Szaktantermet avattak a Vásárhelyi Pál Technikumban - galériával

2023. február 23. 17:55 | Vincze Attila

Átadták azt a megújult szaktantermet, melyet a MOL támogatásának köszönhetően alakítottak ki a Vásárhelyi Pál Technikumban. Az intézmény fluidumkitermelő képzésének színvonalát magasabb szintre emelő beruházása a cég 5 millió forintos támogatásával jött létre.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója az átadó ünnepségen elmondta, hogy az intézmény mindenkori vezetése igyekezett a műszaki területen belül egymáshoz is kapcsolódó szakokat felvenni a képzési palettájára, így a BSZC falai között 2013 óta zajlik – az országban egyedülálló módon – fluidumkitermelő technikusok képzés. Mucsi Balázs kiemelte: a fluidumkitermelők a szénhidrogének és felszín alatti vizek kitermelését, gyűjtését, kezelését, tárolását és szállítását végző szakemberek, akik szaktudására az energiakrízis megoldásához és későbbi kezeléséhez is nagy szükség van.

– Azért is rendkívül fontos ez a mai nap, mert az látszik, hogy az ipar, a felsőoktatás és a középfokú oktatás részéről minden igény és lehetőség  egyfelé mutat; ez nem más, mint Békéscsaba, hisz ilyen típusú képzést csak itt lehet elsajátítani – fogalmazott. 

A Békéscsabai Szakképzési Centrum 2021-ben írta alá a MOL Nyrt.-vel az együttműködési megállapodását. A MOL azóta a fluidumkitermelők legnagyobb duális partnere, amely során a diákok már ipari környezetben tölthetik el szakmai gyakorlataikat. A cég 5 millió forinttal támogatta azt a törekvést, hogy a Vízműben korábban csak 22-es teremnek nevezett helyiséget korszerű szaktanteremmé tudták átalakítani.

– Nagyon fontos a kapcsolat az intézménnyel, hisz így egyrészt közvetlenül az iskolából érkezhetnek a kollégák hozzánk magas szintű tudással, nagyon megalapozott szakmai felkészültséggel, másrészt pedig a Miskolci Egyetemen is továbbtanulhatnak, ahol elmélyítve a tudásukat szintén majd idővel becsatlakozhatnak a MOL csapatába, hozzásegítve minket ahhoz, hogy sikeres legyen a cégünk – hangsúlyozta Sóron András, a MOL Kutatás, Termelés szakmai főtitkára.

Az iskola fontos partnere a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara, amellyel a Vízmű szintén együttműködési megállapodást írt alá 2021-ben. Mucsi Gábor, a kar dékánja többek között arról beszélt, hogy a BSZC-vel közösen dolgozták ki az okleveles technikusi képzés rendszerét, amely során a Vízműben fluidumkitermelő szakon végzett diákok felvételi nélkül, előzetes tudásbeszámítással folytathatják tanulmányaikat a Miskolci Egyetemen.

– Minden országnak, minden nemzetnek saját energia-, nyersanyag és vízforrásaira kell támaszkodnia a jövőben, ez pedig csakis akkor valósulhat meg, hogyha megfelelő szakemberek ezeket megtalálják és feldolgozzák. Tehát ebben a termékláncban a Miskolci Egyetem közösen a Vásárhelyi Pál Technikummal egy nagyon fontos kapcsolódást ad – részletezte. 

Schnider György, BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium igazgatója megjegyezte, hogy a terem már korábban is működött az intézményben, mint a geológusok elméleti képzőhelye, majd a képzés megszűnése után, 2013-tól lett a fluidumkitermelők elméleti oktatási helyszíne. A felújítás részeként a festésen és az új bútorzat beszerzésén túl új eszközöket is kapott az iskola. 

– Különböző, a falon lévő taneszközöket, bemutatótáblákat helyeztünk el, eszközöket is vettünk a támogatásból, emellett ígéret van arra, hogy minden évben anyagilag támogat minket a cég, mind az eszközigényeinket, mind a reklámozást tekintve – ismertette.

Az ünnepség végén a résztvevők jelképesen szalagátvágással adták át a megújult tantermet a diákoknak, akik ezután egy rögtönzött bemutató keretében, működés közben is megmutatták a helyiség egyes taneszközeit. 

Galéria

 

További programok »

FEL