ott is zajlanak az egyesületnek foglalkozásai, az ő és a lakók nyugalma érdekében ezért fontolóra kellene venni, hogy a pályázattól függetlenül kerítsék körbe a sportpályát.

Az előterjesztést 14 igennel, egyhangúlag megszavazták.

 

 

További programok »

FEL