Szabó László: Egyre inkább elismerik a fogyatékkal élők sportját

2017. december 16. 18:04 | Papp Ádám Sándor

Idén Békéscsaba adott otthont az Erőemelő Magyar Bajnokságnak és a Para-Erőemelő Országos Bajnokságnak. A szombaton, a Csabagyöngye Kulturális Központban megrendezett eseményen köszöntötték a mexikói világbajnokságról hazatérő parasportolókat is.

Minden évben más városban rendezik meg a Para-Erőemelő Országos Bajnokságot azért, hogy a lakosság országszerte megismerkedhessen a sportággal. Egy hete ért véget a mexikói világbajnokság, ahonnan remek eredményekkel tértek haza a magyar versenyzők: Sztanó György például junior világbajnoki címmel zárta a világversenyt. Ennek apropóján Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a világtornát megjárt versenyzőket.

 

 

Feburár 22: Egy nap, amikor a parasportolókat ünnepli az ország

 

Az Országgyűlés december 12-én egyhangúlag elfogadta azt a javaslatot, miszerint február 22-e a magyar sport – ideértve a parasportot is – napja legyen.

– Ez a döntés azt mutatja, hogy a parasportolókat, a fogyatékkal élők sportját mindenki elismeri és fontosnak tartja, hogy legyen egy olyan nap az évben, amikor különösen őket ünnepli az ország. Azért esett február 22-ére a választás, mert 1970-ben (47 évvel ezelőtt) ezen a napon alakult meg az első, a mozgássérültek sportját támogató egyesület. Nagy ünnepséggel, konferenciával és egy díszvacsorával készül az első parasport napra a Magyar Paralimpiai Bizottsága fogyatékkal élő sportolók számára – fogalmazott a behir.hu kérdésére a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

 

 

Három magyar a téli paralimpián

 

Szabó László arról is beszélt, hogy 2018. március 9-én kezdődik a következő nagy megmérettetés, a 12. Téli Paralimpiai Játékok, amelyet a dél-koreai Pjongcsangban rendeznek meg és hat sportágban versenyeznek majd a nemzetek parasportolói. A kvalifikációs időszak  2018. február 23-án zárul, Magyarországot alpesi síben, sífutásban és biatlonban már biztosan képviseli sportoló.

– Örülök annak, hogy három magyar indul a következő paralimpián, hiszen négy évvel ezelőtt, Szocsiban nem volt magyar versenyző, nem húzták fel a magyar zászlót a paralimpiai faluban, nem vitték be a magyar zászlót a megnyitóra. Alpesi síben, a látássérültek B1-es kategóriájában Balogh Zsolt és guide-ja, Bucsi Bence szerezte meg az országkvótát. Ebben a kategóriában olyan versenyzők szerepelnek, akiknek látása erősen korlátozott, ahogyan Zsoltnak is, szinte teljesen vakok. Lőrincz Krisztina az ülő-sífutók 10,5-es kategóriájában és biatlonban egyaránt kvalifikálta magát a paralimpiára. Krisztina a nyári sportágakban is remekel, evezésben 11. helyezést ért el a riói nyári paralimpián. Magyar versenyző eddig még soha nem indult sem sífutásban, sem biatlonban paralimpián, így Lőrincz Krisztina elsőként képviselheti hazánkat ezekben a sportágakban a téli paralimpiák történetében – összegzett Szabó László.

 

 

További programok »

FEL