Sokkal olcsóbban kapjuk a sertéshúst

2016. január 5. 13:21 | Horváth Szabolcs

Január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a sertés tőkehús áfája. A régi fogyasztói árhoz képest így 22 százalékkal lettek olcsóbbak a törvényben meghatározott sertéshúsféleségek az év elejétől. A vágóhidak, a húsboltok üzemeltetői bizakodóak, szerintük érezhető lesz a változás a forgalomban.

Már a hajnali a kora reggeli óráktól dolgoznak a hentesek a Csabapark vágóhídján. Egyre több -most már napont a tíz- sertést hoznak a beszállítók, amit ott a helyszínen fel is dolgoznak, kicsontoznak, darabolnak és felvágnak. A parknak már három hús boltja van Békéscsaba szerte, így egyre több vásárlóhoz jut el a minőségi, helyi friss hús.

- Ráadásul sokkal olcsóbban, mert az áfa 22 százalékkal csökkent le. Tavaly már emelnünk kellett a napi sertés számon, amit feldolgozunk, de úgy érzem idén még több munkánk lesz, mint eddig volt. Ez persze örömmel tölt el bennünket és még azon sem csodálkoznék ha a jövőben annyira megnőne a hús iránt a kereslet, hogy plusz embert kellene felvegyünk- mondta el Iván János a Csabapark Vágóhíd csoportvezetője. 

Azonnal a vágás a feldolgozás után hűtőkocsi szállította a friss húsokat az egyik közeli hentes üzletükbe, ahol a vásárlók ízlés szerint válogattak. A bolt vezetője is arra számít, hogy nem sokára nőni fog a forgalmuk a hús árának csökkenése miatt. 

- Úgy gondolom egyre több vásárlónk lesz, mert nagyon pozitívak voltak a visszajelzések. Tavaly már amikor hallották, hogy csökkenni fog a sertéshús áfája, rengetegen érdeklődtek, hogy ez mikor lesz pontosan és mennyivel olcsóbban jutnak majd hozzá a termékekhez. Persze most még nagyon január elején vagyunk, ezért még annyira nem érződik a fellendülés. Dehát ez az év legelejére egyébként is jellemző, hiszen az ünnepi időszakban az emberek kiköltekeztek- mondta el a véleményét Csiffáry Julianna boltvezető. 

A megkérdezett vásárlók közül a legtöbben azt mondták örülnek az árcsökkenésnek, hiszen gyakran vásárolnak sertéshúst, így biztosan érezhető lesz a pénztárcán is az a bizonyos 22 százalékos áfacsökkenés. 

A feldolgozott húsféleségek áfakulcsa nem változott, így a kolbászé, a szalámié, virslié, vagy a sonkáé továbbra is 27 százalék maradt. A szakemberek szerint az áfakulcs csökkentéssel akár 25 milliárd forintot is megspórolhatnak majd a vevők éves szinten.       

FEL