SMART GRID rendszer kialakítása Békéscsabán, I. ütem

2021. június 27. 18:10 | behir.hu

A Modern Városok Program keretében a városban egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A SMART GRID I. projekt becsült összköltsége: 3 662 805 400 Ft.

A SMART GRID projekt közvetlen céljai:

  • A megújuló termelés részarányának növelése: Békéscsaba Megyei Jogú Város és ezen belül a Városi Sportcentrum meglévő és tervezett épületeinek villamosenergia-szükséglete a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásból legyen ellátva.
  • Villamosenergia-költségek optimalizálása: az önkormányzat villamosenergia-beszerzésre fordított kiadásai a lehető legnagyobb mértékben csökkenjenek.
  • Széndioxid-kibocsátás csökkentése: Békéscsaba Megyei Jogú Város villamosenergia-felhasználás következtében történő környezetterhelésének (CO2 kibocsátás) csökkentése a lehető legnagyobb mértékben.

A SMART GRID rendszer főbb műszaki jellemzői:

  • 3 db napelempark kiépítése: 2 db parkoló feletti kialakítású napelempark, 1960+640 panel, 1 db földre helyezett napelempark, 1152 panel,
  • akkumulátoros energiatároló építése 2,4 MWh kapacitással,
  • BHTR állomás,
  • okoshálózati központ kivitelezése,
  • a beépített névleges teljesítmény: 1294 kWp,
  • az energiatároló rendszer jellemzői: 1,2 MW teljesítmény és 2,4 MWh kapacitás.

A kivitelező INFOWARE Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt. (2310 Szigetszentmiklós, Határ út 22.) eddig az alábbi munkálatokat végezte el:

A Park1 (Omaszta utca és Bodza utca által határolt önkormányzati tulajdonú terület) helyszínen a napelemtartó tartószerkezetek elhelyezése megtörtént. A tartószerkezetre a napelem panelek felszerelése, a PV-panelek felszerelése és a gallérozás befejeződött.

A Park2 (Vívócsarnok melletti önkormányzati tulajdonú terület) helyszínen az alaptest alapozása megtörtént, a napelemtartó tartószerkezeteket elhelyezték, a napelem panelek felszerelése befejeződött, a strin-kábelezés és a gallérozási munkálatok befejeződtek. A pillérek felállítása megtörtént, a gerendák furatolása befejeződött. A DC kábelezés folyamatban van. A területen az villámvédelmi rendszer kiépítése, valamint a földelőháló elkészült. A solar vezetékek DC gyűjtőbe történő végszerelése folyik. A string-kábelezés befejeződött, bekötésük is kész. SGK felé menő kábelezés földmunkái készen vannak, védőcsövezés szintén kész. A 240 mm2-es kábeleket behúzták. A vagyonvédelmi csövezés készen van, az aknák elhelyezése elkezdődött

A Park1 és Park2 közötti tervezett út széleinél az aknák kiásása és a zsaluzás megtörtént, az aknák elkészültek. A területek előkészítése az EPH rendszer telepítésére folyamatban van. A jóváhagyott villámvédelmi szerelési mód rendelkezésre áll.

A Park3 (Bodza utca és Görbe utca által határolt önkormányzati tulajdonú terület) helyszínen a napelemtartó asztalokat és a napelem paneleket felszerelték a tartószerkezetre. A kerítés oszlopait felállították, a mezők felhelyezése folyamatban van. A string-kábelezés és a villámvédelem elkészült. A térvilágítás és az erőátviteli kábelek földmunkái elkészültek. A térvilágítási kábelek húzása és VV-csövek fektetése van folyamatban.

A konténerpark klímaberendezésének az üzembe helyezése befejeződött, a belső DC-kábelezés elkészült. Az objektumok közötti valamennyi kábelt behúzták, a feszültségvizsgálatot elvégezték. A DC-kábelek készen vannak, az AC kötése még folyamatban van. Valamennyi elosztót letelepítették.

Az úgynevezett látogató konténer telepítése és összeépítése megtörtént. A szennyvízelvezetés átalakítása folyamatban van. A gipszkartonozás és a tapétázás elkészült, a design munkák előkészítése zajlik. Az installációs villanyszerelés vezetékeit behúzták, a szerelvényezést előkészítették. Az installációs elosztó kötése folyamatban van.

A területen dolgozó felelős kivitelező:  INFOWARE Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt., 2310 Szigetszentmiklós, Határ út 22. A helyszíni munkák felelős vezetője: Vajda Zoltán építésvezető

 

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7., bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, +36-66/241-781.

 

 

További programok »

FEL