Zöld önkormányzat: Klímatudatos intézkedések Békéscsabán a zöldfelületekért

2022. január 15. 14:26 | behir.hu

Az öntözött területek nagysága megsokszorozódik Békéscsabán.

Az előző évben extrém időjárási körülményekkel, hetekig tartó szárazsággal kellett szembenéznünk. Békéscsaba önkormányzata elkötelezett a zöldfelületek fenntartható, klímatudatos gondozása iránt, ezért 2021 novemberében arról döntött a közgyűlés, hogy a helyi iparűzési adó előirányzatából 25 millió forintot biztosít a közterületen található zöldfelületek automata öntözőrendszerrel történő ellátására. A szakemberek ajánlását figyelembe véve, a városvezetők meghatározták az öntözőrendszerek kiépítésére alkalmas zöldterületeket. A részletekről Nagy Ferenc alpolgármestert kérdeztük.

– Napjainkban kiemelt feladattá vált a zöldterületek és a fás szárú növények védelme és fenntartása azzal összefüggésben is, hogy önkormányzat elkötelezett a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése iránt. Évek óta növekvő figyelmet és energiát fordítunk városunk zöldfelületeink ápolására, lehetőség szerinti bővítésére. A zöldterületek óriási értéket képviselnek városunkban. Békéscsaba közcélú zöldfelületein – parkjainkban, közkertjeinkben és fasorainkban – becslések szerint 63 ezer fa található, sok virág került a tereinkre, útjaink mellé. A fásítottság mértékének megfelelően városunk méltán érdemli ki a sokszor emlegetett „zöld város” jelzőt.

– Öntözőrendszer kiépítését tervezik, miért tartja ezt fontosnak a városvezetés?

– Komoly probléma, hogy a klímaváltozás negatív hatásai – mint az extrém meleg és a hosszú aszállyal sújtott időszakok – veszélyeztetik zöldfelületeinket. A globális felmelegedés, a szélsőséges időjárási viszonyok gyakoriságának növekedése napjainkra, a Föld egészére, így városunkra is kihatással van. Az elmúlt pár év nyarai alatt sokszor okoztak problémát a hatalmas esőzések, és az is, hogy folyamatosan nőtt az extrém forró napok száma. A városunkban is tapasztalt kedvezőtlen hatások mérséklése érdekében fontos feladatunk felkészülni a bekövetkező változásokra. Egyértelmű, hogy a zöldterületeken, kertekben várhatóan több öntözésre lesz szükség, különösen a nyári, csapadékszegény hónapokban. Az önkormányzat célja a fiatal fák, cserjék, virágágyások és gyepfelületek megmentése. Ezek létfontosságúak, hiszen tisztítják a levegőt és javítják közérzetünket is.  Az elmúlt évek extrém meleg nyári időjárása nem csak az embereket, hanem a minket körülvevő növényeket is megviselte, elengedhetetlen volt a közterületen található fiatal fák öntözése. A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. munkatársai, mint minden évben, tavaly is gondoskodtak a növények folyamatos locsolásáról, de ha az elmúlt évek tendenciáját megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy a feladatuk folyamatosan és jelentősen nőtt, hiszen évről évre egyre kevesebb a csapadék a nyári hónapokban. Nagyobb terület, több növény folyamatos vízellátásról kell gondoskodnunk. Ezért döntött úgy a város vezetése, hogy a helyi iparűzési adóbevétel előirányzatából 25 millió forintot biztosít Békéscsaba zöldfelületeinek öntözőrendszerrel történő ellátására.

– A város mely zöldterületein lesz majd öntözőrendszer? Mi alapján választották ki, ezeket a területeket?

– A hivatali szakemberek javaslatait figyelembe véve határoztuk meg a városvezető-társaimmal az automata öntözőrendszerek kiépítésére alkalmas területeket. Vezetői döntés született arról, hogy készüljenek tervek az öntözőrendszer kiépítéséhez a következő területekre vonatkozóan: a Szent István tér, a Kossuth tér, a Petőfi liget, a Munkácsy tér, az Árpád fejedelem tere, a Boczkó Dániel tér, az Orosházi úti körforgalom, a Lencsési út, a Széchenyi liget, az Árpád sori szoborsétány, a CsabaPark és az Aradi vértanuk ligete. Hangsúlyozandó, hogy most is vannak olyan zöldfelületeink – például a Gőzmalom tér, a Nagy Imre tér, a Korzó tér, a vasútállomás, az Andrássy úton az ”U” alakú tér vagy a Csaba Centerrel szemben található terület –, amelyek rendelkeznek kiépített automata öntözőrendszerrel. A mostani fejlesztéssel az öntözött területek nagysága megsokszorozódik, szebbek, életerősebbek lesznek a virágok, a fák, cserjék és zöldebbek a fűvel borított részek az érintett közterületeken. 

További programok »

Itthon

FEL