Több mint kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

2018. április 6. 19:05 | Horváth Szabolcs

Elindulnak a közeljövőben a szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai fejlesztései a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban. A kormány több, mint  kétmilliárd forintot szán a komplex örökségvédelmi beruházásra.

Rögtönzött bejáráson beszélt a család, a birtok és az Ybl Miklós által tervezett szabadkígyósi kastély történetéről dr. Virág Zsolt miniszteri biztos.

- A Wenckheim-kastély a 19. század egyik legszebb és legdrágábban megépített kastélyai közé tartozik - mondta dr. Latorcai Csaba. Hozzátette: a nemzeti kastély- és várprogramban a kormány saját forrásból több mint kétmilliárd forintot szán a komplex felújításra.

- A kormány ilyen módon is honorálja és segíti a helyiek kastély iránt tanúsított felelősségvállalását. Az épület a nemzetünk páratlan öröksége, fontos, hogy eredeti formájában újulhasson meg - emelte ki a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a torony, a félemelet és a pince teljes körű közmű fejlesztése, a tetőfelújítás és a kastélypark megújítása mellett tematikus, interaktív családtörténeti kiállítások létrehozása is szerepel a tervek között.

- Ami talán a legfontosabb, hogy megújul a kastély teljes tetőszerkezete és homlokzata. Az utólagos szigetelés és a gépészeti munkák szintén elkészülnek, temperáló fűtés lesz az épületben, ami különösen fontos a műemlékfenntartási szempontokat is figyelembe véve, valamint teljes körű közműfejlesztés is megvalósul. Természetesen a már most látogatóközponttá átalakuló része, például a könyvtárterem szintén megújul - hangsúlyozta dr. Virág Zsolt.

A kulturális programok szervezésével fellendülhet a térség és Szabadkígyós turizmusa - mondta Herczeg Tamás, aki hozzátette: a Modern Városok Program segítségével megvalósul a Wenckheim kerékpárút.

- Szintén milliárdos nagyságrendű forrásból épül meg az a kerékpárút, ami a környék négy kastélyát köti össze: a szabadkígyósit, a gerlait, a póstelekit és a gyulait. Ez tehát azt igazolja, hogy a kulturális örökségünk nemcsak a jelenről, hanem a jövőről is szól - emelte ki a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.

Herczeg Tamás hozzátette, hogy olyan funkciókat kapnak ezek a kastélyok, amelyek a turisztikai, szabadidős programokhoz, illetve tevékenységekhez is hozzájárulnak.

 

 

További programok »

FEL