Visszajuttatták az elveszett portrét

2017. október 20. 15:57 | Szendi Rita

Visszakerült a szabadkígyósi kastélyba a Wenckheim Ferencet ábrázoló portré. A második világháborút követően több festmény és könyv is elkerült az épületből. Ezúttal a Békés Megyei Kormányhivatalban, a kormánymegbízott irodájában tárolt festményt juttatta vissza dr. Takács Árpád a Wenckheim kastélyba.

A kép csütörtökön került vissza eredeti helyére, ekkor tartottak ugyanis Wenckheim-találkozót a szabadkígyósi kastélyban. Az alkotást a Békés megyei kormánymegbízott juttatta el a családnak. Wenckheim Ferenc utolsó unokája a találkozón elmondta: örül annak, hogy a portré visszakerült abba a kastélyba, amely a családja számára hosszú évtizedeken keresztül fontos helyszín volt.

– Azok a történetek, amiket az édesapám, aki fiatalemberként még itt élt, vagy a nagymamám, aki az úrnője volt a kastélynak elmesélt, mind emléket ébresztenek a családom iránt. Nem Magyarországon születtem, nem éltem ebben a kastélyban, így nekem emlékeket jelenti. Azt azonban tudom, hogy a családnak annak idején is nagyon fontos volt ez a kastély – árulta el Gróf Frédéric Wenckheim.

Dr. Takács Árpád úgy fogalmazott, hogy gyermekkori és családi kötődése miatt nem volt kérdés, hogy a portrét visszajuttassa a jogos helyére.

– Nagyon sok hétvégét itt voltam és volt lehetőségem olyanra, amire másoknak talán nem, pincétől a padlásig bejárhattam a kastélyt. Nagyon komoly érzelmi szálak kötnek ehhez az épülethez és magához a Wenckheimekhez is, hiszen nagyon sokat kutattam Újkígyós és Szabadkígyós történelmét még diákkoromban. A mai találkozás nagyon nagy élmény számomra – fejtette ki a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Takács Árpád.

Szabadkígyós polgármestere a találkozón elmondta, hogy hamarosan kétmilliárd forintból renoválják a szabadkígyósi kastély külsejét, valamint belső terét.

– Ebből az összegből a két épület teljes körű külső renoválása történik majd meg, a külső nyílászárók cseréjével együtt. Az egész földszintet felújítják és új lesz a berendezés. Az emelet valószínűleg kimarad, mert ez a pályázat nem támogatja a szállodai férőhelyek kialakítását –fogalmazott Balogh József Szabadkígyós polgármestere.

A település vezetője hozzátette: a nagy beruházás jelenleg az előkészítő fázisban van, hiszen készülnek a kivitelezési tervek. A munkálatok várhatóan 2018 márciusában kezdődhetnek meg.

 

 

További programok »

Itthon

Megalakult a Gazdaságvédelmi operatív törzs

A Gazdaságvédelmi operatív törzs elsődleges célja a magyar gazdaság növekedési pályára állítása, ezért azonosítja és felszámolja azokat az adminisztratív szabályokat, bürokratikus terheket, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését - mondta a pénzügyminiszter a testület alakuló ülését követő sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
16:55
FEL