Őszi munkák Békéscsaba zöldterületein

2023. szeptember 20. 11:00 | Mikóczy Erika

Békéscsaba közterületeit kora tavasztól virágok színesítik: Az ültetésen túl nyáron a növények locsolása, pótlása, a fűnyírás, ősszel pedig például a lehulló levelek adnak sok feladatot. Nagy Ferenc alpolgármestert ezúttal arról kérdeztük, hogy a város terein, parkjaiban milyen őszi munkákat végeznek el a szakemberek ebben az időszakban.

– Békéscsaba egyre virágosabb város, az itt élők mellett az önkormányzat is figyel erre. Ősszel milyen és mennyi virágot ültetnek ki a város különböző pontjaira?

A hozzánk érkező vendégek, illetve a csabai lakosok is gyakran dicsérik rendkívül színes, virágos közterületeinket. Az őszi virágosítás október közepén kezdődik Békéscsabán. A borús, szürke őszi napokon különösen jól esik majd a szemnek és a léleknek, hogy köztereink virágosak és rendezett képet mutatnak. Idén ősszel 27 ezer kétnyári palántát (árvácskát, nefelejcset, százszorszépet) ültetnek ki a város frekventált területein. Emellett összesen 3500 darab hagymás, színes tulipán, nárcisz díszíti majd a város közterületeinek ágyásait, virágládáit annak érdekében, hogy folyamatosan virágos legyen a városkép. Az árvácskák, a tulipán- és nárciszhagymák kiültetését talaj-előkészítés előzi meg rotálással és tápanyag-utánpótlással. A rendezett állapot fenntartása érdekében pedig elengedhetetlen az ágyások folyamatos gondozása.

 

– Milyen tipikusan őszi munkákat kell ilyenkor elvégezni a város zöldterületein?

Mint ismeretes a kertészeti munkálatoknak két igazán sűrű, sok feladatot adó időszaka van: ez pedig a tavasz és az ősz. A nyár elmúltával csökkenek az öntözési és a fűnyírási feladatok, viszont új elemként megjelenik a lehulló falevelek gyűjtése, növények ültetése. Folyamatos augusztus eleje óta az elszáradt fák kivágása az év végéig, de felgyorsulnak a gallyazási munkák is. Ahol szükséges, akár október végéig a zöldterületek kaszálása sem marad el, a játszótereknek pedig egész évben gondozottaknak kell lenniük, azok állapotára kiemelten kell figyel a városüzemeltetési feladatokat végző BVG Kft. Ősztől meghatározott terv szerint, a korábban elpusztult, vagy az egészségi állapotuk alapján kivágott fák helyett az újak ültetése is megkezdődhet.

 

 

– Milyen gyakorisággal gyűjtik össze a lehulló leveleket és azok hová kerülnek?

A leveleket ősztől kora tavaszig folyamatosan gyűjti össze a közterületekről a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft., majd azok a hulladéklerakó és -hasznosító telepre kerülnek.

 

– Békéscsabán jelenleg is zajlik az elhalt, beteg fák kivágása. Hol tart ez a folyamat?

Jelenleg az első ütem zajlik, ennek keretében 370 száraz, balesetveszélyes fa kivágása fejeződik be október végére. Mindeközben folyamatban van a második ütem előkészítése is, amelynek során további közel 300 kiszáradt, balesetveszélyes fát távolítanak el városszerte a szakemberek. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kivágott fák pótlásáról az önkormányzat gondoskodik! Sokan nem tudják, de a kiszáradt fák eltávolítását követően a kivitelező a vastagabb ágakat és törzseket a város egyik telephelyére szállítja, majd feldarabolja. Ezeket az önkormányzat télen térítésmentesen a rászorulóknak osztja majd ki, szociális tűzifaként. 

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel háromezer főt érintett a foglalkoztatást segítő vármegyei projekt

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.
2023. november 17. 15:24
FEL