Megújul a csabai vásárcsarnok – a beruházás idején sátorban árusítanak

2018. augusztus 15. 10:27 | Mikóczy Erika

Komoly fejlesztés veszi kezdetét a napokban a békéscsabai piacon. Elsőként a vásárcsarnok épületét újítják fel, emiatt a csarnokban augusztus 18-án lesz az utolsó árusítási nap, ezután három hónapra a kivitelező veszi birtokba az épületet. A vásárlóknak azonban továbbra sem kell nélkülözniük a csarnokban árusítók szolgáltatásait, ők ugyanis a gazdabolt mellett felállított hatalmas sátorba és faházakba költöznek át, ott vásárolhatunk tőlük. Hogy mi várható a következő hetekben, arról Szarvas Péter polgármester és Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója számolt be a helyszínen.

 

Szarvas Péter: Az árusok és a vásárlók türelmét kérjük

 

Szarvas Péter kiemelte, hogy a békéscsabai piac sokak kedvelt helye, egy igazi közösségi tér, és talán nincs is olyan a városban, aki legalább hetente egyszer el ne látogatna oda.

– Ha körbenézünk, akkor azonban azt is látjuk, hogy a hely megérett a felújításra. Szerencsére most lehetőségünk nyílt arra, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, bruttó 813 millió forintból a piac területének jelentős hányadát korszerűsítsük. Elsőként a vásárcsarnok újul meg, emiatt szombaton, augusztus 18-án lesz itt az utolsó kereskedési nap. Augusztus 19-étől zárva lesz a vásárcsarnok, az energetikai jellegű beruházásokat a következő hónapokban végzi el a kivitelező. A gazdabolt melletti parkoló területén felállított sátorban az eladók továbbra is tudnak árusítani, de ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb a parkolóhely. Az árusok és a vásárlók megértését kérjük – fogalmazott Békéscsaba polgármestere.

Mint megtudtuk, az árusoknak augusztus 22-éig kell kipakolniuk a csarnokból, a munkaterületet augusztus 23-án veszi át a kivitelező.

 

Szarvas Péter: A vásárcsarnok és a piac megérett a felújításra

 

 

Kozma János: A tervek szerint december elején nyílik meg újra a vásárcsarnok

 

Kozma János, a piac üzemeltetését végző Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a felújítás két ütemben valósul meg, az első ütem indul most.

– Az első ütem a csarnok és környéke felújítását foglalja magában. Ez a munka várhatóan több mint három hónapig tart, a terveink szerint december elején már vissza lehet költözni a kívül és belül teljesen megújult épületbe. Nyílászárókat cserélünk, hőszigetelést kap az épület, a tetejét lebontjuk, az új tetőszerkezet hőszigetelt lesz. Belül az összes közmű, az acélszerkezet és a gépészet is megújul. Mindezek eredményeként nyáron sokkal hűvösebb lesz a csarnok, 26 fok lesz bent még kánikulában is, télen pedig könnyebb lesz fűteni, vagy tartani azt a hőmérsékletet, ami ott megfelelő. Emellett megújulnak a burkolatok, két oldalon a pavilonsor is egységes lesz, összességében tehát komfortosabb, szebb és élhetőbb lesz a vásárcsarnok – fogalmazott Kozma János.

 

Három hónapra a gazdabolt melletti, ezer négyzetméteres sátorba költöznek az árusok

 

A vagyonkezelő vezérigazgatója elmondta, hogy az épületben több mint ötven árus van jelenleg, őket a felújítás idején úgy helyezik el, hogy komfortos körülmények között folytathassák a munkájukat. Húsáruda, pékség, zöldséges, virágos is található az árusok között. A velük való egyeztetés eredményeként a Szabó Dezső utcán, a gazdabolt mellett építettek fel egy közel ezer négyzetméteres sátrat, amelynek belsejében pavilonokat alakítottak ki közművekkel, árammal, illetve egyes részeken vízzel, szennyvízelvezetéssel. A húsok tárolására hűtőkonténereket is bérelnek, amelyek a csarnok mögött lesznek az építkezés időszakában. Akik pedig nem a sátorban árusítanak, azok számára faházakat állítottak fel.

Kozma Jánostól megtudtuk azt is, hogy a beruházás második üteme várhatóan 2019 februárjában kezdődik és 2019 júliusában fejeződik be. Ez az ütem magában foglalja a kinti, kőpados rész fedését, és az árusítóhelyek fejlesztését is.

 

Békéscsabai városi piac, látványterv

A tervek szerint így fog kinézni a városi piac a felújítás után

 

 

További programok »

FEL