Megmutatta új külsejét a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

2021. május 21. 15:12 | Vincze Attila

Pénteken „leplezték le" a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújított, déli homlokzatát. A Nemzeti Kastélyprogramban és a Nemzeti Várprogramban megújuló épület kivitelezési munkálatai 90 százalékos készültségi szinten állnak.

A járványügyi szabályokat betartva, csökkentett létszámú rendezvényen ismertette Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a kastély rekonstrukciójának beruházási számait. A több mint 3,2 milliárd forint összértékű projekt hazai forrásból, valamint európai uniós támogatásból valósul meg. A kivitelezési munkálatok készültségi szintje elérte a 90 százalékot – jelentette be a NÖF Nonprofit Kft. vezetője.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője elsősorban a fejlesztés helyi turizmusra és gazdaságra gyakorolt hatásairól beszélt.

– Békés megyében élőként büszkék lehetünk a múltunkra és reméljük, a jövőnkre, ahogyan a kastély múltjára és a jövőjére is. Ha az épület elnyeri végső funkcióját, akkor új munkahelyeket teremt, amelyeket minden bizonnyal helybéliek vesznek majd igénybe venni – húzta alá a politikus.

Virág Zsolt miniszteri biztos röviden ismertette a szabadkígyósi kastély történetét, valamint a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram jelentőségéről is szót ejtett. Elmondta, hogy a kastély kiállítása a „Vendégségben Wenkcheiméknél” címet viseli majd és beszélt a felújítás utáni funkciókról is.

– Az atmoszféra modern, 21. századi, innovatív, élményalapú légkör lesz, egy olyan világot szeretnénk teremteni, amely hasonlóképp a kastély egész fejlesztési koncepciójához, egy szóból, a historizmusból kibontható. A kastély dualista kori ünnepei kerülnek előtérbe, köztük a főnemesi család, illetve a személyzet életformája – összegzett.

Takács Árpád megyei kormánymegbízott beszédében kitért Békés megye építészeti örökségére, valamint a térségben élt nemesi és grófi családok jelentőségére is.

– Ez a kastély nem más számunkra, mint a múlt dicsősége és a jövő reménysége. Országos viszonylatban is egyedülálló szimbólum. Olyan család építette, amely meghatározó hatást gyakorolt Békés megyére, de akár az országra is. Erkölcsi kötelességünk történelmi igazságot szolgáltatni azoknak a családoknak, akik biztosították Békés megye jelenét és élhetőségét – hangsúlyozta.

Elhangzott az is, hogyha minden a tervek szerint alakul, akkor az épület teljes rekonstrukciója 2022 első negyedévében készülhet el. A tájékoztató után a sajtó munkatársai megtekinthették a beruházás munkálatait, illetve a még javában készülő belső tereket is. Képgalériánkban ebből is láthatnak egy kis ízelítőt.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL