Élvonalban: Három csabai technikum is a legjobbak között

2024. január 15. 19:01 | Vincze Attila

Nemrégiben a Békéscsabai Szakképzési Centrum három tagintézménye is bekerült a legjobb hazai technikumok közé. A 2024-es Technikumi rangsor TOP 100-as listáján a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium a negyedik, a Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium az 56., míg a Nemes Tihamér Technikum és Kollégium a 65. helyen áll. Az eredmények által ezen iskolák még vonzóbbak lehetnek a pályaválasztó diákok körében.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Innovatív Képzéstámogató Központ a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint az Oktatási Hivatal adatai alapján frissen jegyzett rangsor szerint a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium országosan a negyedik helyen áll. Paláncz György, az iskola igazgatója megkeresésünkre elmondta: az eredmény noha önmagáért beszél, ezt egy jól felkészült tantestület nélkül aligha érhették volna el. 

– Minden évben többszörös a túljelentkezés az intézményünkbe, tehát ebből is jól látható, hogy minőségi munka folyik az iskolában és azok a gyerekek, akik nálunk végeznek, könnyedén el tudnak majd helyezkedni, bár a nagy részük nem a munka világában keresi életének következő állomását, hanem inkább valamelyik felsőoktatási intézményben, tehát a tanulóink jelentős része továbbtanul egyetemen vagy főiskolán – fogalmazott.

Nemcsak a Közgé, hanem a Békéscsabai Szakképzési Centrum másik két tagintézménye is bekerült idén a legjobb 100 technikum közé. A Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium, azaz a Vízmű az 56., míg a Nemes Tihamér Technikum és Kollégium, vagyis a Gészi a 65. helyen áll. Mucsi Balázs, Békéscsaba legnagyobb oktatási intézményének főigazgatója kérdésünkre kiemelte, nagyon elégedettek az eredményekkel, hisz számos objektív és szubjektív szempontnak kellett megfelelniük. 

– Azokról a felmérésekről, amelyekben rajtunk kívül álló szervezetek vizsgálnak meg minket, azt mondhatjuk, hogy hitelesek, ily módon nekünk nagyon fontos az, hogy ilyesfajta visszajelzést is kapjunk és ne csak a saját diákjaink, duális együttműködőink, saját oktatóink mondják azt, hogy Békéscsaba kitűnő választás a középfokú oktatás, és akár később a felsőoktatásba való belépés miatt is – részletezte.

A rangsor készítői szerint az ott szereplő technikumok átlagos teljesítménye 2024-ben összességében javult tavalyhoz képest, azonban a csabai intézmények közül csak a Közgé tudott előrébb lépni a listán.

További programok »

Itthon

Feri és a kutyák

Egy nagyon bájos mini riportfilmet készített a közelmúltban a Duna TV a békéscsabai Zuh Ferenccel (Sic! – általában a fővárosban ezt a vezetéknevet német kiejtéssel mondják; lehet, hogy nekik van igazuk); tehát Such Ferenc mesélt a kezdetektől (is).
15:47
FEL