Megújul a Wenckheim-kastély, látogatóközpontot alakítanak ki Szabadkígyóson

2017. január 4. 07:01 | Zsíros András

A gyulai után Békés megye másik fontos kastélya, a szabadkígyósi Wenckheim család egykori grófi uradalmának központja is hamarosan megújulhat, miután az önkormányzat másfél milliárd forint uniós támogatást nyert annak rekonstrukciójára. Az Ybl Miklós tervei alapján, 1875 és 1879 között épült kastély felújításához a kormány is hozzájárul, így összesen közel kétmilliárd forintot fordíthatnak majd erre a célra.

Mintha megállt volna az idő Szabadkígyóson, ahol a 137 éves épület sok helyen még eredeti elemekkel őrzi hazánk egyik legfontosabb történelmi és művészettörténeti korszakának emlékét. Ha azonban felsétálunk a turisták elől elzárt emeleti részre, szomorú látvány tárul elénk.

A kastély gondnoka elmondta, a huszonnégy órás őrzéssel együtt negyven főnek ad mindennapos feladatot az épület karbantartása, többek között a folyamatos beázások, vakolatlehullások nyomainak eltüntetése.

– Minden nap bejárunk, és felsepregetjük a vakolatot, vagy ami olyan, megpróbáljuk leszedni. Szeretnénk minél tisztábban tartani az épületet – árulta el kérdésünkre Nyemcsok Pál, a szabadkígyósi Wenckheim Kastély gondnoka

 

Kastély volt, iskola lett, látogatóközpont a jövő

A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött a falak közé, ami egészen 2011-ig működött itt. A földszinten tantermek, az emeleten kollégium lett az eklektikus kastélyból. Ehhez képest szinte csoda, hogy az épület legtöbb eleme, de még a nyílászárók, sőt a lépcsőház fa korlátja is eredeti állapotban, komolyabb sérülések nélkül fennmaradt. Így a kastély tökéletesen alkalmas arra, hogy felújítás után a keszthelyi Festetics-kastélyhoz hasonló, múltat idéző látogatóközpontként működhessen.

– Ennek a feladatnak az előkészítését, illetve a működtetésnek az előkészítését már megkezdtük, hiszen hat-hét földszinti termet berendeztünk, tárlatvezetés jelenleg is van, látogatják az épületet az ideérkezők a kápolnától egészen a grófnő hálószobájáig. Természetesen a földszinten több olyan terem van, amit rendbe kell hozni, vissza kell állítani az eredeti funkciójának megfelelően – mondta Balogh József, Szabadkígyós polgármestere, hozzátéve: a megkezdett munkát az önkormányzat eddig saját erőből biztosította.

A most megítélt támogatásból a földszinten a múzeumi részen kívül rendezvények lebonyolítására alkalmas konferenciatermet is létrehoznának, illetve a tervek a kastélypark rehabilitációját is tartalmazzák. További beruházásban pedig az emeleti részen vendégszobák, szállóhelyek kialakítását is tervezik, hűen a kastély eredeti funkciójához.

További programok »

FEL