Szarvas Péter: Indul a járdafelújítás, javítják a csapadékvíz-elvezető rendszert

2021. április 28. 15:03 | Papp Ádám Sándor

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere szerdán délután ismertette az áprilisban, közgyűlési hatáskörben meghozott polgármesteri döntéseket.

A városvezető 32 előterjesztésről tárgyalt áprilisban a békéscsabai önkormányzati képviselőkkel. 

A polgármester elsőként a 2020-as záradási rendeletről beszélt, amely értelmében hivatalosan is lezárták az előző év költségvetését. Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy a járványügyi helyzet ellenére stabil gazdálkodási év volt a tavalyi. Fontos célnak nevezte, hogy az önkormányzathoz tartozó 1200 munkavállalót megtartsák, béreiket maradéktalanul ki tudják fizetni. Hozzátette: a számok alapján kis mértékű megtakarítás is született az elmúlt évben, amelyet az idei feladatok finanszírozására tudnak felhasználni.

 

Több, mint 400 gyermek iratkozott be az önkormányzati óvodákba

A 2021/22-es óvodai évben 72 csoport lesz 8 önkormányzati óvodai intézményben, 18 óvodában – emelte ki a polgármester. Arról is beszélt, hogy az önkormányzati fenntartású óvodákba közel 400 gyermek lett beiratva. Hozzátette: az evangélikus egyház, illetve a szlovák önkormányzat által fenntartott intézményekbe további 35 gyermek iratkozott be, vagyis 435 kiscsoportos kezdi meg az óvodát idén ősszel Békéscsabán.

 

Júniusban kezdődik a járdafejlesztési program első üteme

A Magyar Kormány támogatásával mintegy 9 milliárd forintból valósul meg Békéscsabán az útépítési és járdafejlesztési program. Szarvas Péter elmondta: 4 ütemben végzik a 2,5 milliárd forint értékű járdafejlesztési programot, most a fejlesztés 1. üteméről született döntés.

– Várhatóan 2021 június végén, július elején kezdődnek a munkálatok a békéscsabai járdahálózat felújítása kapcsán. Az első ütemben 45 békéscsabai utcában újulnak meg járdák. Ez azt jelenti, hogy a tönkrement, repedezett és megsüllyedt szakaszokat több kilométer hosszan renováljuk. Az, hogy mely járdaszakaszok lesznek érintve, ezek kapcsán az adott utca egyéni képviselőivel is egyeztettünk, javaslataik is beleszámítottak a döntésbe – emelte ki a városvezető.

 

Új ügyvezető a Békéscsabai Városgazdálodási Kft. élén

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. közterületek rendezettségéért, ápoltságáért felel, a cég Szarvas Péter szerint az elmúlt időszakban fokozottan egyre jobb minőségű munkát végez. Az önkormányzat azt a döntést hozta, hogy megerősíti a cég vezetését, mivel a kft. egyre több feladatot kap. Így azért, hogy a város még gondozottabb legyen, május elsejétől Balla Ferenc környezetvédelmi mérnök lesz az ügyvezető.

 

Megerősítik a csapadékvíz elvezető rendszert

A polgármester elmondta, hogy az elmúlt években Békéscsabán az figyelhető meg, hogy a lehullott éves csapadék mennyiség nem arányosan oszlik el. Ezért vannak kritikus területek a megyeszékhelyen, ahol a nagy mennyiségű, rövid idő alatt lehullott eső problémát okoz. 

– Most a Móricz Zsigmond utca környzete az egyik ilyen kritikus terület, ott rövidesen meglesz a műszaki megoldás. A Halastó és a Kárász utca, Mikkeli tér övezetében a csapadékvíz elvezető rendszerben komoly beavatkozás történik majd. Ez volt korábban az a terület, ahol nagy esőzéskor a környező házak egy részébe befolyt az esővíz, mert a rendszer nem tudta elvezetni a csapadékot. Itt árkok mélyítése, ásása és tisztítása következik – emelte ki a városvezető.

 

Beszámolt a Volánbusz Zrt.

A Volánbusz Zrt. bemutatta a 2020-as évi tevékenységét, elszámolását az önkormányzatnak. A cég 188 millió forintot kért ellentételezésként a költségvetésből, ez az összeg az elmúlt években 200 millió forint felett volt – mondta Szarvas Péter. Kiemelte, hogy a cég partnere volt az önkormányzatnak, a 188 millió forint ellentételezési igényt reálisnak tartották. A városvezető leszögezte: az önkormányzat korábban 49 millió forinttal túlfizette a Volánbusz Zrt.-t, amelyet most levontak az ellentételezési igényből, így 139 milliót fizet a város. Kiemelte: 2021 végéig szól a Volánbusz Zrt. megbízása az autóbuszközlekedési szolgáltatás ellátására. Idén pályázatot írnak ki arra, hogy mely cég biztosítsa a békéscsabai lakosság számára a közlekedést 2022. január elsejétől.

 

Tovább nő a közterületi kamerák száma

Szarvas Péter elmondta: az elmúlt 5 évben 18-ról 54-re bővült a békéscsabai közterületeken lévő kamerák száma, amelyek a közterületen elkövetett bűncselekmények számát hivatott csökkenteni. A városvezető elmondta: újabb 10 kamera lesz elhelyezve Jaminában, a Lencsési lakótelepen és a belvárosban.

 

Mentősöknek és alapítványnak adományoz az önkormányzat

Az önkormányzat szoros kapcsolatot ápol a megyei, valamint a békéscsabai mentősökkel. Konzultálva velük, a város 500 ezer forint adományt ad a mentősök alapítványának azért, hogy a Berzsenyi utcai állomáson javuljanak a munkakörülmények. 

Szarvas Péter kitért arra, hogy Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére létrejött a Regőczi István Alapítvány. Regőczi István katolikus pap volt, egész életét az árva gyermekek gondozásának szentelte. 

– Az alapítvány kuratóriumában civil személyek foglalnak helyet, nem politikusok. A képviselőkkel történt konzultálás után azt a döntést hoztam, hogy az árva gyerekek gondozására, felnevelésének segítésére létrehozott alapítványt a békéscsabai önkormányzat 1 millió forinttal támogatja. Bízunk abban, hogy nagyon sokan veszik észre ezt a felhívást és támogatják a jó ügyet – emelte ki a városvezető.

 

Elismerésekről is döntöttek

Az önkormányzat minden évben odaítéli a Békéscsaba egészségügyéért elismerést, amelyet idén Bogár Éva, a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója, valamint Néveriné Czakó Magdolna, a Békés Megyei Központi Kórház klinikai szakpszichológusa kapta.

Békéscsaba kiváló pedagógusa elismerésben részesült 2021-ben Szegfű Ferencné, a Hajnal-Lenkey utcai óvoda igazgatója, valamint Hrabovszki Mihály, a Lencsési Általános Iskola igazgatóhelyettese.

 

Nyilvános árverés

A városvezető végül arról beszélt, hogy zárt előterjesztés kapcsán arról is döntés született, hogy az önkormányzat nyilvános árverésen értékesíteni kívánja a Kétegyházi út 3. szám alatt található inkubátor házat. A nyilvános árverési felhívás rövidesen meg fog jelenni.

További programok »

FEL