„Sokan a zöldterületre parkolnak a Penzán, akkor is, ha van rendes parkolóhely”

2021. július 22. 12:58 | Such Tamás

„Sokan rendszeresen a zöldterületre parkolnak a Penza lakótelepen, akkor is, ha van normális parkolóhely. Nem tudom, mit lehetne tenni ez ügyben. Gondolom csak a terület fizikai elkerítése segít, mint a 9-es tömbnél” – írja egy békéscsabai olvasónk.

„Sok lakó panaszkodik emiatt – folytatja –, de előfordult már, hogy valaki melegebb éghajlatra küldte el a renitens szabályszegőket. Egy teherautóval kezdődött, de most már rendszeresen feláll más is a zöldterületekre.”

A felvetéssel kapcsolatban a polgármesteri hivatal illetékes osztályvezetőjétől az alábbi tájékoztatást kaptuk:

„A zöldfelületre gépjárművel történő behajtás, zöldterületen megállás és várakozás esete a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 224. §-ában szabályozott, a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésére vonatkozó szabálysértési tényállás, így annak szankcionálása a rendőrség hatáskörébe tartozik.”

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának a munkatársa szerint ilyen esetben a rendőr és a közterület-felügyelő is intézkedhet.

Hozzáfűzi, a járvány alatti ingyenes parkolás is sok kellemetlenséget okozott. Ebben az időben a rendőrség kezdeményezésére a rendőrök az önkormányzat munkatársaival bejárásokat tartottak a város különböző pontjain.

 

A Derkovits sori árkádos kapu – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A leghatásosabb megoldás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Példaként megemlíti, a Derkovits sori árkádos kapunál az autók olyan szinten ráálltak a kapualj bejárójára, hogy még egy babakocsit sem lehetett áttolni. Megoldásként az önkormányzat vagy a lakók két betonvirágtartót helyeztek el a bejárat elé.

Mindezzel kapcsolatban az önkormányzat elmondja „közterületen csak az önkormányzat tehet ki forgalomkorlátozó eszközöket. Az említett helyszínen lakossági kérésre került kihelyezésre a két beton virágtartó”.

Visszalépve a Penza lakótelepi történethez, egy másik lakó elmondása szerint „a Penzán évek óta óriási probléma a parkolás, ráadásul a közteresek vagy a rendőrök egyszerűen becsukják a szemüket. Miközben a parkolók száma az elmúlt harminc évben nem bővült, ellenben a gépkocsik darabszáma a többszöröse lett”.

Gyulavári Pál gépjárművezető-szakoktató megkeresésünkre megjegyzi, a közlekedésben egyre inkább az a trend mutatkozik meg, hogy az autósok saját szabályrendszert alkotnak: se a sebességet, se a parkolás szabályait nem tartják be. Véleménye szerint ha egyszer-kétszer megbüntetnék őket, akkor biztos, hogy jobban meggondolnák, hogy hová parkolnak.

 

Vicces felirat egy autó oldalsó ablaküvegén – Forrás: Parasztparkoló Békéscsaba Fb-oldal

Üzenet – Forrás: Parasztparkoló Békéscsaba Fb-oldal

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL