Sokan választják úticélnak Gyulát és Békéscsabát az ünnepi hosszú hétvégén

2020. október 21. 10:59 | Vincze Attila

A turisztikai szakemberek szerint nem törte meg a kedvezőtlen járványügyi helyzet a gyulai és a békéscsabai szálláshelyek ünnepi hosszú hétvégére vonatkozó foglaltsági számait. A szálláshelyek szinte telt házra számítanak annak ellenére, hogy a nagyobb rendezvények - mint például a Csabai Kolbászfesztivál – idén elmaradnak. A két város programjai ezúttal is főleg a gasztronómiára épülnek.

Gyula már hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb hazai célpont a turisták körében az őszi szünet idején. A járványügyi helyzet ellenére most sincs ez másképp. Tóth Gábor, a Hunguest Hotel Erkel igazgatója azt mondja, hogy ugyan a koronavírus a foglalások dinamikáját és volumenét is megváltoztatta, így is erős hétvégére számítanak.

- Már 70 százalék fölött vagyunk a hosszú hétvégét tekintve, és bízunk abban, hogy a hátralévő időben még jönnek foglalások, hiszen a vendégeinkre az jellemző az utóbbi időben, hogy nagyon rövid időszakon belül gondolkodnak: sokan egy-két-három nappal előre foglalnak csak. Bízzunk benne, hogy még feltornázzák a hétvégi volument – fogalmazott.

Ugyan a nagy rendezvények most elmaradnak a hétvégén Gyulán is, azonban a városban működő vállalkozások összefogásával egy helyi gasztrosétát szerveznek a turistáknak. Október 23-án és 24-én egy hétállomásos programsorozatra invitálják az érdeklődőket a belvárosban.

- Itt a gyulai kolbász lesz most a „főhős”, és őt veszik körbe a különböző helyi gasztronómiai ínyencségek: a gyulai pálinka, kézművessörök, sajtok. Ehhez a programsorozathoz kapcsolódik még a kiállítóhelyek kapcsán az Almásy-kastély, de helyszínként szerepel még a Gyulai Várfürdő is. A Múzeumok Őszi Fesztiválján pedig az Erkel Ferenc Emlékházban játékos tárlatvezetéssel fogadják majd a látogatókat – hangsúlyozta Lábadi Eszter, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. marketingmenedzsere.

Békéscsabán idén ugyan a járványhelyzetre való tekintettel elmarad a kolbászfesztivál, azonban az ünnepi hosszú hétvége így is a kolbászról szól majd. A Békéscsabai Turisztikai Egyesület összefogásával Kolbászolj velünk! címmel gasztrokulturális kalandozásokra várják az érdeklődőket a megyeszékhelyen. Opauszki Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, hogy a szervezők több helyszínen gazdag programmal készülnek, a középpontban a gasztronómia és a csabai kolbász kap helyet.

- Ez az első ilyen közös munka, amely a Békéscsabai Turisztikai Egyesület tagságát képező vállalkozások, civil szervezetek, magánszemélyek, szolgáltatók együttműködéseként jött létre. Mindenképpen folytatjuk ez a munkát a jövőben is – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a kolbászfesztivál törlése miatt csak nagyon kevés lemondás történt a csabai szálláshelyeken, így szinte telt házzal működnek majd a hétvégén.

A részletes, hétvégi békéscsabai programokat itt találja meg.

 

További programok »

FEL