Újabb képpel gazdagodott a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

2018. január 19. 18:05 | Papp Ádám Sándor

Új festménnyel gazdagodott a szabadkígyósi kastély pénteken. A gróf Wenckheim Ferencet ábrázoló portré korábban a kétegyházi Almásy-kastélyban volt kiállítva, most pedig a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójának közreműködésével jutott el új helyére.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja pár hónapja már visszajuttatott egy képet, amely szintén a Wenckheim család egyik tagját ábrázolja – gróf Wenckheim Frigyest. Dr. Takács Árpád elmondta: amint megtudta, hogy milyen festmény díszíti az irodáját, kötelességének érezte, hogy a kép visszakerüljön a szabadkígyósi kastélyba.

- Komoly kötődésem van ehhez a kastélyhoz, itt nőttem fel, rengeteg emlékem van fiatal koromból. Emellett nagyon fontos az, hogy a kastély egy komoly felújításon esik majd át és idekerülnek azok az értékek, amelyek korábban itt voltak, például a Wenckheimekhez kötődően. Nagyon fontos a hagyomány, a tradíció, és az, hogy ezeket a nemzeti értékeket felújítsuk, ugyanis ennek vidékmegtartó ereje van. Terveink között van az, hogy a Wenckheimekkel közösen – éppen ezeknek a céloknak az elérése érdekében - a jövőben egy alapítványt hozzunk létre – fogalmazott a kormánymegbízott.

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elárulta, bízik abban, hogy nemsokára a kastély is kiállítóhelyként üzemel majd, így jó helyre került a kép.

- Úgy gondolom, hogy hazabeszélek, mint múzeumvezető, hogy a műtárgyak mindegyikének a múzeumban van a helye. Azonban amikor eljöttünk megnézni az ókígyósi kastélyt, akkor láttuk, hogy ezeknek a műtárgyaknak valóban itt a helye. Ezt azért gondolom, mert ha itt egy olyan kiállítást hoznak létre, amely azokból a képekből áll, amik eredetileg is itt voltak, akkor rengeteg látogatót  hozhat ide – emelte ki Ando György.

Szabadkígyós polgármestere az eseményen elmondta, hogy a kastély rekonstrukciója várhatóan 2018 második félévében kezdődik, amely magában foglalja a földszint, illetve a külső rész teljes felújítását.

 

 

További programok »

FEL