Szarvas Péter: A csendes ünneplés napjai következnek

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármester a behir portálon keresztül is áldott, békés karácsonyt kíván! Az alábbiakban az ő ünnepi köszöntőjét olvashatják.

 

„A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel.  Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár” – Pilinszky János fenti gondolataival köszöntöm Önöket.

A karácsonyt megelőző türelmes várakozás, az izgatott készülődés napjai után most a szeretet és a családi körben eltöltött csendes ünneplés napjai következnek.

A karácsony fontos üzenetet hordoz mindannyiunk számára. Lehet, hogy ma egyre többen azt gondolják, hogy a családon kívül is, egyedül is van élet, de – miként azt mondani szoktuk – az ember társas lény és ezért szeretteink, családtagjaink között érezzük igazán boldognak magunkat. A család fontossága ma még inkább megkérdőjelezhetetlen az életünkben.

A magyar népmesei hősök története, kalandjaik hosszú sora is ott és akkor kezdődik, amikor valamilyen okból kilépnek a megszokott családi körből, és egyedül maradnak. Elindulnak szerencsét próbálni, nekivágnak feleséget szerezni maguknak, vagy éppen az elrabolt királylány után vetik magukat a hétfejű sárkány nyomát követve. De a küldetés sikere, a küzdelmek megvívásának a rendje, a mese boldog végkifejlete is ugyanott végződik, ahol elkezdődött: a családban. Visszatér a királyfi, elnyeri a királylány kezét, világra szóló lakodalmat csapnak, és örökre boldogan élnek.

Ma sem lehet ez másképpen. Sem a hétköznapi küzdelmeink, sem pedig a karácsonyunk nem képzelhetők el a szeretteink nélkül, mindazok nélkül, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ők pedig a családtagjaink. Mert senki sem állhat annyira közel a szívünkhöz, mint ők. Senkitől sem remélhetünk és várhatunk annyi önzetlen szeretetet, mint az édesanyánktól és az édesapánktól. És senkitől – egyetlen embertársunktól sem – várhatunk annyi viszonzást, mint a gyermekeinktől.

Az év szorgalmas munkával töltött napjait magunk mögött hagyjuk, az adventi várakozás hosszú hetei lassan letelnek. Úgy érezhetjük, hogy az utolsó napok, órák hosszabbra nyúlnak, de nem hiába izgulunk és várakoztunk, a karácsony már itt kopogtat az ajtónkon. Amire vágytunk, vártunk, végre a miénk lesz.

Áldott, békés karácsonyt kívánok Mindannyiuknak!

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere

 

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ

 

Megosztás:

Címke: , ,