SMART GRID rendszer kialakítása Békéscsabán, I. ütem – 2021. december

2021. december 11. 17:56 | behir

A Modern Városok Program keretében a városban egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A SMART GRID I. projekt becsült összköltsége: 3 662 805 400 Ft.

A SMART GRID projekt közvetlen céljai:

  • Megújuló termelés részarányának növelése: Békéscsaba Megyei Jogú Város és ezen belül a Városi Sportcentrum meglévő és tervezett épületeinek villamosenergia-szükséglete a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásból legyen ellátva.
  • Villamosenergia-költségek optimalizálása: az önkormányzat villamos-energia beszerzésre fordított kiadásai a lehető legnagyobb mértékben csökkenjenek.
  • Széndioxid-kibocsátás csökkentése: Békéscsaba Megyei Jogú Város villamosenergia-felhasználás következtében történő környezetterhelésének (CO2 kibocsátás) csökkentése a lehető legnagyobb mértékben.

Az elkészült SMART GRID I. rendszer főbb műszaki jellemzői:

  • 3 db napelempark épült ki;
  • 2 db parkoló feletti kialakítású napelempark készült el, összesen 2 390 panellel;
  • 1 db földre helyezett napelempark épült 850 panellel;
  • akkumulátoros energiatároló épült2,435 MWh kapacitással;
  • elkészült a betonházas trafó állomás;
  • okoshálózati központ kivitelezése történt meg;
  • a beépített névleges teljesítmény: 1296 kWp.

Az energiatároló rendszer jellemzői: a teljesítménye 1,2 MW és 2,4 MWh a kapacitása; a rendszer három fő eleme: akkumulátor, inverter, ház (ház: transzformátorház, konténer, szabadtéri szekrény).

A kivitelező a szerződésben vállaltak szerint a próbaüzemet az előírások betartásával 2021. szeptember, október hónapokban megvalósította. A próbaüzem során bizonyították, hogy a komplett SMART GRID rendszer (valamennyi alrendszerével együtt) üzemszerű körülmények között, rendeltetésének megfelelően működik-e, vagyis a naperőművek termelnek-e, az energiatároló pedig tölt-e és kisüt-e a kapott vezérlőjeleknek megfelelően. Az üzemi próbák során pedig az egyes részrendszerek működőképességének a vizsgálata történt meg külön-külön. A sikeres próbaüzemet követően került sor a műszaki átadás-átvételi eljárás lebonyolítására.

A kivitelező a szerződésben vállaltakat határidőben teljesítette, a beruházást a közelmúltban mutatták be a sajtó képviselőinek.

A területen dolgozó felelős kivitelező:  INFOWARE Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt., 2310 Szigetszentmiklós, Határ út 22. A helyszíni munkák felelős vezetője: Vajda Zoltán építésvezető.

 

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7., bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, +36-66/241-781.

További programok »

Itthon

Víz világnapi rajzpályázatot hirdetett az Alföldvíz – Kirándulás volt a jutalom

Az Alföldvíz Zrt. a víz világnapja alkalmából a szolgáltatási területén élő óvodásoknak és általános iskolásoknak újra rajzpályázatot hirdetett „Légy te a változás, és tedd jobbá a világot!” címmel. Az alkotásokat március 14-ig lehetett beküldeni, az elbírálás után a díjak kedden délután adták át a szolgáltató békéscsabai központjában.
10:12
FEL