Sokkal zöldebb lesz az új vásárcsarnok területe Békéscsabán

2022. március 2. 15:30 | Vincze Attila

Ötször annyi fát ültet el a békéscsabai önkormányzat az új vásárcsarnok területére, mint ahányat ki kell vágni a beruházás miatt – jelentette ki Szarvas Péter polgármester. Az Illésházi és a Trefort utca sarkán tartott szerdai tájékoztatón a városvezető és a piac tájépítészeti munkálatait végző cég szakembere számolt be a legfrissebb fejleményekről.

Hetek óta dolgoznak a munkagépek a régi nagybani piac területén, jelenleg legfőképp a bontási, területrendezési, alapozási munkálatok zajlanak. A térségi vásártér kialakítása több ütemben zajlik: a parkolóház elkészült, melynek földszintjére az árusok nemrégiben át is költöztek, így a szakemberek február közepe óta már gőzerővel az új vásárcsarnok kivitelezésén dolgozhatnak. Békéscsaba polgármestere bevezetőjében elmondta, hogy a Modern Városok Programban mintegy 8 milliárd forintból megvalósuló építkezés a város modernkori történelmének legnagyobb beruházása. Szarvas Péter kiemelte, hogy a kivitelezés eddig a tervek szerint halad, a környező utcák felújításával együtt ez azt jelenti, hogy a terület 2023 második felére újulhat meg. A városvezető hangsúlyozta, ahogy minden nagy fejlesztés, úgy ez is néhány fa kivágásával együtt jár, azonban a helyükre sokkal többet ültet majd az önkormányzat.

– Ebben az esetben 25 darab fa kivágása válik szükségessé, de szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy itt a helyszínen 124 darab fát ültetünk majd el, zömében olyanokat, amelyek jól tűrik a városi környezetet. Kifejezetten tájépítész, kertépítész mérnökök dolgoztak a kertészeti terven, úgyhogy a beruházás végén azt fogjuk látni, hogy ötször annyi fát ültetünk, mint amennyit kivágtunk – fogalmazott Szarvas Péter.

 

Többek között ilyen fafajtákkal találkozhatunk hamarosan a békéscsabai piac új vásárcsarnokánál. Fotó: Petró Zsolt / behir.hu

 

Mivel egy belvárosi környezetről van szó, ezért a tervezésnél figyelembe kellett venni a helyi sajátosságokat is. Erről részletesen a kertészeti munkálatokat végző Garten Studio tájépítésze beszélt.  Szloszjár György elmondta, hogy a munkájuk három részre tagolható, hiszen ők felelnek a közösségi terek, az utcabútorok, valamint a növényzet kialakításáért is. A tervező arról tájékoztatott, hogy a belvárosi terekhez hasonlóan itt is sok helyen megjelenik majd a vöröses klinkertégla burkolat. Kitért arra, hogy a tervezés során a piac mint közösségi találkozóhely kiemelt szerepet kapott, ezért a széles sétányok alkalmasak lesznek arra is, hogy a vásárlók akár a szabadidejüket is eltölthessék a környéken. Ezt erősítik majd a kihelyezett utcabútorok, illetve hulladékgyűjtők, valamint az a nyitott átrium is, amely az új piac belsejében kapott helyet. A szakember a területen lévő fák helyzetét tekintve arról beszélt, hogy valóban szükség lesz néhány, nem túl egészséges példány kivágására, de mivel lényegében eddig nem volt zöld felület a piac ezen részén, a beruházás végeztével teljesen más lesz az összkép. 

– A tervek szerint nemhogy új zöldfelületekről beszélhetünk majd, de az egész projekt arculatát meghatározzák majd azok a nagy kazetták, amelyek által sokkal zöldebb, ilyen értelemben sokkal városiasabb, nem pedig kereskedelmi, külvárosias kinézetű lesz a terület, hanem egy fásított, belvárosias jelleget kap – részletezte a tervező. 

Szloszjár György elárulta azt is, milyen fafajokat telepítenek a területre. A fasorokat elsősorban többféle nemesítésű kőrisfajták alkotják majd, de megjelenik a mezei és vöröslombú juhar, valamint a díszkörte is.

További programok »

FEL