Itthonról otthonra címmel tájékoztató fórumsorozatot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az általános és középiskolás diákoknak szóló országjáró túra célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos vásárlásra és a helyi termékek fogyasztására.
Különleges sajtokat és mézeket is kóstolhattak az Andrássy Gyula Gimnázium diákjai az országjáró programsorozat békéscsabai állomásán. Az intézmény vezetője kiemelte, a programon résztvevő tanulók egy része emelt biológiát is tanul, akik így értékes és hasznos információkkal gazdagodhattak. Komáromi István hangsúlyozta, az interaktív óra segíthet abban is, hogy a diákok céltudatosan vásároljanak és odafigyeljenek arra, hogy milyen alapanyagokat és élelmiszereket fogyasztanak.
– Az a tapasztalat, hogy bizonyos termékcsoportokat, például gyümölcsöket vagy tejtermékeket nem fogyasztanak olyan mértékben, mint amennyit kellene. Ezzel az a gond, hogy ha ezt ebben az életkorban elmulasztják, akkor ez olyan típusú egészségügyi következményekkel járhat, amit a későbbiekben nem lehet helyrehozni – mondta el az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium intézményvezetője, Komáromi István.
Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője kiemelte, az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a zöldségek, a gyümölcsök, a fehérjék és a vörös húsok fontosságára.
– Helyi termékekre szeretnénk ráirányítani a gyerekek figyelmét, hogy amikor felnőnek tudatos vásárlóvá, fogyasztóvá tudjanak válni és tudatosan keressék a helyi termékeket, illetve szeretnénk az egészséges táplálkozásról is megosztani velük néhány információt – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője, Süle Katalin.
A kamara szóvivője az interaktív órán hangsúlyozta, érdemes odafigyelni arra is, hogy a megvásárolt élelmiszerek ellenőrzött, nyomon követhető és megbízható helyről származó termékek legyenek.